Kochane Zarloczki i mistrzynie pieczenia, mam pytanie, chce zamienic w przepisie na czekoladowa ekstaze cukier zwylky na puder. Widzialam w jednym z programow foodnetwork jak wlasnie do przepisu na czekoladowa ekstaze uzywano cukier puder, wtedy nie ma problemu z tym, ze sie nie rozpuscil (jak wynika z komentarzy prawie wszyscy mamy problem z rozpuszczeniem cukru). Bede znow piekla ekstaze na specjalne zyczenie i wlasnie chcialam zamienic cukier zwylky na puder, ale nie mam pojecia jak to powinno byc wagowo (ilosciowo), w jakiej proporcji?? Mam wrazenie, ze cukier puder jest jakby slodszy, a przynajmniej wiecej (wagowo) wchodzi go na np. szklanke czy tez lyzke .... prosze pomozcie ???
Ja znalazłam w przelicznikach wag, że czubata łyżka zwykłego cukru ma 2dag i tak samo ma cukier puder. Wydaje mi się, że jest tak samo słodki więc możesz chyba zachować takie same proporcje
Dziekuje Mysha :) ja to jestem absolutne beztalencie w pieczeniu, wiec wolalam sie upewnic, piec bede dopiero w poniedzialek, ale wole wczesniej zayptac niz potem sie martwic ;) W przyszla sobote bede miala gosci na urodziny meza i tez nie wiem co mi przyszlo do glowy, zeby zdobyc sie na samodzielne wykonanie tortu (juz mnie zimne poty oblewaja na sama mysl) no ale w najgorszym wypadku mam super piekarnie w okolicy ;)) wiec jestem zabezpieczona. A Ekstaze zazyczyl sobie moj Tesc i Jego przyjaciolka, ktorzy tez przyjezdzaja na impreze, wogole to ekstaza jest bardzo popularna w mojej rodzince, oczywiscie zawsze z dodatkiem pieprzu cayenne :))
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest ta Ekstaza. Mam nadzieję, że dobrze ci podpowiedziałam, jeżeli nie to niech mnie ktoś poprawi, ewentualnie jak coś nie wyjdzie możesz mnie śmiało przeklnąć. Życzę powodzenia w pieczeniu.
Ekstaza, to jest czekoladowa ekstaza w/g Holly jest super ciastem mocno czekoladowym prawie bez maki (tylko jedna lyzka stolowa). Nie przejmuj sie nie bede Cie przeklinac :)), a mysle, ze i tak jest szansa, ze ktos sie jeszcze odezwie :)))
Cukier puder ma dodawaną glukozę i jest faktycznie słodszy niż cukier zwykły. Może lepiej jednak wsypuj go powoli i sprawdzaj smakowo o ile to jest oczywiście możliwe.
Kochane Zarloczki i mistrzynie pieczenia, mam pytanie, chce zamienic w przepisie na czekoladowa ekstaze cukier zwylky na puder. Widzialam w jednym z programow foodnetwork jak wlasnie do przepisu na czekoladowa ekstaze uzywano cukier puder, wtedy nie ma problemu z tym, ze sie nie rozpuscil (jak wynika z komentarzy prawie wszyscy mamy problem z rozpuszczeniem cukru). Bede znow piekla ekstaze na specjalne zyczenie i wlasnie chcialam zamienic cukier zwylky na puder, ale nie mam pojecia jak to powinno byc wagowo (ilosciowo), w jakiej proporcji?? Mam wrazenie, ze cukier puder jest jakby slodszy, a przynajmniej wiecej (wagowo) wchodzi go na np. szklanke czy tez lyzke .... prosze pomozcie ???
Ja znalazłam w przelicznikach wag, że czubata łyżka zwykłego cukru ma 2dag i tak samo ma cukier puder. Wydaje mi się, że jest tak samo słodki więc możesz chyba zachować takie same proporcje
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest ta Ekstaza. Mam nadzieję, że dobrze ci podpowiedziałam, jeżeli nie to niech mnie ktoś poprawi, ewentualnie jak coś nie wyjdzie możesz mnie śmiało przeklnąć
. Życzę powodzenia w pieczeniu.
A to wiem o jakie chodzi. Nawet je już piekłam
. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi nałożonymi na kawałek ciasta.
Przy tej ilosci czekolady, do tego jeszcze tort urodzinowy i semifreddo na deser, to sobie chyba te lody waniliowe daruje
Wg mnie, i tak zawsze liczę, 1 szklanka /o,25 l/ zwykłego cukru to 220 g, zaś cukru pudru to 170 g.
Może to da ci jakis obraz http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=4
Cukier puder ma dodawaną glukozę i jest faktycznie słodszy niż cukier zwykły. Może lepiej jednak wsypuj go powoli i sprawdzaj smakowo o ile to jest oczywiście możliwe.
Dzieki za wszystkie rady:)) tak sobie pomyslalam, ze jak ja dzieki Wam przejde przez te urodziny, to pewnie bede mogla cukiernikiem zostac ;))