Forum

Gawędy o jedzeniu

Pytanie.....

• Autor: luckystar Data: 2008-01-30 23:26:01

..... z natury glupie, bezsensowne, idiotyczne itp.itd ale mimo wszystko postanowilam zadac :))
    Czy te wszystkie smakolyki na Tlusty Czwartek musza byc pieczone w glebokim tluszczu ??? Czy moznaby np. paczki czy faworki upiec na blaszce w piekarniku ??? Co roku mam ochote na paczki, bo przeciez nie da sie wejsc na strone, zeby nie rzucily sie natychmiast w oczy i nozdrza (oj tak, moj monitor pachnie) ale zawsze odstrasza mnie tluszcz....Moze ktos z Was probowal eksperymentowac pod tym katem i podzieli sie doswiadczeniami ???

• Autor: makusia Data: 2008-01-31 01:49:16

Marylko , w piekarniku to nie wiem , ale myslę ze na parze możesz zrobić ...jak już chcesz koniecznie bez tłuszczu ,ale jak ma byc "tłusty" to powinien byc tłusty toc to jeden taki czwartek w roku :))

• Autor: piq Data: 2008-01-31 07:02:56

Jadłam chrusty pieczone w piekarniku - były boskie. A pączki pieczone ?? Hmmm to już nie będą pączki tylko bułeczki chyba ....

• Autor: dankarz Data: 2008-01-31 09:02:23

No pewnie że można piec w piekarniku tutaj masz przepis Holly http://wielkiezarcie.com/przepis19768.html, oczywiscie nie jest na niebiesko hehehhe, nie próbowałam tych pączków ale przepisy Holly są ok wiec można zaryzykować, pozdrówka i miłego pieczenia

• Autor: Ave Data: 2008-01-31 11:23:20

http://wielkiezarcie.com/przepis19768.html juz jest na niebiesko, a własciwie na czerwono :))))

• Autor: Ave Data: 2008-01-31 11:27:36

Skoro inni mogą podwyższać swój cholesterol, katować wątrobę, zwiększać wagę i... mieć kaca moralnego, że zjedli chociaż mieli nie jeść, to Ty też grzesz... najwyżej wlej do tłuszczu spirytusik i do ciasta tez dodaj, zamiast smalcu wciep plantę (to tłuszcz roślinny), zamknij ślepka i napawaj sie tym smakiem... raz w roku można :)))))))

• Autor: luckystar Data: 2008-01-31 12:51:41

Dzieki za odpowiedz :) Piec i tak nie bede, bo przeciez nie bede piekla 2-4 paczkow, a wiecej nie ma sensu, bo juz byloby ewidentne obzarstwo :)) Tak, ze u mnie Tlusty Czwartek bedzie niestety chudy :)), bo jedyne co moglabym sobie kupic to amerykanskie doughnuts, ale tego tez nie zrobie ..... wytrwam w mojej dietce :)) Wam natomiast zycze slodkiego oblizywania paluszkow ...

• Autor: bergamotka2 Data: 2008-02-13 23:31:46

Już po ptakach , ale napiszę o swoich odczuciach , ja w tym roku jadłam pączki pieczone ,( ale one chyba były wcześniej smażone , bo miały jasny pasek pośrodku ) , jadłam bardzo świeże , z wierzchu były chrupiące , troszkę listkowane , wybornie smakowały ( podejrzewan nawet , że były poddawane rewitalizacji w piecu , ale efekt przeszedł moje oczekiwania  - dokupiłam jeszcze kilka ) , w środku były z marmoladą

Przejdź do pełnej wersji serwisu