Forum

Rozmowy wolne i frywolne

potrzebna porada i wsparcie duchowe

• Autor: alice Data: 2008-01-21 18:17:35

Zastanawiam się od dłuższego czasu nad otworzeniem firmy. I cały czas coś mnie blokuje, konkretnie nie mam kopa. Chodzi mi konkretnie o otworzenie biura rachunkowego. Kiedyś pracowałam w małej firmie, ale miałam bardzo dużo kontaktu z ludźmi. Teraz pracuję w wielgachnym koncernie i nie mam praktycznie kontaktu z firmami z zewnątrz, więc mam problem ze znalezieniem kogoś, kto chciałby mi powierzyć swoją firmę do rozliczania - czyli konkretnie mówiąc - nie mam jak nawiązać kontatków z pierwszymi klientami. Bo jak przekonać kogoś obcego, że jestem dobra i odpowiedzialna?
    Mam też problem ze stroną prawną przedsięwzięcia - umowy z klientami, cennik.

Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zacząć?

• Autor: krysia64 Data: 2008-01-21 20:23:10

Jezeli nosisz sie z zamiarem otworzenia własnej firmy ....to niestety nie zdabędziesz pierwszych klientów  .........właśnie bez firmy.
    Nikt nie powierzy Ci swoich rachunków .Smutne to moze i niezbyt miłe ....ale prawdziwe .
    Jezeli juz zdecydowałaś sie ........to zacznij od założenia  firmy ..........nie przekonasz wcześniej nikogo do stwierdzenia, że jesteś dobra w tym co robisz  ....dopóki nie zaczniesz pracować na swoją markę .
    Ale cóż prosiłaś o radę ...więc moja rada jest taka ...........do Urzędu Miejskiego czy innej instytucjii (bo nie wiem skąd pochodzisz ....nie ma nic w Twoich ustawieniach )...i założ firmę ...w tydzień to załatwisz spokojnie .
    A co do wsparcia duchowego ................to trzymam kciuki za Twoje powodzenie ........ja uważam ze lepiej pracować na swoje konto niż napychać kiesę  innym .......
    Jestem pewna ze CI sie uda .
    Gdym mogła w czymś pomóc .......pytaj śmiało .
    pozdrawiam
    Krystyna

• Autor: alice Data: 2008-01-21 21:15:16

Dzięki serdeczne za wsparcie.
    Ja wiem, że póki nie otworzę swojego przedsięwzięcia to nie będę miała klientów. Ale z kolei nie mam jak rozpoznać, czy w ogóle moje usługi będą potrzebne na tym terenie. Jak pisałam wcześniej pracowałam w małej firmie. A z małej firmą współpracują inne małe firmy. I ludzie ze sobą rozmawiają. Ktoś powie, że zna taką księgową lub takiego klienta który potrzebuje poprowadzenia firmy. I już wiesz, że masz ewentualnego klienta. W dużych firmach wszystko jest utajnione i nie ma kontaktów tak rozwiniętych jak w pierwszym przypadku. Do tego jesteś maluśkim trybikiem.
    Zastanawiam się też jak wybadać rynek w miejscowości w której mieszkam - jest już kilka takich biur. I nie wiem jak powinna wyglądać umowa z klientem, aby i jego i siebie zabezpieczyć (klienci też są różni). Poza tym nie wiem też jak wycenić tę moją pracę - umowa od góry na określoną kwotę, od ilości pozycji, od trudności i wielkości firmy?
    Myślisz, że jak powieszę szyld to ktoś tak z ulicy po prostu przyjdzie?
    Cały czas się biję z myślami.
    Ale chyba wezmę byka za rogi. A co :))) Dzięki jeszcze raz za wsparcie! Pozdrowienia Alicja

• Autor: spinek Data: 2008-01-21 21:32:25

Musisz się przygotować na to, że z początku nie będzie łatwo i o klientów będzie trudno, ale potem z każdym zadowolonym klientem informacja o Twoich usługach będzie się rozchodziła od niego dalej w świat (marketing szeptany). Największy problem jest ze zdobyciem tych początkowych klientów - tutaj może pomogą ogłoszenia w prasie lokalnej czy w internecie na stronach poświęconych Twojej miejscowości.
    Co do cen no to już sama musisz wycenić wartość swoich usług - chyba wielkość firmy ma znaczenie, tak samo jak zakres usług: jak ktoś np. nie rozlicza podatku VAT to chyba powinno być taniej niż firmie, która go rozlicza :-).
    No i w tej dziedzinie ważna jest solidność i renoma - w końcu dana firma powierza Tobie dane finansowe i kontakty z fiskusem, ale za ewentualne błędy i kary odpowiada przedsiębiorca, a nie biuro rachunkowe (tak mi się przynajmniej wydaje). A z początku o renomę trudno.
    W każdym razie zachęcam do spróbowania, ale musisz być przygotowana, że początki mogą być trudne i trzeba posiadać trochę zapasów finansowych, które pozwolą przetrwać firmie i Tobie zanim wszystko się rozkręci.
    Powodzenia!

• Autor: krysia64 Data: 2008-01-21 21:35:31

Alu .................ja bym tam brała tzw.  byka za rogi ...warto zaryzykować ....zawsze jezeli Ci sie nie powiedzie (czego broń boze nie zakładaj na poczatku)....to zawsze znajdziesz firmę  rachunkową i prace .
    Jeżeli nie spróbujesz ...............nie będziesz wiedziała ......przecież te firmy .....duze molochy .....też kiedyś zaczynały od zera ......
    trzymam kciuki
    powodzenia

• Autor: ekkore Data: 2008-01-22 09:48:10

Po pierwsze - uprawnienia do prowadzenia biura rachunkowego.
    Po drugie - kwestia ZUS-u - musisz pamiętać że z tego Cię nikt nie zwolni, nawet jak będziesz dokładać do interesu - to haracz od prawa do pracy i życia.
    po trzecie cennik - najprościej ustalisz go dzwoniąć do miejscowych firm, podając się za zainteresowanego i wypytując. ceny ustalasz na podobnym lub niższym poziomie
    po czwarte - umowa - jeżeli działasz legalnie żaden klient bez umowy nie zleci Ci prowadzenia księgowości - Ty odpowiadasz finansowo za błędy. Są co prawda sytuacje, że firmy biorą odpowiedzialność na siebie, aby obniżyć koszty - wszystko zawarte jest w umowie - ale wydaje mi się, że jak już się chce pozbyć kłopotu to z pełna odpowiedzialnością biura rachunkowego

po piąte - ubezpieczenie - cos mi sie wydaje, że w tej chwli musisz być ubezpieczona od odpowiedzialności cywilnej

Z tego co wiem od znajomych - miesięczne prowadzenie księgowości (KPiR) to jakieś 200-300 zł (czasami mniej, zależy od ilości biur w mieście). I cena jest uzależniona od liczby dokumentów.

• Autor: alice Data: 2008-01-22 13:42:57

Mam już uprawnienia i mam wykupione ubezpieczenie. ZUS - wiadomo, muszę to wliczyć w koszty stałe, tak samo jak wynajem lokalu na biuro, zakup sprzętu itp. Dzięki za pomysł z uzyskaniem cennika :)

• Autor: vikunia Data: 2008-01-22 10:49:02

Teraz jest dobry czas na otworzenie tego rodzaju firmy - wszyscy zaczynaja rozliczenie z fiskusem. wiele biur wystawia stoiska na pocztach , czy tez w jakis zaprzyjaznionych sklepach i zawsze  w tym okresie maja idywidualnych klientow. i to ten pierwszy kontakt, Bo jesli ktos prowadzi mala jednoosobawa firme to zawsze moze skozystac z Twoich uslug na stale. Umowa jest wazna i dobrze , by bylo zebys uzgodnila jej tresc z prawnikem. Taki wzorzec, czyli co musi byc po Twojej stronie a co po klienta. Pozniej mozna to moryfikowaz wg potrzeb. Teraz cennik....  moj szef placil kiedys od pozycji ksegowanej a teraz przeszedl na oplate miesieczna i tak jest lepiej. No i reklama. Gdzie sie tylko da. Ulotki roznoszone, naklejane, w internecie i w gazecie. i to co najwazniejsze. Pieniadze na rozpoczecie dzialalnosci i na przetrwanie pierwszych 2-3 miesiecy zanim znajdzie sie klientow. Zycze powodzenia

• Autor: alice Data: 2008-01-22 13:44:30

Dzięki serdeczne.

Przejdź do pełnej wersji serwisu