Forum

Kuchenne porady

pasteryzowanie

• Autor: jagoda28_09 Data: 2008-01-29 18:40:38

Zamierzałam troche pogotować,ale nie wiem jak to pozniej pasteryzowac. mam na mysli miedzy innymi golabki,fasolke,leczo i takie tam.
    Prosze o pomoc. Dziekuje.

• Autor: Shanna Data: 2008-01-29 20:06:04

Wpisz na wyszukiwarce "pasteryzowanie" a wyswietli ci sie kilka odnosnikow. Na pewno cos dla siebie znajdziesz.

• Autor: _iwona_ Data: 2008-01-30 09:02:54

Ja zazwyczaj mrożę tego typu rzeczy. Jednak ostatnio, przekonana przez męża (bo w końcu w sklepach da się kupić zapasteryzowane w słojach pulpety, fasolkę itp.), zapasteryzowałam fasolkę w słojach. Słoiki były dokładnie umyte i wyparzone. Pasteryzowałam przez 20 minut. Wszystko pięknie "złapało", a po trzech dniach musiałam to wszystko wyrzucić. Cała moja praca poszła na marne - fasolka skisła. Nie wiem co można zrobić, żeby temu zapobiec. Mąż chce eksperymentować dalej (no bo w końcu w sklepach...), ja nie mam ochoty, szkoda mi mojej pracy i "materiału".

• Autor: Aniula27 Data: 2008-01-30 09:23:16

Zgadzam się, mrożenie jest najbezpieczniejszą metotą przechowywania takich rzeczy

• Autor: Dun Saithne Data: 2008-01-30 11:42:59

Ja tylko mroże i to ze wzgledów ekonomicznych. Pasteryzowanie jest droższe i wymaga czasu, a ja pracuje i nie moge sobie pozwolić na takie rzeczy. A chcę karmić moja rodzine 'gotowanym w domu' a nie mikrofalówkowymi gotowcami czy Boloneze ze słoika.
    Pamietam moją mame i słoiki wecka to lata 70-80 sama nawet pomagałam kiedy'przetwórnia startowała.
    Czegoż to moja macoszka nie pakowała w słoiki nawet kiełbasa domowej roboty taka naczosnkowana że hej.
    Wtedy tej kiełbasy w sklepach nie było.
    Mama nie pracowała, a na działce pomidory jak ruskie czołgi, to co sie ma zmarnowac heja do słoja wszystko co z ziemi wyrosło.
    A ja w Polsce nawet botwinkę i szczaw mroziłam.Polecam mrożenie!!!

• Autor: agness Data: 2008-01-30 11:28:41

Fasola wytwarza gazy dlatego trzeba ja dłuzej pasteryzowac -pierwszy dzien-ok50minut i w drugi-40.Ja tak pasteryzuje fasolke straczkowa ze zbiorow letnich i wszystko jest cacy a kiedys tez robiłam blad 20-30minut pasteryzowałam i potem do wyrzucenia było.Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu