Na forum "Kafeterii" jest taki przepis:
1 serek topiony "zloty ementaler" (bez tego ani rusz)
3 lyzlki gestej smietany
duzo startego sera tak z 15 dkg ( nigdy nie wazylam, tyle ile uznacie za zadowalajacą ilość )
mleko (jezeli trzeba bedzie rozcienczyc)
sol, pieprz, papryka, ew ziola do smaku
wielka paczka nachosow ( oczywiscie bez tego ani rusz, najlepiej bez smaku, solone)
wszytsko do rondelka, na mały ogień, cały czas mieszać aby ser ładnie się rozpuścił. po zastygnięciu robi się o wiele gęstsze.
ale mi chodzilo o cos takiego ze soiczka do nachosow i zeby byl bez mieska..bo ja chcialam zrobiec z swierzych wwarzyw tylko nie wiem czy mam sparzyc czy podgotowac je razem i w jakich proporcjach,,,
Czy ktoś wie jak go zrobić? Taki jak dają w kinie...cieplutki i taki serrrrowy :P dziękuję za porady i pozdrawiam. Włóczykij :)
Na forum "Kafeterii" jest taki przepis: 1 serek topiony "zloty ementaler" (bez tego ani rusz) 3 lyzlki gestej smietany duzo startego sera tak z 15 dkg ( nigdy nie wazylam, tyle ile uznacie za zadowalajacą ilość ) mleko (jezeli trzeba bedzie rozcienczyc) sol, pieprz, papryka, ew ziola do smaku wielka paczka nachosow ( oczywiscie bez tego ani rusz, najlepiej bez smaku, solone) wszytsko do rondelka, na mały ogień, cały czas mieszać aby ser ładnie się rozpuścił. po zastygnięciu robi się o wiele gęstsze.
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3244517 tu masz przepis
O! Fajnie, że wkleiłaś ten link, bo mój nijak nie chciał się "zniebieszczyć" :-)
Dziękować ;)
a zna ktos przepis na zwykla salsa do tortilli?
http://gotowanie.onet.pl/25966,0,1,tortille_z_salsa_roo,ksiazka_przepis.html
ale mi chodzilo o cos takiego ze soiczka do nachosow i zeby byl bez mieska..bo ja chcialam zrobiec z swierzych wwarzyw tylko nie wiem czy mam sparzyc czy podgotowac je razem i w jakich proporcjach,,,