Forum

Kuchenne porady

Ciasto kruche

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-02-10 08:57:48

    Bardzo prosze o dobry i sprawdzony przepis na kruchy spód do ciasta, taki żeby ciasto nie było bardzo twarde i żeby się nie rozpadało przy krojeniu. 
    A może lepszy byłby spód z ciasta półkruchego? Prosze o pomoc.

  • Autor: till Data: 2008-02-10 10:26:42

    http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html ja bardzo cenię sobie ciasto, które jest tu podstawą mazurka.

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-02-10 11:58:38

    Till piekny ten twoj mazurek w tym roku chyba sie skusze na twoj.I strasznie smacznie wyglada.Pozdrawiam

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-02-10 17:38:46

    Dziękuje za przepis, ciasto się udało, tylko następnym razem zrobie dzień wcześniej żeby spód troche bardziej nawilgł. Pozdrawiam

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-02-10 11:54:01

    http://wielkiezarcie.com/przepis21743.html ja zawsze jestem zadowolona z tego spodu i wykorzystywalam go tez w innych ciastach

  • Autor: Mloda Data: 2008-02-10 17:48:07

    KRUCHE CIASTO:
          2 szklanki mąki
          ¾ szklanki cukru
          3 żółtka
          1 kostka margaryny (najlepiej Kasia)
         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    KRUCHE CIASTO:
    Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Okrągłą formę (o średnicy 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Dno tortownicy wylepić ciastem (może się tak zdarzyć, że zostanie nam ciasta, wtedy można spokojnie zamrozić je w lodówce i zużyć na kruchy spód lub kruszonkę przy najbliższej okazji). Piec ok. 15-20 min. w temp. 200°C.

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-02-11 13:19:11

    Dziękuje za przepis, przy najbliższej okazji na pewno przetestuje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu