Forum

Kuchenne porady

surówka/sałatka do pieczonego pstrąga

• Autor: topolcia Data: 2008-02-13 22:12:59

- bardzo proszę o pomysły. Pstrągi planuję upiec z masłem i czosnkiem zawinięte w folię, podać z pieczonymi ziemniakami. Całość ma mieć chrakter uroczystej kolacji.

• Autor: Aniula27 Data: 2008-02-13 22:34:01

Witam,moim zdaniem surówka z kapusty pekińskiej,pomidora,ogórka św,kukurydzy i koperku z sosem vinegret byłaby odpowiednia.
    Albo też i ta http://wielkiezarcie.com/przepis17603.html
    Pozdrawiam

• Autor: topolcia Data: 2008-02-13 22:51:18

Rozważałam pomysł sałatki z brokułami, fetą, czerwoną cebulą, ziarnem dyni i sosem jogurtowym ale doszłam do wniosku, że to może być trochę za bardzo mdłe do ryby... Dziękuję Ci, Aniula27, za Twoje propozycje

• Autor: Ave Data: 2008-02-14 12:40:24

a może coś z tego przypadnie ci do gustu:

sałatka do ryby z ogórka kiszonego (Krysi64) http://wielkiezarcie.com/przepis22292.html

lub sałatka ze świeżego szpinaku:
    szpinak (liscie) oczyścić, odciąć ogonki, porwać liście( nie kroić) na mniejsze częsci
    dodac pokrojony w kawałki pomidor, papryke, ser feta, jajko na twardo (poniewaz sałatka ma byc do ryby, z jajka mozna zrezygnowac, albo dać go minimalną ilość)
    polać sosem: ocet balsamiczny (lub cytryna) + oliwa z oliwek +zmiażdżony czosnek + troszkę cukru (sos musi byc przecedzony przez sitko, zeby był bez cząstek czosnku)
    Na końcu posypujemy parmezanem. Sałatka jest bardzo smaczna.
    Szpinak świeży mozna kupic na rynku albo w markecie, jest pakowany w celofanowe torby :)

• Autor: topolcia Data: 2008-02-15 16:44:32

Ave, dziękuję bardzo za inspiracje. Niestety u mnie w domu co najmniej 2 osoby są "niepaprykowe", więc sałatka będzie wariacją na temat... a nie wiernym odtworzeniem. Nigdy jeszcze nie jadłam świeżego szpinaku, chociaż od jakiegoś czasu przygladam mu się w sklepie
    A pstrągi już zabite i wyczyszczone stoją sobie w marynacie w lodówce...
    Jutro pozostaje zakasać rękawy i dokończyć dzieła
    Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu