Forum

Gawędy o jedzeniu

PROSZĘ O POMOC - nadziewanie pączków

  • Autor: Lidzia20 Data: 2008-01-30 19:26:44

    jutro zamierzam zrobić pączki (pierwszy raz w życiu) i nie wiem kiedy lepiej je nadziewać tzn czy przed smażeniem czy jednak po smażeniu?? liczę na Wasza pomoc.Z góry dziękuję za podpowiedzi.Pozdrawiam cieplutko

  • Autor: Wkn Data: 2008-01-30 20:04:56

    Kiedyś nadziewałam zawsze przed smażeniem i niektóre pączki albo wiele z nich podczas smażenia rozklejały się (w zależności od przepisu, w jednym przypadku więcej, w innym mniej).
    W końcu kupiłam w aptece największą strzykawkę, jaką mieli w sprzedaży i nią wpycham marmoladę po usmażeniu. Co prawda trzeba często uzupełniać wsad (co drugi pączek), ale robi się to szybko, a efekt jest bardzo dobry.
    Specjalistyczną szprycą do nadziewania pączków niestety nie dysponuję i nie wiem, gdzie i za ile można ją nabyć.

  • Autor: alidab Data: 2008-01-30 20:35:41

    Taką szprycę do nadziewania np.pączków można kupić w sklepie internetowym tortowni:
    http://www.tortownia.pl/produkty.php?kid=59#zoom
    Ze względu na koszty przesyłki taki opłaca się przy większej liczbie zamówień lub dłuższej liście zakupów.

  • Autor: katarzyna24 Data: 2008-01-30 21:47:45

    Ja kupiłam takie wielofunkcyjne użądzenie, o takie :
    http://www.kdc.pl/produkt/10608/50/53973/Dekorator_do_ciast.html
    W sklepie kosztowało około 15 zł, lecz po pierwszym razie sprężynka w srodku pękła. Od biedy jakos sobie radze z lekkimi kremami, czy marmoladą, lecz już przy gęstej masie nie używam, bo tylko nerwy trace.
    A pączki nadziewam przed smażeniem, bardzo żadno pękają. Zależy chyba od przepisu i rodzaju nadzienia jakiego kto użyje.

  • Autor: malutka_megi Data: 2008-02-01 14:41:16

    pączki nadziewane przed smażeniem są duzo lepsze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu