Bardzo prosze o dobry i sprawdzony przepis na kruchy spód do ciasta, taki żeby ciasto nie było bardzo twarde i żeby się nie rozpadało przy krojeniu. A może lepszy byłby spód z ciasta półkruchego? Prosze o pomoc.
KRUCHE CIASTO: Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Okrągłą formę (o średnicy 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Dno tortownicy wylepić ciastem (może się tak zdarzyć, że zostanie nam ciasta, wtedy można spokojnie zamrozić je w lodówce i zużyć na kruchy spód lub kruszonkę przy najbliższej okazji). Piec ok. 15-20 min. w temp. 200°C.
Bardzo prosze o dobry i sprawdzony przepis na kruchy spód do ciasta, taki żeby ciasto nie było bardzo twarde i żeby się nie rozpadało przy krojeniu.
A może lepszy byłby spód z ciasta półkruchego? Prosze o pomoc.
http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html ja bardzo cenię sobie ciasto, które jest tu podstawą mazurka.
Till piekny ten twoj mazurek w tym roku chyba sie skusze na twoj.I strasznie smacznie wyglada.Pozdrawiam
http://wielkiezarcie.com/przepis21743.html ja zawsze jestem zadowolona z tego spodu i wykorzystywalam go tez w innych ciastach
♦ 2 szklanki mąki
♦ ¾ szklanki cukru
♦ 3 żółtka
♦ 1 kostka margaryny (najlepiej Kasia)
♦ ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Okrągłą formę (o średnicy 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Dno tortownicy wylepić ciastem (może się tak zdarzyć, że zostanie nam ciasta, wtedy można spokojnie zamrozić je w lodówce i zużyć na kruchy spód lub kruszonkę przy najbliższej okazji). Piec ok. 15-20 min. w temp. 200°C.