Forum

Kuchenne porady

Ratunku zakalec!

  • Autor: Cewa2 Data: 2008-01-29 14:47:14

    Nie wiem już co mam robić. Sprawdziłam szczelność piekarnika, składniki mają tą samą temperaturę a mnie wychodzą gnioty!
    Tylko babki są zakalcowate, biszkopty i kruche wychodzą ok.
    Co może być przyczyną ?

  • Autor: malutka_megi Data: 2008-01-29 15:10:04

    Poprostu cos zle robisz , moze wkladasz ciasto do bardzo nagrzanego piekarnika .Ja zawsze wkladam w 180st,i tak się piecze az wyrosnie potem troszkę podkręcam do 200 st.Zawsze wychodzi, ciasto musi rosnąc w malej temperaturze a potem dopiero podkrecic zeby zlapalo kolorek i sie dopieklo .pozdrawiam .Tak pieklam zebre wedlug kjopka a to ciasto jest raczej ciezkie bo z olejem i zobacz jak wyszlo.

  • Autor: malutka_megi Data: 2008-01-29 15:24:17

    oczywiscie zebre powinno sie robic w tortownicy ale , ja zrobilam w duzej blaszce nastepne zrobie z podwojnej porcji bedzie wysokie.

  • Autor: dankarz Data: 2008-01-29 17:56:04

    Cewa skoro biszkopt nie siada i kruche to napewno nie jest to wina piekarnika. Sprawdź proszek do pieczenia bo może to jest przyczyną? Hm. może mąka? Jeszcze jedno czy masz sprawdzony przepis na babkę? Ja korzystam z przepisu takiego: 1 margaryna Kasia, 1,5 szkl mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia - jajka utrzeć z cukrem, dodać mąki i proszek, na koniec rozpuszczoną margarynę (może być gorąca). Nie zdażyło mi sie żeby wyszedł zakalec, spróbuj!!

  • Autor: Kormag Data: 2008-01-29 20:28:47

    a tam sie przejmujesz zakalce sa pycha :D

  • Autor: Ave Data: 2008-01-29 22:29:52

    Mój mąż tez tak twierdzi ;))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu