Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pytanie-psychiatria

• Autor: agness Data: 2008-01-28 12:37:51

Witam,moze ktos wie jakie sa procedury umieszczenia chorej osoby w szpitalu psychiatrycznym,jesli ta osoba dobrowolnie nie chce sie leczyc(chodzi mi o wizyty u psychologa i psychiatry)

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-28 12:53:36

trzeba zacząć od formy ubezwłasnowolnienia tej osoby to bardzo skomplikowana procedura i wymaga naprawdę radykalnych posunięć w stosunku do tej osoby, którą chce się umiejścić w szpitalu o takim profilu, a osoba sama nie wyraża zgody na takie jej leczenie. Musisz zapytać lekarza prowadzącego, albo lekarza rodzinnego tak mi się wydaje

• Autor: Ave Data: 2008-01-28 13:21:30

Kama ma rację, nie mozna umieścic osoby , nawet wymagającej leczenia psychiatrycznego w szpitalu, bez jej zgody. Odstępstwem jest własnie ubezwłasnowolnienie lub uzyskanie sądowego nakazu leczenia.

• Autor: Juciaaa Data: 2008-01-28 14:04:29

O sadowy nakaz leczenia wystepuje lekarz prowazacy i taka wiadomosc jest wtedy w ciagu 24 godzin przygotowywana taka osoba jest 5 tyg w szpitalu i moze sie dalej zdecydowac na leczenie lub mozna jeszcze raz wystapic ale zeby bylo tak musi sama sobie zagrazac lub otoczeniu. Bardzo ciezko uzyskac taka zgode chyba ze naprawde zaawansowane sa skutki choroy np schizofrenia, fobie i takie tam.

• Autor: misiowa Data: 2008-01-28 14:22:17

Moje poprzedniczki mają rację. Konkretnie osobę można leczyć bez jej zgody, jesli sąd wyda taki nakaz dzieje się to w dwu przypadkach. Osoba ta musi zagrażać swojemu życiu lub życiu i/lub zdrowiu innych osób. U mnie w mieście procedurę taką załatwia się w ten sposób, że zgłasza się taki przypadek do pracowników socjalnych. W każdym mieście powinna być grupa pracowników socjalnych zajmujących się chorymi psychicznie. Takie sosby przychodzą na wywiad środowiskowy i jeżeli postrzymują podejrzenie o chorobie psychicznej, a dana osoba nie chce się leczyć, wtedy mogą przyjść na kolejną wizytę z psychiatrą (który z nimi współpracuje). Jeżeli psychiatra w wywiadzie stwierdzi, że ta osoba spełnia warunki przymusowego leczenia, wtedy występuje do sądu o wydanie takiego nakazu.

• Autor: Eithel Data: 2008-01-28 14:56:24

a jesli ta osoba jest pod opieka rodzicow,badz opiekunow  i np. stwierdza ze nie jest poczytalna lub cos takigo to moga bez niczego dac do szpitala?

• Autor: agness Data: 2008-01-28 15:45:47

Dziekuje za odpowiedzi.

Przejdź do pełnej wersji serwisu