Forum

Kuchenne porady

Chleb się bardzo kruszy...co można zmienić?

  • Autor: romkwie Data: 2008-02-11 21:07:01

    Piekę chlebki z maszyny od niedawna.Udają sie nieźle.To forum pomogło mi ustalić dokładniejszą recepturę(z instrukcji wychodził marny) i za to jestem wdzieczny wszystkim bardziej doświadczonym,którzy mi pomogli.Mam jeszcze jeden problem,którego nie mogę rozwiazać.Co można zmodernizować lub zmienić w przepisie by chleb nie kruszył się nadmiernie.Czy jest na to jakaś rada?

  • Autor: ekkore Data: 2008-02-11 21:16:55

    jeżeli chleb się kruszy to zazwyczaj odpowiada za to złe wyrobienie - znaczy, że za krótko wyrabiany...

  • Autor: makusia Data: 2008-02-11 23:27:45

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > jeżeli chleb się kruszy to zazwyczaj odpowiada za to złe wyrobienie - znaczy,
    > że za krótko wyrabiany...

    albo za dużo jest w nim mąki gruboziarnistej .

  • Autor: ekkore Data: 2008-02-12 08:21:37

    albo mamy "te" dni. Właśnie ostatnio się przekonałam o tym  ...Chleb niby wyszedł, wyrósł, ale...to nie to co zawsze (a robiłam ulubionego pewniaka, przetrenowanego od x czasu)

  • Autor: jamajka Data: 2008-02-12 08:36:12

    Z tego co wyczytałam z wypowiedzi romkwie to jest on chyba mężczyzną więc "te dni" odpadają hihihihihihihi

  • Autor: makusia Data: 2008-02-12 10:03:25

    no fakt ;)) te dno odpadaja :) ja jednak stawiam na mąkę :)

  • Autor: romkwie Data: 2008-02-12 11:18:24

    Użytkownik jamajka napisał w wiadomości:
    > Z tego co wyczytałam z wypowiedzi romkwie to jest on chyba mężczyzną
    > więc "te dni" odpadają hihihihihihihi

    "jamajka" słusznie zauwarzyłaś, ale rady się przydadzą.Dzięki

  • Autor: erka Data: 2008-02-12 04:15:27

  • Autor: erka Data: 2008-02-12 17:02:22

    Nie wiem co sie dzieje, ale w poprzedniej mojej wypowiedzi nie am nic,
    Chcialam napisac ze czasami jak sie doda 2-3 lyzki oliwy lub oleju to chleb sie nie kruszy.

    No wlasnie dziewczyny, co to kurcze jest z tymi "dniami" mnie tez zadne ciasto nie wychodzi.
    Pozdrowienia
    Ela

  • Autor: makusia Data: 2008-02-13 00:18:04

    chyba sobie cos wmawiacie :)) mnie zawsze wszystko wychodzi i nawet w "te" dni

  • Autor: bietka Data: 2008-02-15 11:59:12

    Jak wspomniano tu wczesniej dodanie oleju/oliwy z oliwek/ pomaga,albo ze 2 łyzki rozpuszczonego masła.Aby chleb zachował dłużej świeżość dodaj ze 3 garści przepuszczonych przez praskę ugotowanych ziemniaków/np z obiadu/.

  • Autor: krewetka Data: 2008-02-15 19:38:31

    A ja wiem, że jak pokroisz chleb gorącym nożem (zagrzanym we wrzątku) to chleb sie łatwiej kroi. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu