Forum

Kuchenne porady

Za dużo galarety

  • Autor: renataz36 Data: 2008-01-24 12:27:28

    Kochane żarłoczki proszę o pomoc, Narobiłam sporą ilość pysznej galarety z nóżek i goloneczki i wiem, że musiałabym jeść ją 4 dni na wszystkie posiłki żeby zjeść całą porcję poradźcie mi jak można spokojnie i na dłużej przechować galaretę, żeby znów za jakiś czas ze smakiem ją zajadać. Czy można jakoś ją zamrozić? czy inaczej? Pomożecie?

  • Autor: alman Data: 2008-01-24 13:08:52

    Pamiętam, że moja mama wkładała /wlewała/ do słoików i pasteryzowała. Potem galaretka sobie zastygła i tak czekała, aż kiedyś znów przyjdzie na nią ochota.
    Nie jestem pewna co do mrożenia. W owych czasach nie było zamrażarek, ale coś chodzi mi po głowie, że niekiedy w zimie w spiżarce zamarzała taka galareta /nie chodzi mi o tą uprzednio pasteryzowaną/ i kiedy mama ją przynosiła była jak skała a po rozmrożeniu się konsumowało, niestety nie pamiętam jak to smakowało - ale możesz spróbować.

  • Autor: psiunia Data: 2008-01-24 13:51:04

    Zawsze gotuje dużą ilość galarety,część zamrazam .jak jest potrzebna taką zamrozoną podgrzewam w odpowiednim garnku doprowadzam do zagotowania i na nowo rozlewam do salaterki .Zastygnie i gotowa

  • Autor: Wiola1 Data: 2008-01-24 13:44:13

    Witaj! Moja teściowa zawsze mrozi, a za jakiś czas po rozmrożeniu jeszcze zagotowuje, ewentualnie dodaje jeszcze świeżego czosnku. Smaku zimne nóżki nie tracą w ogóle, więc polecam tą metodę:)

  • Autor: elo Data: 2008-01-24 14:58:06

    Też zawsze robię więcej i zamrażam. Można po rozmrożeniu zagotować, a jeśli krótki czas  mroziliśmy to można bezpośrednio zjadać po rozmrożeniu.

  • Autor: renataz36 Data: 2008-01-24 19:05:43

    Jesteście niezastąpieni, dzięki za podpowiedzi zaraz ide zamroże sobie połowę porcji napewno za 3 tyg ze smakiem ją zjemy, Pozdrówka

  • Autor: piszczalka Data: 2008-01-24 22:34:10

    Mozesz zaprosic tez mnie, ja bardzo chetnie zjem i bedzie po problemie i galarecie ;-)

  • Autor: agness Data: 2008-01-25 18:45:10

    ja zawsze jak robie galarete to caly gar troche porozlewam w miseczki a reszte w słoiki i pasteryzuje ok15-20 minut kiedy mam ochotke lub niespodziewanych gosci zawsze sie przyda a smak taki jak przed wlozeniem w słoiki

  • Autor: renataz36 Data: 2008-01-25 20:56:30

    a jak ją potem wyjmujesz z tych słoików żeby podać gościom?

  • Autor: agness Data: 2008-01-29 17:07:13

    wkładam na kilka sekund do miski z goraca woda i odwracam słoik na talezyk zeby galareta wyszła-mozna lekko podwazyc nozem.Mam pare takich fajnych malutkich słoikow ,wiec galareta wyjeta z nich wyglada jakby była w salaterce

Przejdź do pełnej wersji serwisu