Witam Słyszałam że mozna gotować w mikrofalówce.tylko jak?? Np.Jak ugotować jajako na miękko w mikrofalówce??Piekłam kiedys ciasto zreszta z przepisu z wielkiego żarcia i bylo super.Może ktos z Was podzieli się ze mną wiedza na temat gotowania w mikrofalówce.Będę wdzięczna. Pozdrawiam Agnieszka
No z tego co wiem jajek na sto procent nie przyrządza się w mikrofalóce. Nawet w instrukcjiobsługi było o tym napisane. Ja tam tylko rozmrażam, czasem podgrzewam, albo wkładam kanapki i zapiekanki co by się ser rozpuścił. Na wielkim żarciu jest kilka przepisó na ciasto z mikrofalówki, ja nie robiłam ale po komentarzach można wnioskować, że sobie ludzie chwalą.
Z tego co ja wiem i slyszalam ze jest bardzo niezdrowo gotowac w microfali. Ja jedynie uzywam do podgrzewania i rozmrazania. A i jeszcze robie jajka na kanapki. Pozdrawiam Kaska
Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości: > Z tego co ja wiem i slyszalam ze jest bardzo niezdrowo gotowac w microfali.Ja > jedynie uzywam do podgrzewania i rozmrazania.A i jeszcze robie jajka na > kanapki.Pozdrawiam Kaska
Balbinko jak robisz te jajka na kanapki? proszę o przepis
Moja mala bardzo lubi takie jajka na szybko, tak wiec potrzeba plastikowy tupeware ( nie zbyt duzy wielkosci kanapki) natluscic pojemnik aby jajka sie nie przykleily - w osobnej misce rozbic jedno lub dwa jajka rozbelkotac - teraz to juz wyobraznia......mozna dodac cebulke, czerwona papryke, duzo startego sera, szynke ( oczywiscie to wszystko jest pokrojone w kostke) no co tam dusza zapragnie... o i sol i pieprz Dodac skladniki do jajek wymieszac wlac do tuperware siup do microfali, no teraz zalezy 1.5 do 2.5 minutek to musiasz sama wybadac. No i gotowe.... takie jajeczka siup na kromke chleba z maselkiem jak kto lubi polac ketchupem mniaaam Smacznego
W kuchence mikrofalowej gotuje się nieco inaczej niż na gazówce , do jednej potrawy trzeba czasem zmieniać dwa razy moc , ustawiać na minuty , gdy ja miałam remont w kuchni , wszystko odłączone i tylko jedną szafkę z mikrofalówką właśnie w pokoju - byłam zmuszona korzystać z niej w pełni przez cały tydzień .No cóż przynajmniej posmakowaliśmy nowych dań , da się w pełni przygotować obiad w mikrofali , ale zupełnie inaczej - w/g przepisów z książki , a byliśmy nimi bardzo usatysfakcjonowani . pieczeń rzymska w boczku , ziemniaki z parmezanem , udka w przyprawach , jarzynka po włosku . Polecam upichcić coś z książki , bo przepisywania jest za dużo .
Pewnie , już wpisuję i polecam książkę w wydaniu albumowym GOTUJEMY W KUCHNI MIKROFALOWEJ - BURDA , wiele przepisów z niej już wykonałam , ma też sporo porad , kolejna to MIKROFALE GOTOWANIE LATWE I PRZYJEMNE , ta też jest z poradami i dość łatwymi porzepisami , i ostatnia najstarsza W KUCHENCE MIKROFALOWEJ Z KATARZYNA POSPIESZYńSKA dużo łtwych i dobrze opisanych przepisów , więc gotujcie w swoich mikrofalówkach , bo warto , potrawy smakują intensywniej ( a smakowały i to bardzo nawet kręcącym noskami ) , przyrządza się je szybko , bez odlewania wody , podaje w tych samych naczyniach .Jedyny problem jaki miałam , to mycie naczyń w łazience , a więc spróbujcie z łatwym przepisem na początek , bo to nowoczesne urządzenie to nie tylko rozmrażarka
ważne jest przedewszystkim , aby potrawy gotować pod przykryciem , bo jak słyszałam to właśie jest powodem częstego zniechęcenia - że potrawy są wyschnięte , a nie muszą być , pozdrawiam
Balbinko, może tu zajrzysz, prosze napisz mi czy ten pojemniczek podczas przyrządzania jajek się zamyka? to taki kanapkowiec? mam tych pojemników w trzy trąbki i może bym spróbowała coś takiego przyrządzić. Robiłam w mikrofali sadzone jejeczka w silikonowych foremkach muffinki, udają się, tylko trzeba przekłuć żółtko surowe przed włożeniem do mikrofali, na spód dać masełko, jest pyszne:) Pozdrawiam!
Wątek z lutego, ale na wypadek, gdyby autorka jeszcze tu zajrzała lub komuś miało się to przydać : w aktualnym "Poradniku domowym" jest genialna książeczka "Potrawy z kuchenki mikrofalowej". A genialna dlatego, że wszystkie czasy i moc podane są dla trzech rodzajów kuchenek : zwykłej, konwekcyjnej i kombinowanej. Przepisy różne, od prostych do bardziej skomplikowanych. Polecam !
Witam
Słyszałam że mozna gotować w mikrofalówce.tylko jak?? Np.Jak ugotować jajako na miękko w mikrofalówce??Piekłam kiedys ciasto zreszta z przepisu z wielkiego żarcia i bylo super.Może ktos z Was podzieli się ze mną wiedza na temat gotowania w mikrofalówce.Będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Agnieszka
No z tego co wiem jajek na sto procent nie przyrządza się w mikrofalóce.
Nawet w instrukcjiobsługi było o tym napisane.
Ja tam tylko rozmrażam, czasem podgrzewam, albo wkładam kanapki i zapiekanki co by się ser rozpuścił.
Na wielkim żarciu jest kilka przepisó na ciasto z mikrofalówki, ja nie robiłam ale po komentarzach można wnioskować, że sobie ludzie chwalą.
Witam
Ja robie dokładnie to co ty ale chciałabym bardziej wykorzystac mikrofalówke.Moze ktos co tutaj jeszcze napisze
pozdrawiam
Agnieszka
zajrzyj np w ten wątek http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=48385&post=48791
Witaj tam nic nie ma tylko ze mozna gotowac.
Pozdrawiam
Agnieszka
Z tego co ja wiem i slyszalam ze jest bardzo niezdrowo gotowac w microfali.
Ja jedynie uzywam do podgrzewania i rozmrazania.
A i jeszcze robie jajka na kanapki.
Pozdrawiam Kaska
nie prawda mikrofalowka jest lepsza niz smazenie.a mozna musy dla dzieci zapazac..robic gotowane jablka..alr to zalezy od mikrofalowki
tak na szybko co u nas pisza na ten temat
http://www.life.ca/nl/103/microwave.html
Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości:
> Z tego co ja wiem i slyszalam ze jest bardzo niezdrowo gotowac w microfali.Ja
> jedynie uzywam do podgrzewania i rozmrazania.A i jeszcze robie jajka na
> kanapki.Pozdrawiam Kaska
Balbinko jak robisz te jajka na kanapki? proszę o przepis
Moja mala bardzo lubi takie jajka na szybko,
tak wiec potrzeba plastikowy tupeware ( nie zbyt duzy wielkosci kanapki)
natluscic pojemnik aby jajka sie nie przykleily
- w osobnej misce rozbic jedno lub dwa jajka rozbelkotac
- teraz to juz wyobraznia......mozna dodac cebulke, czerwona papryke, duzo startego sera, szynke ( oczywiscie to wszystko
jest pokrojone w kostke) no co tam dusza zapragnie... o i sol i pieprz
Dodac skladniki do jajek wymieszac wlac do tuperware siup do microfali, no teraz zalezy 1.5 do 2.5 minutek to musiasz sama wybadac.
No i gotowe.... takie jajeczka siup na kromke chleba z maselkiem jak kto lubi polac ketchupem mniaaam
Smacznego
W kuchence mikrofalowej gotuje się nieco inaczej niż na gazówce , do jednej potrawy trzeba czasem zmieniać dwa razy moc , ustawiać na minuty , gdy ja miałam remont w kuchni , wszystko odłączone i tylko jedną szafkę z mikrofalówką właśnie w pokoju - byłam zmuszona korzystać z niej w pełni przez cały tydzień .No cóż przynajmniej posmakowaliśmy nowych dań , da się w pełni przygotować obiad w mikrofali , ale zupełnie inaczej - w/g przepisów z książki , a byliśmy nimi bardzo usatysfakcjonowani .
pieczeń rzymska w boczku , ziemniaki z parmezanem , udka w przyprawach , jarzynka po włosku . Polecam upichcić coś z książki , bo przepisywania jest za dużo .
Bergamotka jestem pod wrażenie fotek, a możesz podać tytuł i autora tej książki, z której korzystałaś?
Pewnie , już wpisuję i polecam książkę w wydaniu albumowym GOTUJEMY W KUCHNI MIKROFALOWEJ - BURDA , wiele przepisów z niej już wykonałam , ma też sporo porad , kolejna to MIKROFALE GOTOWANIE LATWE I PRZYJEMNE , ta też jest z poradami i dość łatwymi porzepisami , i ostatnia najstarsza W KUCHENCE MIKROFALOWEJ Z KATARZYNA POSPIESZYńSKA dużo łtwych i dobrze opisanych przepisów , więc gotujcie w swoich mikrofalówkach , bo warto , potrawy smakują intensywniej ( a smakowały i to bardzo nawet kręcącym noskami ) , przyrządza się je szybko , bez odlewania wody , podaje w tych samych naczyniach .Jedyny problem jaki miałam , to mycie naczyń w łazience
, a więc spróbujcie z łatwym przepisem na początek , bo to nowoczesne urządzenie to nie tylko rozmrażarka
ważne jest przedewszystkim , aby potrawy gotować pod przykryciem , bo jak słyszałam to właśie jest powodem częstego zniechęcenia - że potrawy są wyschnięte , a nie muszą być , pozdrawiam
Balbinko, może tu zajrzysz, prosze napisz mi czy ten pojemniczek podczas przyrządzania jajek się zamyka? to taki kanapkowiec? mam tych pojemników w trzy trąbki i może bym spróbowała coś takiego przyrządzić. Robiłam w mikrofali sadzone jejeczka w silikonowych foremkach muffinki, udają się, tylko trzeba przekłuć żółtko surowe przed włożeniem do mikrofali, na spód dać masełko, jest pyszne:) Pozdrawiam!
Wątek z lutego, ale na wypadek, gdyby autorka jeszcze tu zajrzała lub komuś miało się to przydać : w aktualnym "Poradniku domowym" jest genialna książeczka "Potrawy z kuchenki mikrofalowej". A genialna dlatego, że wszystkie czasy i moc podane są dla trzech rodzajów kuchenek : zwykłej, konwekcyjnej i kombinowanej. Przepisy różne, od prostych do bardziej skomplikowanych. Polecam !