Pracuję w pewnej instytucji bankowej w obsłudze klienta kart kredytowych.Zazwyczaj klienci kończą rozmowę słowem dziękuję . Ale czasami kończą wyrazeniem " Dziękuję wtedy" .Pierwszy raz się z tym spotkałam i szczerze mówiąc niezle mnie to ubawiło :). Tak samo jak zamiast aktywacja mówią aktywizacja .Albo gdy pytam o pesel pytają :" mój"
W Poznaniu dziwilo mnie wiele innosci jezykowych, np: zamiast "twoj pokoj jest na gorze" to "twoj pokoj jest do gory", albo "ryla ci sie to" co mialo znaczyc "buja sie, kiwa", jest jeszcze wiecej takich kwiatkow ale w tym momencie nie pamietam :)
Pracuję w pewnej instytucji bankowej w obsłudze klienta kart kredytowych.Zazwyczaj klienci kończą rozmowę słowem dziękuję .
Ale czasami kończą wyrazeniem " Dziękuję wtedy" .Pierwszy raz się z tym spotkałam i szczerze mówiąc niezle mnie to ubawiło :).
Tak samo jak zamiast aktywacja mówią aktywizacja .Albo gdy pytam o pesel pytają :" mój"
Może "dziękują wtedy",kiedy nie do końca coś załatwią i muszą się jeszcze namyślić?
Mi sie wydaje , ze ''dziekuje wtedy'', oznacza ''dziekuje za to''
prawie Tomek :):):) hahahahhahaha , dobre
W Poznaniu dziwilo mnie wiele innosci jezykowych, np: zamiast "twoj pokoj jest na gorze" to "twoj pokoj jest do gory", albo "ryla ci sie to" co mialo znaczyc "buja sie, kiwa", jest jeszcze wiecej takich kwiatkow ale w tym momencie nie pamietam :)
Mam słownik gwary poznańskiej...często z niego korzystam. . Co do "ryla się", bardziej po poznańsku będzie: "ryloce się"
Bahus
no to moze ryloce :) a co Ci sie ryloce ?