Mam takie pytanie co do jazdy z takim dzieckiem . Mam corke niepelnosprawna , i jak w decyzji o niepelnosprawnosci wynika zawsze ma jezdzic z opiekunem ,( pod warunkiem tego udokomentowania ) Ale konkretnie chodzi mi o to , ze jechalam z corka do Krakowa do lekaza pociagiem i w kasie mi powiedzieli ze w PKP nie ma takich uprawnien co do jazdy gratisowej i pomimo ze dziecko jest niepelnosprawne musialam kupic dla nas bilety . Moze ktos z Was wie czy musze kupowac te bilety , czy moge jechac bez oplaty ? Jestem ciekawa ba znowu jade 15 lutego do Krakowa i co mam zrobic w tej sprawie .
Już ci odpowiadam, Jeżeli dziecko ma orzeczenie i jest do lat 16 i jedziecie do lekarza(koniecznie musicie mieć takie zaświadczenie ze jedziecie na kontrole lub skierowanie do szpitala) to wówczas obie osoby,czyli i ty i dziecko korzystacie z ulgi 78 %.Jeżeli dziecko jest powyzej lat 16 i ma przyznana grupę(bo od 16 lat jest juznadawana grupa inwalidzka) to wówczas bez znaczenia czy jedzieci do lekazra czy gdzieś prywatnie na ta osobęniepełnosprawna jest ulga 37 % a opiekun ma znizkę 95%. Niestety nie ma juz od doścdawna przejazdów całkiem bezpłatnych... Pozdrawiam
No dzieki wielkie za odpowiedz , moja corka ma 7 lat i teraz wiem ze mam miec skierowanie do lekarza , zeby jechac taniej ( za pierwszym razem nie wiedzialam , bo zaden lekarz mi tego nie wypisal i nie powiedzial . Teraz poprosze o wypisanie zaswiadczenia jak pojade .
Ja jeżdżę PKS-em i mamy zniżkę opiekun i dziecko też coś koło 70%. Jak do tej pory wystarczyło mieć Orzeczenie o niepełnosprawności,ale jakoś mi jeszcze nigdy nie sprawdzali:)),może przez to że na wózku i widać... Pozdrawiam:)
Mam takie pytanie co do jazdy z takim dzieckiem .
Mam corke niepelnosprawna , i jak w decyzji o niepelnosprawnosci wynika zawsze ma jezdzic z opiekunem ,( pod warunkiem tego udokomentowania )
Ale konkretnie chodzi mi o to , ze jechalam z corka do Krakowa do lekaza pociagiem i w kasie mi powiedzieli ze w PKP nie ma takich uprawnien co do jazdy gratisowej i pomimo ze dziecko jest niepelnosprawne musialam kupic dla nas bilety .
Moze ktos z Was wie czy musze kupowac te bilety , czy moge jechac bez oplaty ?
Jestem ciekawa ba znowu jade 15 lutego do Krakowa i co mam zrobic w tej sprawie .
Już ci odpowiadam,
Jeżeli dziecko ma orzeczenie i jest do lat 16 i jedziecie do lekarza(koniecznie musicie mieć takie zaświadczenie ze jedziecie na kontrole lub skierowanie do szpitala) to wówczas obie osoby,czyli i ty i dziecko korzystacie z ulgi 78 %.Jeżeli dziecko jest powyzej lat 16 i ma przyznana grupę(bo od 16 lat jest juznadawana grupa inwalidzka) to wówczas bez znaczenia czy jedzieci do lekazra czy gdzieś prywatnie na ta osobęniepełnosprawna jest ulga 37 % a opiekun ma znizkę 95%.
Niestety nie ma juz od doścdawna przejazdów całkiem bezpłatnych...
Pozdrawiam
No dzieki wielkie za odpowiedz , moja corka ma 7 lat i teraz wiem ze mam miec skierowanie do lekarza , zeby jechac taniej ( za pierwszym razem nie wiedzialam , bo zaden lekarz mi tego nie wypisal i nie powiedzial .
Teraz poprosze o wypisanie zaswiadczenia jak pojade .
Ja jeżdżę PKS-em i mamy zniżkę opiekun i dziecko też coś koło 70%. Jak do tej pory wystarczyło mieć Orzeczenie o niepełnosprawności,ale jakoś mi jeszcze nigdy nie sprawdzali:)),może przez to że na wózku i widać... Pozdrawiam:)
Mozesz jeszcze poczytac tu: http://www.pr.pkp.pl/img_in//GALERIA/prawo/Tab%20upr31-08-07a.pdf