Kochani mam pytanie . Niedlugo razem z mezem i corka mamy zamiar wybrac sie do Polski ( ojj dawno tam nie bylam ) Mam pewne obawy bo kompletnie nie wiem co mam zrobic .Chodzi mi o opieke lekarska w Posce ? moze powinnam wykupic jakies ubezpieczenie ? Roznie to bywa ? Prosze , moze ktos wie wiecej na ten temat , bede bardzo wdzieczna .
Nie mam doświadczenia w tym temacie, ale postanowiłam napisać coś od siebie po przeczytaniu tego komentarza: "W Polsce to lepiej się nie leczyć, najlepiej być zdrowym...". Nie lubię takiego uogólniania i chyba raczej niewiele Ci ono pomoże. Zaryzykuję odpowiedź :-) Jak wspomniałam nie mam doświadczenia, ale sądzę, że w przypadku wyjazdu do innego kraju zawsze warto się dodatkowo ubezpieczyć. Na dodatek wyjeżdżasz z dzieckiem a dzieci potrafią robić "niespodzianki" więc tak chyba będzie rozsądniej. Lekarze na całym świecie są lepsi i gorsi, z dużym doświadczeniem i tacy, co to zgadują co dolega pacjentowi więc tym nie warto się w tej chwili sugerować. Ostatecznie nigdy byś nie mogła przyjechać do kraju, prawda? ;-) W tej chwili jest wiele prywatnych gabinetów, które nie muszą się wstydzić swojego wizerunku i oferują już usługi na wyższym poziomie. Nie wiem jakie ubezpieczenia oferują w Twoim kraju, ale myslę, że warto sie tym zainteresować, bo w razie czego możesz chyba wówczas liczyć na jakiś zwrot poniesionych kosztów. Wiem, że niewiele Ci pomogłam, ale sądzę, że jak cierpliwie poczekasz, to ktoś podsunie Ci wartościową "myśl". Pozdrawiam.
Użytkownik basia19 napisał w wiadomości: > W Polsce to lepiej się nie leczyć, najlepiej być zdrowym, pozdrawiam
Basiu, nie pisz bzdur, to nie będę złośliwy, wszędzie jest tak samo, jedź do Japonii, tam jest dobrobyt do którego dążyliśmy ...tylko ptactwo solidarnie zasrało nam gniazdo.
Moi znajomi z zagranicy nigdy sie nie ubezpieczaja bo ubezpieczenie kosztuje wiecej niz sie placi w POlsce za wizyte w prywatnym gabinecie. No ale tu chodzi o banalne leczenie, angina, rozstroj zoladka itp. Nie wiem jak by to wygladalo w przypadku pobytu w szpitalu albo np. zlamania nogi czy reki. Zorientuj sie u siebie w kosztach takiego ubezpieczenia i glownie -- co to ubezpieczenie obejmuje bo czesto nie obejmuje np. opieki stomatologa. Zycze dobrego wyboru.
Gdy jeszcze pracowałem, to proponowałem zawsze dodatkowe ubezpieczenie (niektóre kraje maja podpisana umowę, dotyczacą zwykłych zachorowań, zorientuj się u siebie), od (Natępstw Nieszczęśliwych Wypadków >>> NNW)<<jeśli Tobie coś by sie stało, połączone z Odpowiedzialnością Cywilną w związku z wyjazdem zagranicznym(>>jeślibyś Ty swoim działaniem wyrządziła komuś szkodę. Jeśli masz jakieś ubezpieczenie w którymś z TU(towarzystw ubezpieczeniowych) to zorientuj sie jaki jest zakres odpowiedzialności wg tej polisy. Były również takie ubezpieczenia dla obcokrajowców przebywajacych w Polsce, obejmowały również rodaków zamieszkujących na stale za granicą. Tylko ąadne z ubezpieczeń NNW (nagłych zachorowań) nie obejmuję stomatologi(przewlelego nie leczenia, co innego pomoc po nagłym zdarzeniu), jak również zdarzeń wynikających z choroby istniejącej)(nhp. upadek i złamanie ręki na skutek padaczki, czy zaslabnięcia na skutek choroby wieńcowej)...chyba że (TU) nie rbi wykluczenia na te choroby ale to już każda firma ubezpieczenoiwa ma odrębne (OWU) > ogolne warunki ubezpieczenia , a w nich zakres odpowiedzialności, ograniczeń, jak i wykluczenia. Tyle skoromnego "wykładu"
Kochani mam pytanie . Niedlugo razem z mezem i corka mamy zamiar wybrac sie do Polski ( ojj dawno tam nie bylam )
Mam pewne obawy bo kompletnie nie wiem co mam zrobic .Chodzi mi o opieke lekarska w Posce ? moze powinnam wykupic jakies ubezpieczenie ? Roznie to bywa ? Prosze , moze ktos wie wiecej na ten temat , bede bardzo wdzieczna .
W Polsce to lepiej się nie leczyć, najlepiej być zdrowym, pozdrawiam
Nie mam doświadczenia w tym temacie, ale postanowiłam napisać coś od siebie po przeczytaniu tego komentarza: "W Polsce to lepiej się nie leczyć, najlepiej być zdrowym...". Nie lubię takiego uogólniania i chyba raczej niewiele Ci ono pomoże. Zaryzykuję odpowiedź :-) Jak wspomniałam nie mam doświadczenia, ale sądzę, że w przypadku wyjazdu do innego kraju zawsze warto się dodatkowo ubezpieczyć. Na dodatek wyjeżdżasz z dzieckiem a dzieci potrafią robić "niespodzianki" więc tak chyba będzie rozsądniej. Lekarze na całym świecie są lepsi i gorsi, z dużym doświadczeniem i tacy, co to zgadują co dolega pacjentowi więc tym nie warto się w tej chwili sugerować. Ostatecznie nigdy byś nie mogła przyjechać do kraju, prawda? ;-) W tej chwili jest wiele prywatnych gabinetów, które nie muszą się wstydzić swojego wizerunku i oferują już usługi na wyższym poziomie. Nie wiem jakie ubezpieczenia oferują w Twoim kraju, ale myslę, że warto sie tym zainteresować, bo w razie czego możesz chyba wówczas liczyć na jakiś zwrot poniesionych kosztów. Wiem, że niewiele Ci pomogłam, ale sądzę, że jak cierpliwie poczekasz, to ktoś podsunie Ci wartościową "myśl". Pozdrawiam.
Użytkownik basia19 napisał w wiadomości:
> W Polsce to lepiej się nie leczyć, najlepiej być zdrowym, pozdrawiam
Basiu, nie pisz bzdur, to nie będę złośliwy, wszędzie jest tak samo, jedź do Japonii, tam jest dobrobyt do którego dążyliśmy ...tylko ptactwo solidarnie zasrało nam gniazdo.
Moi znajomi z zagranicy nigdy sie nie ubezpieczaja bo ubezpieczenie kosztuje wiecej niz sie placi w POlsce za wizyte w prywatnym gabinecie. No ale tu chodzi o banalne leczenie, angina, rozstroj zoladka itp. Nie wiem jak by to wygladalo w przypadku pobytu w szpitalu
albo np. zlamania nogi czy reki. Zorientuj sie u siebie w kosztach takiego ubezpieczenia i glownie -- co to ubezpieczenie obejmuje bo czesto nie obejmuje np. opieki stomatologa. Zycze dobrego wyboru.
Gdy jeszcze pracowałem, to proponowałem zawsze dodatkowe ubezpieczenie (niektóre kraje maja podpisana umowę, dotyczacą zwykłych zachorowań, zorientuj się u siebie), od (Natępstw Nieszczęśliwych Wypadków >>> NNW)<<jeśli Tobie coś by sie stało, połączone z Odpowiedzialnością Cywilną w związku z wyjazdem zagranicznym(>>jeślibyś Ty swoim działaniem wyrządziła komuś szkodę.
Jeśli masz jakieś ubezpieczenie w którymś z TU(towarzystw ubezpieczeniowych) to zorientuj sie jaki jest zakres odpowiedzialności wg tej polisy.
Były również takie ubezpieczenia dla obcokrajowców przebywajacych w Polsce, obejmowały również rodaków zamieszkujących na stale za granicą. Tylko ąadne z ubezpieczeń NNW (nagłych zachorowań) nie obejmuję stomatologi(przewlelego nie leczenia, co innego pomoc po nagłym zdarzeniu), jak również zdarzeń wynikających z choroby istniejącej)(nhp. upadek i złamanie ręki na skutek padaczki, czy zaslabnięcia na skutek choroby wieńcowej)...chyba że (TU) nie rbi wykluczenia na te choroby ale to już każda firma ubezpieczenoiwa ma odrębne (OWU) > ogolne warunki ubezpieczenia , a w nich zakres odpowiedzialności, ograniczeń, jak i wykluczenia.
Tyle skoromnego "wykładu"