Nie wiem już co mam robić. Sprawdziłam szczelność piekarnika, składniki mają tą samą temperaturę a mnie wychodzą gnioty! Tylko babki są zakalcowate, biszkopty i kruche wychodzą ok. Co może być przyczyną ?
Poprostu cos zle robisz , moze wkladasz ciasto do bardzo nagrzanego piekarnika .Ja zawsze wkladam w 180st,i tak się piecze az wyrosnie potem troszkę podkręcam do 200 st.Zawsze wychodzi, ciasto musi rosnąc w malej temperaturze a potem dopiero podkrecic zeby zlapalo kolorek i sie dopieklo .pozdrawiam .Tak pieklam zebre wedlug kjopka a to ciasto jest raczej ciezkie bo z olejem i zobacz jak wyszlo.
Cewa skoro biszkopt nie siada i kruche to napewno nie jest to wina piekarnika. Sprawdź proszek do pieczenia bo może to jest przyczyną? Hm. może mąka? Jeszcze jedno czy masz sprawdzony przepis na babkę? Ja korzystam z przepisu takiego: 1 margaryna Kasia, 1,5 szkl mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia - jajka utrzeć z cukrem, dodać mąki i proszek, na koniec rozpuszczoną margarynę (może być gorąca). Nie zdażyło mi sie żeby wyszedł zakalec, spróbuj!!
Nie wiem już co mam robić. Sprawdziłam szczelność piekarnika, składniki mają tą samą temperaturę a mnie wychodzą gnioty!
Tylko babki są zakalcowate, biszkopty i kruche wychodzą ok.
Co może być przyczyną ?
Poprostu cos zle robisz , moze wkladasz ciasto do bardzo nagrzanego piekarnika .Ja zawsze wkladam w 180st,i tak się piecze az wyrosnie potem troszkę podkręcam do 200 st.Zawsze wychodzi, ciasto musi rosnąc w malej temperaturze a potem dopiero podkrecic zeby zlapalo kolorek i sie dopieklo .pozdrawiam .
Tak pieklam zebre wedlug kjopka a to ciasto jest raczej ciezkie bo z olejem i zobacz jak wyszlo.
oczywiscie zebre powinno sie robic w tortownicy ale , ja zrobilam w duzej blaszce nastepne zrobie z podwojnej porcji bedzie wysokie.
Cewa skoro biszkopt nie siada i kruche to napewno nie jest to wina piekarnika. Sprawdź proszek do pieczenia bo może to jest przyczyną? Hm. może mąka? Jeszcze jedno czy masz sprawdzony przepis na babkę? Ja korzystam z przepisu takiego: 1 margaryna Kasia, 1,5 szkl mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia - jajka utrzeć z cukrem, dodać mąki i proszek, na koniec rozpuszczoną margarynę (może być gorąca). Nie zdażyło mi sie żeby wyszedł zakalec, spróbuj!!
a tam sie przejmujesz zakalce sa pycha :D
Mój mąż tez tak twierdzi ;))))