Forum

Kuchenne porady

Gotowanie w mikrofalówce

• Autor: andzia005 Data: 2008-02-02 22:39:55

Witam
    Słyszałam że mozna gotować w mikrofalówce.tylko jak?? Np.Jak ugotować jajako na miękko w mikrofalówce??Piekłam kiedys ciasto zreszta z przepisu z wielkiego żarcia i bylo super.Może ktos z Was podzieli się ze mną wiedza na temat gotowania w mikrofalówce.Będę wdzięczna.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

• Autor: olcieek Data: 2008-02-03 10:53:18

No z tego co wiem jajek na sto procent nie przyrządza się w mikrofalóce.
    Nawet w instrukcjiobsługi było o tym napisane.
    Ja tam tylko rozmrażam, czasem podgrzewam, albo wkładam kanapki i zapiekanki co by się ser rozpuścił.
    Na wielkim żarciu jest kilka przepisó na ciasto z mikrofalówki, ja nie robiłam ale po komentarzach można wnioskować, że sobie ludzie chwalą.

• Autor: andzia005 Data: 2008-02-03 14:33:36

Witam
    Ja robie dokładnie to co ty ale chciałabym bardziej wykorzystac mikrofalówke.Moze ktos co tutaj jeszcze napisze
    pozdrawiam
    Agnieszka

• Autor: renataz36 Data: 2008-02-03 15:26:02

zajrzyj np w ten wątek http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=48385&post=48791

• Autor: andzia005 Data: 2008-02-04 07:36:37

Witaj tam nic nie ma tylko ze mozna gotowac.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

• Autor: Balbina71 Data: 2008-02-04 17:16:32

Z tego co ja wiem i slyszalam ze jest bardzo niezdrowo gotowac w microfali.
    Ja jedynie uzywam do podgrzewania i rozmrazania.
    A i jeszcze robie jajka na kanapki.
    Pozdrawiam Kaska

• Autor: Eithel Data: 2008-02-04 17:48:32

nie prawda mikrofalowka jest lepsza niz smazenie.a mozna musy dla dzieci zapazac..robic gotowane jablka..alr to zalezy od mikrofalowki

• Autor: Balbina71 Data: 2008-02-04 18:11:20

tak na szybko co u nas pisza na ten temat
    http://www.life.ca/nl/103/microwave.html

• Autor: renataz36 Data: 2008-02-06 10:55:14

Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości:
    > Z tego co ja wiem i slyszalam ze jest bardzo niezdrowo gotowac w microfali.Ja
    > jedynie uzywam do podgrzewania i rozmrazania.A i jeszcze robie jajka na
    > kanapki.Pozdrawiam Kaska

Balbinko jak robisz te jajka na kanapki? proszę o przepis

• Autor: Balbina71 Data: 2008-02-06 16:03:23

Moja mala bardzo lubi takie jajka na szybko,
    tak wiec potrzeba plastikowy tupeware ( nie zbyt duzy wielkosci kanapki)
    natluscic pojemnik aby jajka sie nie przykleily
    - w osobnej misce rozbic jedno lub dwa jajka rozbelkotac
    - teraz to juz wyobraznia......mozna dodac cebulke, czerwona papryke, duzo startego sera, szynke ( oczywiscie to wszystko
    jest pokrojone w kostke) no co tam dusza zapragnie... o i  sol i pieprz
    Dodac skladniki do jajek wymieszac wlac do tuperware siup do microfali, no teraz zalezy 1.5 do 2.5 minutek to musiasz sama wybadac.
    No i gotowe.... takie jajeczka siup na kromke chleba z maselkiem jak kto lubi polac ketchupem mniaaam
    Smacznego

• Autor: bergamotka2 Data: 2008-02-07 03:01:11

W kuchence mikrofalowej gotuje się nieco inaczej niż na gazówce , do jednej potrawy trzeba czasem zmieniać dwa razy moc , ustawiać na minuty , gdy ja miałam remont w kuchni , wszystko odłączone i tylko jedną szafkę z mikrofalówką właśnie w pokoju - byłam zmuszona korzystać z niej w pełni przez cały tydzień .No cóż przynajmniej posmakowaliśmy nowych dań , da się w pełni przygotować obiad w mikrofali , ale zupełnie inaczej - w/g przepisów z książki , a byliśmy nimi bardzo usatysfakcjonowani . pieczeń rzymska w boczku , ziemniaki z parmezanem , udka w przyprawach , jarzynka po włosku . Polecam upichcić coś z książki , bo przepisywania jest za dużo .

• Autor: renataz36 Data: 2008-02-07 09:59:42

Bergamotka jestem pod wrażenie fotek, a możesz podać tytuł i autora tej książki, z której korzystałaś?

• Autor: bergamotka2 Data: 2008-02-07 11:01:35

Pewnie , już wpisuję i polecam książkę w wydaniu albumowym GOTUJEMY W KUCHNI MIKROFALOWEJ - BURDA , wiele przepisów z niej już wykonałam , ma też sporo porad , kolejna to MIKROFALE GOTOWANIE LATWE I PRZYJEMNE , ta też jest z poradami i dość łatwymi porzepisami , i ostatnia najstarsza W KUCHENCE MIKROFALOWEJ Z KATARZYNA POSPIESZYńSKA dużo łtwych i dobrze opisanych przepisów , więc gotujcie w swoich mikrofalówkach , bo warto , potrawy smakują intensywniej ( a smakowały i to bardzo nawet kręcącym noskami ) , przyrządza się je szybko , bez odlewania wody , podaje w tych samych naczyniach .Jedyny problem jaki miałam , to mycie naczyń w łazience , a więc spróbujcie z łatwym przepisem na początek , bo to nowoczesne urządzenie to nie tylko rozmrażarka

ważne jest przedewszystkim , aby potrawy gotować pod przykryciem , bo jak słyszałam to właśie jest powodem częstego zniechęcenia - że potrawy są wyschnięte , a nie muszą być , pozdrawiam

• Autor: ulak Data: 2008-10-19 20:17:04

Balbinko, może tu zajrzysz, prosze napisz mi czy ten pojemniczek podczas przyrządzania jajek się zamyka? to taki kanapkowiec? mam tych pojemników  w trzy trąbki i może bym spróbowała coś takiego przyrządzić. Robiłam w mikrofali sadzone jejeczka w silikonowych foremkach muffinki, udają się,  tylko trzeba przekłuć żółtko surowe przed włożeniem do mikrofali, na spód dać masełko, jest pyszne:) Pozdrawiam!

• Autor: Paola_r Data: 2008-10-20 06:50:41

Wątek z lutego, ale na wypadek, gdyby autorka jeszcze tu zajrzała lub komuś miało się to przydać : w aktualnym "Poradniku domowym" jest genialna książeczka "Potrawy z kuchenki mikrofalowej". A genialna dlatego, że wszystkie czasy i moc podane są dla trzech rodzajów kuchenek : zwykłej, konwekcyjnej i kombinowanej. Przepisy różne, od prostych do bardziej skomplikowanych. Polecam !

Przejdź do pełnej wersji serwisu