W wakacje mam zamiar sie wybrac z rodzinka na wczasy do Bułgarii .Moze ktos z Was spedzal w BuŁgarii urlop i doradzi do ktorej miejscowosci najlepiej sie wybrac a moze ktos ma namiary do sprawdzonego pensjonatu lub kwatery? Bardzo proszę o pomoc ...zawsze takie miejsca sprawdzone sa lepsze niz jechac w ciemno Z góry dziekuje :))
Cześć Milusia. Byłam w Bułgarii w 2004 roku w Bałcziku.My byliśmy z biurem podróży, atokarem.Podróż okropnie męcząca, zwłaszcza przejazd przez Rumunię jest koszmarem, kierowcy bali się zatrzymywać a i tak nas ichniejsza milicja dwa razy zatrzymała (pod byle jakim pretekstem). Miasteczko, w ktorym byliśmy jest małe, ale są tam piękne ogrody. Znajdź w googlach jakieś forum dyskusyjne (na przykład gazeta.forum.pl) i tam na pewno znajdziesz dużo imformacji na interesujący Cię temat.Szczerze powiedziawszy do Bułgarii już nigdy w życiu nie pojechałabym ani samochodem ani autokarem, jeżeli już to tylko samolot.Ale to jest tylko moje zdanie, a każdy podróżuje jak lubi. Powodzenia w zbieraniu informacji.
Witaj. Ja w Bułgarii byłam z mężem na wczasach w 2006 roku z Biurem Podróży Amida z Bielska-Białej. Dokładnie w przepięknej miejscowości Sozopol. Podróż odbywała się autokarem, była męcząca, ale wszystko da się wytrzymać:-) Amida to BP, które specjalizuje się w organizowaniu wczasów w Bułgarii i z czystym sumieniem mogę je polecić, ale słyszałam że bardzo dobre jest również BP Jaguar ze Śląska, dokładnie chyba z Sosnowca, ale nie jestem pewna. Wiele cennych informacji nt Bułgarii znajdziesz na stronie www.bulgaricus.com/
Już Wam zazdroszczę tego wyjazdu:-) Gdybym miała taką możliwość na pewno pojechałabym jeszcze raz do Bułgarii i na pewno byłby to Sozopol, bo to przepiękne urokliwe miasteczko. Pozdrawiam serdecznie, życząc udanego urlopu:-)
W Bułgarii byłam 4 lata temu w Sozopolu - urokliwe miasteczko. Biuro podróży Skarpa z Krakowa. Podróż męcząca autokarem ponad 30 godz. ( wtedy z 6 letnim dzieckiem). Ale ogólnie wczasy były okey. Pogoda murowana , cieplutkie morze , coż więcej trzeba...
W Bulgarii bylam jako nastolatka. Lecialam samolotem. Mieszkalismy w kwaterach prywatnych w przepieknej nadmorskiej miejscowosci Varna. Morze Czarne bylo zielono-niebieskie i cieplutkie, owoce dorodne i slodkie a ludzie mili i sympatyczni. Jakbym miala mozliwosc to wakacje spedzilabym wlasnie we Varnie - pozdrawiam :)
A ja polecam Pomorie, bylam tam kilka razy, co prawda w dawnych czasach ale sie zmienilo napewno na lepsze. Miejscowe plaze maja ciemno-szary, prawie czarny piasek, dzieki duzej zawartosci zelaza. Piasek ten jest wykorzystywany w tamtejszym duzym sanatorium gdzie sie leczy choroby ukladu kostnego, np. reumatyzm. Poza tym mozna tam spotkac nawet prawdziwego Bulgara, nie tylko rozwrzeszczanych Niemcow jak np. w Zlotych Piaskach. Bardzo chce tam jeszcze kiedys pojechac, ludzie przesympatyczni. Co dzien na stole gospodyni stawiala talerz o owocami bo sad byl daleko ale pomidory,ogorki i inna "zielenizna" byla pod reka w ogrodku gdzie moglismy brac co nam sie podobalo, zaznaczam, ze bylismy bez wyzywienia u naszej gospodyni, chodzilismy do restauracji nad morzem.Bylo swietnie!
Haha widzę, że każdy poleca inną miejscowość...ja byłam w 2001 roku w Sveti Vlas, obok Neseberu, miejscowość malutka, ale dyskotek dużo, sklepów i knajpek też, plaże przepiękne, plażą można było dojsć do pieknego Neseberu, jak bym miała możliwosć to tez chętnie spędziłabym wakacje w Bułgarii, takich piaszczystych plaż to chyba nie ma nigdzie ;-) i w 2001 roku kawa kosztowała 0,50 gr w restauracji, ceny obiadów były również śmieszne, jedynie produkty większych koncernów jak Coca cola czy Danone były takie jak u nas, owoce tanie, wszystko tanie....ale chyba juz podrożało....acha i leciałam samolotem ale nie wiem jakie to było biuro....
Ja byłam w 2006 roku w Rawdzie. Nie polecam tej miejscowości, dość kiepskie plaże, nie było gdzie potańczyć i ogólnie średnio. Można ją natomist potraktować jako dobra bazę wypadową do Słonecznego Brzegu, Neseberu, Burgas. W porównaniu z tymi większymi miejscowościami małe mieścinki są tańsze i to jest plus.Ja dużo dobrego słyszałam o Sozopolu, wiele osób polecało.Ogólnie miło wspominam bułgarskie wakacje. Pozdrawiam.
Dziekuje wszystkim za propozycje .....ja mam zamiar leciec samolotem bo wyprawa autokarem lub samochodem to chyba nie dla mnie. Nie zbyt dobrze znosze takie długie podróze , a juz nie wspomne o moim dziecku :))) Jesli moge prosic to chetnie jeszcze czekam na propozycje ....moze ktos był w 2007 roku ?? Pozdrawiam
Hej! ja bylam w Warnie ale prywatnie. Tzn. nie w hotelu tylko u kolezanki. Ceny naprawde dogonily to co w PL czy tez Niemczech..malo co kosztowalo taniej..a owoce u mnie w sklepie sa tansze niz tam na bazarze... do tego sami Bulgarzy, szukaja swoich produktow.. i oburzaja sie na morele z Grecji..skoro u nich tego w brod! Pomidory kosztowaly tyle samo co w Niemczech... to samo ogorki... Jeydnie co bylo godne polecenia.. to tzw.. siec barowo-jadlodajniowa.. o nazwie"Bulgarska kuchnia" gdzie mozna bylo zjesc na miejscu lub tez zabrac na wynos calkiem niezle jedzenie. Niestety zepsulo sie ich typowe Kebapczeta i Kyfteta... to juz nie to... w smaku przypominalo parowki .. :( Moj maz leci za dwa tygodnie, do Warny..wiec dowiem sie najpozniej za te kilkanascie dni..jak sie terza porobilo..od zeszlego lata. Bardzo oplacalo sie kupic mydlo rozane, z platkami prawdziwych roz... i inne rozane kosmetyki..tanie, oraz ekologiczne. To tyle co mi przyszlo do glowy. Poszukaj gdzies w galerii, muis byc watek od ewu... ona byla w Bulgarii z mezem, samochodem. On swietnie wszytko opisal na pewnym forum, do ktorego ewu dala link. To bylo w pazdzierniku. :)
Byłam z moją rodzinką na wakacjach w Bułgarii w zeszłym roku w Neseberze. To był nasz piąty wyjazd do tego kraju. Nie sposob opisać wszystkiego o Bulgarii. Polecam Ci poczytać forum www.bulgaricus.com . To kopalnia wiedzy o Bułgarii. Znajdziesz tam ludzi, ktorzy bardzo chętnie Ci doradzą i pomogą. Ja osobiście polecam dojazd samolotem .Byliśmy już autokarem i swoim samochodem ale podróż jest bardzo męcząca, dluga. teraz tylko samolot. Ofert w biurach podróży jest bardzo dużo.
W wakacje mam zamiar sie wybrac z rodzinka na wczasy do Bułgarii .Moze ktos z Was spedzal w BuŁgarii urlop i doradzi do ktorej miejscowosci najlepiej sie wybrac a moze ktos ma namiary do sprawdzonego pensjonatu lub kwatery?
Bardzo proszę o pomoc ...zawsze takie miejsca sprawdzone sa lepsze niz jechac w ciemno
Z góry dziekuje :))
Cześć Milusia. Byłam w Bułgarii w 2004 roku w Bałcziku.My byliśmy z biurem podróży, atokarem.Podróż okropnie męcząca, zwłaszcza przejazd przez Rumunię jest koszmarem, kierowcy bali się zatrzymywać a i tak nas ichniejsza milicja dwa razy zatrzymała (pod byle jakim pretekstem). Miasteczko, w ktorym byliśmy jest małe, ale są tam piękne ogrody. Znajdź w googlach jakieś forum dyskusyjne (na przykład gazeta.forum.pl) i tam na pewno znajdziesz dużo imformacji na interesujący Cię temat.Szczerze powiedziawszy do Bułgarii już nigdy w życiu nie pojechałabym ani samochodem ani autokarem, jeżeli już to tylko samolot.Ale to jest tylko moje zdanie, a każdy podróżuje jak lubi. Powodzenia w zbieraniu informacji.
Już Wam zazdroszczę tego wyjazdu:-) Gdybym miała taką możliwość na pewno pojechałabym jeszcze raz do Bułgarii i na pewno byłby to Sozopol, bo to przepiękne urokliwe miasteczko.
Pozdrawiam serdecznie, życząc udanego urlopu:-)
W Bułgarii byłam 4 lata temu w Sozopolu - urokliwe miasteczko. Biuro podróży Skarpa z Krakowa. Podróż męcząca autokarem ponad 30 godz. ( wtedy z 6 letnim dzieckiem). Ale ogólnie wczasy były okey. Pogoda murowana , cieplutkie morze , coż więcej trzeba...
W Bulgarii bylam jako nastolatka. Lecialam samolotem. Mieszkalismy w kwaterach prywatnych w przepieknej nadmorskiej miejscowosci Varna. Morze Czarne bylo zielono-niebieskie i cieplutkie, owoce dorodne i slodkie a ludzie mili i sympatyczni. Jakbym miala mozliwosc to wakacje spedzilabym wlasnie we Varnie - pozdrawiam :)
A ja polecam Pomorie, bylam tam kilka razy, co prawda w dawnych czasach ale sie zmienilo napewno na lepsze. Miejscowe plaze maja
ciemno-szary, prawie czarny piasek, dzieki duzej zawartosci zelaza. Piasek ten jest wykorzystywany w tamtejszym duzym sanatorium gdzie sie leczy choroby ukladu kostnego, np. reumatyzm. Poza tym mozna tam spotkac nawet prawdziwego Bulgara, nie tylko rozwrzeszczanych Niemcow jak np. w Zlotych Piaskach. Bardzo chce tam jeszcze kiedys pojechac, ludzie przesympatyczni. Co dzien na stole gospodyni stawiala talerz o owocami bo sad byl daleko ale pomidory,ogorki i inna "zielenizna" byla pod reka w ogrodku gdzie moglismy brac co nam sie podobalo, zaznaczam, ze bylismy bez wyzywienia u naszej gospodyni, chodzilismy do restauracji nad morzem.Bylo swietnie!
Haha widzę, że każdy poleca inną miejscowość...ja byłam w 2001 roku w Sveti Vlas, obok Neseberu, miejscowość malutka, ale dyskotek dużo, sklepów i knajpek też, plaże przepiękne, plażą można było dojsć do pieknego Neseberu, jak bym miała możliwosć to tez chętnie spędziłabym wakacje w Bułgarii, takich piaszczystych plaż to chyba nie ma nigdzie ;-) i w 2001 roku kawa kosztowała 0,50 gr w restauracji, ceny obiadów były również śmieszne, jedynie produkty większych koncernów jak Coca cola czy Danone były takie jak u nas, owoce tanie, wszystko tanie....ale chyba juz podrożało....acha i leciałam samolotem ale nie wiem jakie to było biuro....
Ja byłam w 2006 roku w Rawdzie. Nie polecam tej miejscowości, dość kiepskie plaże, nie było gdzie potańczyć i ogólnie średnio. Można ją natomist potraktować jako dobra bazę wypadową do Słonecznego Brzegu, Neseberu, Burgas. W porównaniu z tymi większymi miejscowościami małe mieścinki są tańsze i to jest plus.Ja dużo dobrego słyszałam o Sozopolu, wiele osób polecało.Ogólnie miło wspominam bułgarskie wakacje. Pozdrawiam.
Aha ja jechałam z Alfa Starem samolotem, 1.45h i jest sie na miejscu super sprawa.
Dziekuje wszystkim za propozycje .....ja mam zamiar leciec samolotem bo wyprawa autokarem lub samochodem to chyba nie dla mnie. Nie zbyt dobrze znosze takie długie podróze , a juz nie wspomne o moim dziecku :)))
Jesli moge prosic to chetnie jeszcze czekam na propozycje ....moze ktos był w 2007 roku ??
Pozdrawiam
Hej! ja bylam w Warnie ale prywatnie. Tzn. nie w hotelu tylko u kolezanki. Ceny naprawde dogonily to co w PL czy tez Niemczech..malo co kosztowalo taniej..a owoce u mnie w sklepie sa tansze niz tam na bazarze... do tego sami Bulgarzy, szukaja swoich produktow.. i oburzaja sie na morele z Grecji..skoro u nich tego w brod! Pomidory kosztowaly tyle samo co w Niemczech... to samo ogorki...
Jeydnie co bylo godne polecenia.. to tzw.. siec barowo-jadlodajniowa.. o nazwie"Bulgarska kuchnia" gdzie mozna bylo zjesc na miejscu lub tez zabrac na wynos calkiem niezle jedzenie. Niestety zepsulo sie ich typowe Kebapczeta i Kyfteta... to juz nie to... w smaku przypominalo parowki .. :(
Moj maz leci za dwa tygodnie, do Warny..wiec dowiem sie najpozniej za te kilkanascie dni..jak sie terza porobilo..od zeszlego lata.
Bardzo oplacalo sie kupic mydlo rozane, z platkami prawdziwych roz... i inne rozane kosmetyki..tanie, oraz ekologiczne.
To tyle co mi przyszlo do glowy.
Poszukaj gdzies w galerii, muis byc watek od ewu... ona byla w Bulgarii z mezem, samochodem. On swietnie wszytko opisal na pewnym forum, do ktorego ewu dala link. To bylo w pazdzierniku. :)
Byłam z moją rodzinką na wakacjach w Bułgarii w zeszłym roku w Neseberze. To był nasz piąty wyjazd do tego kraju. Nie sposob opisać wszystkiego o Bulgarii. Polecam Ci poczytać forum www.bulgaricus.com . To kopalnia wiedzy o Bułgarii. Znajdziesz tam ludzi, ktorzy bardzo chętnie Ci doradzą i pomogą. Ja osobiście polecam dojazd samolotem .Byliśmy już autokarem i swoim samochodem ale podróż jest bardzo męcząca, dluga. teraz tylko samolot. Ofert w biurach podróży jest bardzo dużo.