Forum

Kuchenne porady

zakwaszanie mleka

  • Autor: Eithel Data: 2008-01-23 18:24:34

    hccialabym sama zrobic:
    jogurt,mleko acidofilne,kefir...czy ktos zna jakis sposob jak to zrobic?nie chce popsuc..

  • Autor: HCICK Data: 2008-01-23 21:45:14

    nie wiem czy dobrze zrozumiałam , ale mnie się kwśne mleko np na serek samo zakwasza pod warunkiem , że jest od gospodyni czyli kupione np na rynku,wtedy do glinianego lub szklanego naczynia na 2 dni w cieplym miejscu i gotowe. kiedys z koniecznosci zakwaszalam na jogurt mleko ale tylko z woreczka (to z kartonu sie podobno nie nadaje bo tylko smierdzi) na 1litr mleka wlac 1 maly actimel zwykly i zostawic na noc przykryte w cieplym miejscu np kolo grzejnika. ale jest nieporownywalnie lepsze takie od krowy.

  • Autor: smakosia Data: 2008-01-23 23:08:00

    A może coś takiego...? : http://wielkiezarcie.com/przepis15643.html

  • Autor: Janek Data: 2008-01-24 08:10:55

    Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
    > A może coś takiego...? : http://wielkiezarcie.com/przepis15643.html


    Na niebiesko: http://wielkiezarcie.com/przepis15643.html

  • Autor: Iglosik Data: 2008-01-24 09:13:12

    Najlepiej zakwasza się mleko KEFIREM.Mleko nie z kartonu!. Najlepsze jest wiejskie świeże a gdy takowego nie posiadamy możemy zastąpić je tym z worka. Przed dodaniem do mleka kefiru lekko je podgrzewamy. Mleko musi stać w ciemnym miejscu jeśli jest w słoju ale najlepiej zostawić je w garnku przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.

  • Autor: Eithel Data: 2008-01-24 13:02:31

    no wiem,wiem uHT.jest do bani...ono nie kwasnieje tylko zilenieje:0...ostatnio pije tylko z woreczka bo do krowki dostepu nie mam..:(ale i tak roznica w smaku jest..dziekuje za rady i mam jeszcze pytanko..jak bede zakwaszac z kefirku to w kakich proporcjach?

  • Autor: kokliko Data: 2008-01-25 01:18:31

    Od dziestu lat mam wylacznie do czynienia z mlekiem od
    "krowy wtornej", czyli kartoniki lub inne plastyki.
    Z powodzeniem zakwaszam albo lyzka jogurtu, a z braku
    owego paroma kroplami cytryny. Nigdy nie zzielenialo, nawet
    nie bylo jakies specjalnie ohydne, no ale jak sie ma co sie
    lubi, to sie lubi co sie ma. Ale to juz do wiadomosci roznych
    zamorskich zarlokow, bo wyobrazam sobie, ze jednak w Polsce
    latwiej o prawdziwa krowe. A jak nie, to zawsze mozna nabyc
    gotowe w sklepie.

  • Autor: Eithel Data: 2008-01-25 16:09:36

    bu..ja krowiego od jakis 10 lat nie pilam...:(a teraz z woreczka ciagne i naprawde czuje roznice w smaku...

Przejdź do pełnej wersji serwisu