Piekę chlebki z maszyny od niedawna.Udają sie nieźle.To forum pomogło mi ustalić dokładniejszą recepturę(z instrukcji wychodził marny) i za to jestem wdzieczny wszystkim bardziej doświadczonym,którzy mi pomogli.Mam jeszcze jeden problem,którego nie mogę rozwiazać.Co można zmodernizować lub zmienić w przepisie by chleb nie kruszył się nadmiernie.Czy jest na to jakaś rada?
albo mamy "te" dni. Właśnie ostatnio się przekonałam o tym ...Chleb niby wyszedł, wyrósł, ale...to nie to co zawsze (a robiłam ulubionego pewniaka, przetrenowanego od x czasu)
Nie wiem co sie dzieje, ale w poprzedniej mojej wypowiedzi nie am nic, Chcialam napisac ze czasami jak sie doda 2-3 lyzki oliwy lub oleju to chleb sie nie kruszy.
No wlasnie dziewczyny, co to kurcze jest z tymi "dniami" mnie tez zadne ciasto nie wychodzi. Pozdrowienia Ela
Jak wspomniano tu wczesniej dodanie oleju/oliwy z oliwek/ pomaga,albo ze 2 łyzki rozpuszczonego masła.Aby chleb zachował dłużej świeżość dodaj ze 3 garści przepuszczonych przez praskę ugotowanych ziemniaków/np z obiadu/.
jeżeli chleb się kruszy to zazwyczaj odpowiada za to złe wyrobienie - znaczy, że za krótko wyrabiany...
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> jeżeli chleb się kruszy to zazwyczaj odpowiada za to złe wyrobienie - znaczy,
> że za krótko wyrabiany...
albo za dużo jest w nim mąki gruboziarnistej .
albo mamy "te" dni. Właśnie ostatnio się przekonałam o tym ...Chleb niby wyszedł, wyrósł, ale...to nie to co zawsze (a robiłam ulubionego pewniaka, przetrenowanego od x czasu)
Z tego co wyczytałam z wypowiedzi romkwie to jest on chyba mężczyzną więc "te dni" odpadają hihihihihihihi
no fakt ;)) te dno odpadaja :) ja jednak stawiam na mąkę :)
> więc "te dni" odpadają hihihihihihihi
"jamajka" słusznie zauwarzyłaś, ale rady się przydadzą.Dzięki
Chcialam napisac ze czasami jak sie doda 2-3 lyzki oliwy lub oleju to chleb sie nie kruszy.
No wlasnie dziewczyny, co to kurcze jest z tymi "dniami" mnie tez zadne ciasto nie wychodzi.
Pozdrowienia
Ela
chyba sobie cos wmawiacie :)) mnie zawsze wszystko wychodzi i nawet w "te" dni
Jak wspomniano tu wczesniej dodanie oleju/oliwy z oliwek/ pomaga,albo ze 2 łyzki rozpuszczonego masła.Aby chleb zachował dłużej świeżość dodaj ze 3 garści przepuszczonych przez praskę ugotowanych ziemniaków/np z obiadu/.
A ja wiem, że jak pokroisz chleb gorącym nożem (zagrzanym we wrzątku) to chleb sie łatwiej kroi. Pozdrawiam.