Rozpaczliwie poszukuje lodow bez mleka, dla mojego lubego, ktory mleka spozywac niestety nie moze (biedny!). Zanim zachorowal objadal sie lodami mietowymi z czekolada i takie tez wlaasnie chcialabym mu przygotowac. O ile zamiast mleka moge sprobowac uzyc mleka sojowego, o tyle niestety nadal pozostaje kwestia smietany, ktorej nijak rozgryzc nie moge. Jak myslicie, czy moglabym zamiast smietany sprobowac uzyc deseru sojowego? Moze by sie nadal? Ma konsystencje budyniu...
"Składniki: 2 szklanki mleka sojowego 3 jajka (2 żółtka i 1 całe) 15 dkg cukru Wykonanie: Mleko podgrzać. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jakiem na białą pulchną masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać gorące mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i lekko skrzepnięte lody mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika. "
Jak ktoś potrzebuje naprawdę bezmleczne, proponowałabym zastąpienie np. waniliowym mlekiem sojowym AlproSoi.
Rozpaczliwie poszukuje lodow bez mleka, dla mojego lubego, ktory mleka spozywac niestety nie moze (biedny!).
Zanim zachorowal objadal sie lodami mietowymi z czekolada i takie tez wlaasnie chcialabym mu przygotowac.
O ile zamiast mleka moge sprobowac uzyc mleka sojowego, o tyle niestety nadal pozostaje kwestia smietany, ktorej nijak rozgryzc nie moge. Jak myslicie, czy moglabym zamiast smietany sprobowac uzyc deseru sojowego? Moze by sie nadal?
Ma konsystencje budyniu...
http://www.edziecko.pl/jedzenie/2,79376,,,,22367544,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Poszukaj tez przepisów na sorbety
Znalazłam jeszcze to :
Lody sojowe
"Składniki:
2 szklanki mleka sojowego
3 jajka (2 żółtka i 1 całe)
15 dkg cukru
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jakiem na białą pulchną masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać gorące mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i lekko skrzepnięte lody mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika. "
Jak ktoś potrzebuje naprawdę bezmleczne, proponowałabym zastąpienie np. waniliowym mlekiem sojowym AlproSoi.