Szukam przepisu na fefernuski! To takie pierne ciasteczka, które w Lignowach Szlacheckich pieką na Boże Narodzenie. Może zagląda tu jakaś gospodyni specjalizująca się w kuchni kociewskiej?
Użytkownik cantara napisał w wiadomości: > Szukam przepisu na fefernuski! To takie pierne ciasteczka, które w Lignowach > Szlacheckich pieką na Boże Narodzenie. Może zagląda tu jakaś gospodyni > specjalizująca się w kuchni kociewskiej?
Użytkownik EWA007 napisał w wiadomości: > Użytkownik cantara napisał w wiadomości:> Szukam przepisu na fefernuski! To > takie pierne ciasteczka, które w Lignowach> Szlacheckich pieką na Boże > Narodzenie. Może zagląda tu jakaś gospodyni> specjalizująca się w kuchni > kociewskiej?Po prostu wrzuć w google "pieprzowe pierniczki". Ewo, wiem, że mogę sobie upiec pieprzowe pierniczki, ale to nie to samo, co tradycyjne fefernuski. Chodzi mi o oryginalny przepis na te ciasteczka, wpisane zresztą na listę produktów tradycyjnych. Ale chyba się nie uda. W Lignowych bardzo strzegą tej receptury...
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości: > Moz to tylko fonetyczne tlumaczenie niemieckich "Pfefernuss- > Plaetzchen"? Inaczej "Pfeffernüsse". Dokładnie tak! Właśnie z niemieckiego pochodzi ta nazwa :)
Szukam przepisu na fefernuski! To takie pierne ciasteczka, które w Lignowach Szlacheckich pieką na Boże Narodzenie. Może zagląda tu jakaś gospodyni specjalizująca się w kuchni kociewskiej?
Zaciekawiły mnie te ciasteczka.Weszłam na Google i poczytałam sobie,to jakiś bardzo skrzętnie ukrywany przepis.Dołączę się do prośby o przepis.
Basia
Użytkownik cantara napisał w wiadomości:
> Szukam przepisu na fefernuski! To takie pierne ciasteczka, które w Lignowach
> Szlacheckich pieką na Boże Narodzenie. Może zagląda tu jakaś gospodyni
> specjalizująca się w kuchni kociewskiej?
Po prostu wrzuć w google "pieprzowe pierniczki".
Użytkownik EWA007 napisał w wiadomości:
> Użytkownik cantara napisał w wiadomości:> Szukam przepisu na fefernuski! To
> takie pierne ciasteczka, które w Lignowach> Szlacheckich pieką na Boże
> Narodzenie. Może zagląda tu jakaś gospodyni> specjalizująca się w kuchni
> kociewskiej?Po prostu wrzuć w google "pieprzowe pierniczki".
Ewo, wiem, że mogę sobie upiec pieprzowe pierniczki, ale to nie to samo, co tradycyjne fefernuski. Chodzi mi o oryginalny przepis na te ciasteczka, wpisane zresztą na listę produktów tradycyjnych. Ale chyba się nie uda. W Lignowych bardzo strzegą tej receptury...
Moz to tylko fonetyczne tlumaczenie niemieckich "Pfefernuss- Plaetzchen"? Inaczej "Pfeffernüsse".
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
> Moz to tylko fonetyczne tlumaczenie niemieckich "Pfefernuss-
> Plaetzchen"? Inaczej "Pfeffernüsse".
Dokładnie tak! Właśnie z niemieckiego pochodzi ta nazwa :)