Forum

Kuchenne porady

co mozna zrobic z miesa z rosołu?

  • Autor: aasia Data: 2008-01-23 12:28:42

    mam mieso ktore pozostalo po ugotowaniu rosolu...i chec na dzisiejsze wykozystanie go ...ale jak/?

  • Autor: chmurki Data: 2008-01-23 12:35:58

    Moze tutaj cos znajdziesz http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=19558&post=19570

  • Autor: Shanna Data: 2008-01-23 12:40:46

    Jesli zostanie mi tylko mieso, obieram je, miele, doprawiam i uzywam jako farsz fo pierozkow. Czasem, gdy zostanie tez troche rosolu, kroje je na drobne kawalki do malych filizanek, dodaje gotowana marchewke, groszek zielony z puszki, gotowane jajko drobno pokrojone i zalewam rosolem z zelatyna. Powstaje poznanski "galart" w sam raz na przekaske ;)

  • Autor: chmurki Data: 2008-01-23 12:45:30

    Poczytaj jeszcze tu http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=74113&post=74261

  • Autor: aasia Data: 2008-01-23 12:48:03

    dzieki chmurko...potrawek nikt nie zje a salatke musze poszukac..tyle tylko ze to mieso wolowe...

  • Autor: MYSZA99 Data: 2008-01-23 12:54:24

    a ja zawsze nięsko co dostanie razem z włoszczyzną mielę i wykorzystuje jako nadzienie do naleśników z mięsem pychotka polecam

  • Autor: jamajka Data: 2008-01-23 13:08:08

    A ja polecam kopytkowe roladki są pyszne http://wielkiezarcie.com/przepis21452.html

  • Autor: Alma Data: 2008-01-23 13:16:56

    Jesli chcesz cos zrobic na szybko,wystarczy obrac i posiekac miesko,dodac podsmazone pieczarki i cebulke oraz zrobic sos,ja wykorzystuje sosy np gulaszowe,albo tzw ciemne. Taki sos z miesem mozna podawac z makaronem jak i ryzem.Do tego ogoreczek kiszony i Smacznego:) To bardzo szybko sie robi.

  • Autor: ekkore Data: 2008-01-23 15:40:26

    Zamrozić i zbierać na pasztet oszczędnej kuchareczki (potrzeba ok. 2 kg resztek mięsnych)

  • Autor: alidab Data: 2008-01-23 18:37:07

    To mój ulubiony sposób na zagospodarowanie mięsa z rosołu: http://wielkiezarcie.com/przepis22656.html
    Bywa, że robię farsz na pierogi z mięsem.Szczerze mówiąc drób gotowany u mnie w domu jakoś nigdy nie znalazł amatorów.
    Co innego dobre wołowe podane z sosem chrzanowym...:)))

  • Autor: appetita Data: 2008-01-23 21:25:53

    Ja ostatnio wykorzystuję takie mięsko tak: do resztki rosołu dodaję żelatynę i mam galaretkę, wykorzystuję do omletów i zapiekanek np z ziemniakami, albo przygotowuję na farsz dotrójkącików pseudo francuskich - polecam!

  • Autor: piszczalka Data: 2008-01-24 22:31:19

    Również mięso wykorzystuje na galarete, czasami tez zamrazam i zbieram z kilku porcji na uszka

  • Autor: kokliko Data: 2008-01-25 01:24:18

    A tzw  sztuka miesa w sosie chrzanowym, albo musztardowym , albo grzybowym?
    Jesli nie ma juz rosolu, to dorobic troche z kostki do rozprowadzenia sosu i obiad gotowy.

  • Autor: Marcelka Data: 2008-01-25 14:13:47

    ja zawsze robię kurczaka w potrawce, czyli kurczak w sosie beszamelowym z rodzynkami. można tez zrobić tzw. nóżki czyli kurczaka w galarecie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu