Szukam odpowiedzi na pytanie: co i jak można zrobić, aby przedłużyć świeżość chleba.Czy mozna coś poprawić w przepisie?Czy sposób przechowywania się liczy?Niezależnie od pytania chlebek jest pyszny, tylko jak przedłużyć mu świeżość?
Chleb przechowywany w bawelnianym woreczku dluzej zachowuje swoja swiezisc. Moj sposob na "odswiezenie" chleba jest nastepujacy, mocze go troche w mleku lub wodzie(ma byc lekko wilgotny) i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekam go do momentu calkowitego wchloniecia wody lub mleka.
zawsze mamy swiezy chlebek kupuje chleb swiezutki krojony dziele na pol i zamrazam, codzienie wieczorkiem wyjmuje z zamrazarki pol krojonego chleba i zawsze mam swiezy jak w dniu zakupu nawet jak jest duzo dni swiąt .Gdy sie konczy kupuje znow kilka i zamrazam nawet kajzeki córka ma swieze do szkoly,nie kupujemy codziennie pieczywa. metoda bardzo dobra ,nikt nie musi sie zrywac wczesniej do sklepu oczywiscie zamrazam w torebce foliowej.polecam
Piekę chleby na zakwasie.Jeżeli mam z dnia poprzedniego ziemniaki z obiadu więc dodaję do 700 g maki ze 3 garści przeciśniętych ziemniaków.Faktycznie przedłużają świeżość chleba.Gdy wystygnie kroję na kromki i od razu zamrażam.Rano o 7 wybieram i na drugie śniadanie mam chlebek świezy naprawdę polecem zamrazanie kromek i dodawanie ziemniaków.
Chleb przechowywany w bawelnianym woreczku dluzej zachowuje swoja swiezisc. Moj sposob na "odswiezenie" chleba jest nastepujacy, mocze go troche w mleku lub wodzie(ma byc lekko wilgotny) i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekam go do momentu calkowitego wchloniecia wody lub mleka.
Hm...kiedyś czytałam (gdzieś, ale gdzie?), że dodając ugotowane i utłuczone ziemniaki do surowego ciasta przedłużamy po upieczeniu jego świeżość.
dobrze wyczytalas:) ja nie pieke chleba ale wiem to od znajomego :) ktory sie tym zajmuje profesjonalnie :)
Może jeszcze ktoś napisze coś na ten temat.Będe wdzięczny.
zawsze mamy swiezy chlebek kupuje chleb swiezutki krojony dziele na pol i zamrazam, codzienie wieczorkiem wyjmuje z zamrazarki pol krojonego chleba i zawsze mam swiezy jak w dniu zakupu nawet jak jest duzo dni swiąt .Gdy sie konczy kupuje znow kilka i zamrazam nawet kajzeki córka ma swieze do szkoly,nie kupujemy codziennie pieczywa. metoda bardzo dobra ,nikt nie musi sie zrywac wczesniej do sklepu oczywiscie zamrazam w torebce foliowej.polecam
Piekę chleby na zakwasie.Jeżeli mam z dnia poprzedniego ziemniaki z obiadu więc dodaję do 700 g maki ze 3 garści przeciśniętych ziemniaków.Faktycznie przedłużają świeżość chleba.Gdy wystygnie kroję na kromki i od razu zamrażam.Rano o 7 wybieram i na drugie śniadanie mam chlebek świezy naprawdę polecem zamrazanie kromek i dodawanie ziemniaków.