Forum

Kuchenne porady

Karmel :(

• Autor: luckystar Data: 2008-02-14 19:46:08

Kochani pomozcie, uwidzialo mi sie zeby zrobic ozdoby karmelowe na tort ..... ale oczywiscie nie mam zielonego pojecia jak taki karmel ugotowac, zeby byl ladnie przezroczysty i tak twardo zastygl na marmurowej desce, zeby mozna go bylo potem zdjac i powkladac na sztorc w tort jako dekoracje. Jesli ktos z Was tak robil, lub chociaz ma przepis ..... wiem ze taki karmel to poprostu cukier gotowany w niewielkiej ilosci wody, ale nie mam pojecia o proporcjach ....... Mam nadzieje ze ktos bedzie mogl mi pomoc :( i serdecznie dziekuje za kazda rade....

• Autor: smakosia Data: 2008-02-14 20:23:38

Marylko, znalazłam coś takiego (bo sama mam zerową wiedzę w tym temacie): "Ozdoby z karmelu. Przepis na karmel: Cukier wysyp na dno garnka i podgrzej. Nie mieszaj go, ale cały czas poruszaj garnkiem. Z karmelu wylej na natłuszczoną blachę płaty, które po ostygnięciu połam na kawałki lub od razu wylej formując małe ozdoby. Możesz zatopić w nich kawałki orzechów, rodzynki, wiórki kokosowe, nasiona."

• Autor: alidab Data: 2008-02-14 20:30:43

Marylko, może taka ściąga Ci coś pomoże?

http://www.dkimages.com/discover/Home/Food-and-Drink/Accompaniments/Sauces/Caramel/index.html
    http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=53968&page=3 - przepis na karmel w języku polskim

Tutaj trochę łatwiejsze w wykonaniu dekoracje z czekolady :
    http://kobieta.wp.pl/kat,26297,wid,8196421,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=3&ticaid=155c5

• Autor: alidab Data: 2008-05-04 10:48:31

Jeszcze jeden link z instrukcją wykonania karmelu, może kouś się przyda...:)))
    http://www.nennaki.it/html/decorare_con_il_caramello.html

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-05-04 11:36:46

super

• Autor: kryska Data: 2008-02-14 20:41:32

Sa dwie metody robienia karmelu sucha i mokra.
    Kazda ma swoje wady i zalety.
    Sucha to podgrzewanie suchego cukru az zobi sie karmel, trzeba wtedy pilnowac zeby rownomiernie sie karmelizowal. Caly proces przebiega bardzo szybko i moze sie zdarzyc ze przypalimy cukier w pewnym miejscu.
    Mokra to podgrzewanie cukru z woda, ja wlewam tylko tyle wody by nie bylo kawalka suchego cukru, pamietajmy ze ta wode trzeba pozniej odparowac. Nie wolno tu mieszac cukru lyzka tylko lekko potrzasac garnkiem, trzeba tez pamietac o obmyciu resztek cukru (krysztalkow) ze scianek garnka, ja to robie pedzelkiem zanurzanym w wodzie, tak do poziomu cukru, gdy te krysztalki wpadna do cukru ten zacznie sie nam spowrotem zamieniac w cukier (skrystalizuje sie).
    Jak uznasz ze kolor ci pasuje to od razu wylewaj, mozesz tez widelcem zrobic takie nitki albo nawinac na metalowa stalke do ostrzenia nozy. Tylk musisz pamietac ze te karmelkowe dekoracje nie zyja za dlugo bo im dluzej leza tym wiecej wilgoci wsiakna z powietrza i rozpuszcza sie poprostu.
    Pozdrawiam eryk maz krysi

• Autor: luckystar Data: 2008-02-14 20:57:31

Dziekuje Wam wszystkim serdecznie, bede probowac z tym karmelem......a jak nie wyjdzie to zostaje czekolada (Alu dzieki i mozesz juz sobie darowac ten rozpaczliwy email jaki wyslalam wczesniej). Eryku, a do Ciebie mam jeszcze pytanie, czy jak zrobie ten kramel rano, to wytrzyma mi do wieczora, czy tez moze sa jakies specjalne zalecenia co do przechowywania ???

• Autor: alidab Data: 2008-02-14 21:17:11

Marylko, dopiero teraz otworzyłam pocztę...:)))

• Autor: aga9999 Data: 2008-02-14 21:39:30

Kiedys widzialam w jakims programie kulinarnym taki trik: bierzesz landrynki w dowolnym kolorze rozpuszczasz w garnku jak cukier i gotowe! wylewasz na tluste naczynie. Nie wiem czy trzeba kapke wody czy tez nie.
    Ale w ten sposob mozesz otrzymac ozdoby w kazdym kolorze.
    pozdrawiam
    aga

• Autor: luckystar Data: 2008-02-14 22:17:22

Wszystko cacy tylko nie mam landrynek :(( ale pomysl jest doskonaly, wiec przyda sie na kiedys :)) dziekuje Aga9999

• Autor: kryska Data: 2008-02-15 18:21:04

Tak, jak najbardziej powinien dotrwac, najlepiej w szczelnym pojemniku. Ja przygotowuje sobie takie dyski karmelowe i w szczelnym pojemniku w suchym miejscu leza sobie tak ze dwa miesiace, ale drobne niteczki napewno tyle nie poleza. Poza tym nie wolno trzymac karmelu w lodowce (pewnie i tak wszyscy wiedza).
    Jeszcze mozesz dodac do cukru nieco glukozy co zapobiegnie krystalizowaniu sie cukru jest to okolo 10-20% wagi cukru.
    Po zasiegnieciu fachowej literatury dodam ze jest wiele stopni gotowania karmelu w zaleznosci do czego jest potrzebny od 100-200ºC przy czym 200 to juz nie nadaje sie do niczego. Dla ciebie pewnie okolo 130ºC bedzie odpowiednie.
    Pozdrawiam eryk.

• Autor: luckystar Data: 2008-02-16 13:59:16

Eryku, dziekuje serdecznie za kolejne wartosciowe rady, ale przyznam sie ze skrucha, ze w nawale pracy postanowilam wczoraj pojsc na latwizne i tort jest juz udekorowany .... Ladne toto nie jest, ale .... jak stwierdzil moj Tesc, ktory dziarsko sekundowal mi przy calej produkcji tego dziela, zrobione z serca i to sie podobno liczy ;))) Jest to moj 3 (slownie trzeci) tort w zyciu wykonany od A do Z, wiec i tak jestem z siebie dumna.... Mam tylko nadzieje, ze bedzie smakowal :))) Twoje rady napewno sie przydadza, musze po prostu kiedys w wolnej chwili troche sie pobawic z karmelem, bo mysle, ze takie "obycie sie" bedzie pomocne w przyszlosci i wtedy mozna sobie juz robic rozne cudenka "bezstresowo". Jeszcze raz serdecznie dziekuje Tobie i wszystkim, ktorzy odpowiedzieli na moje wolanie o pomoc. - maryla

• Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-05-04 01:08:44

Ja ide do sklepu z zywnoscia rosyjska kupuje mleczko slodzone do kawy w puszce. Nastepnie gotuje przez 1.1/2 godz. otwieram i smaruje juz gotowym karmelem.
    Moze nie najlepszy sposob, ale wyobraz sobie nigdy sie nie przypali. A to juz cos. Sproboj bo warto................!

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-05-04 09:42:10

Elizabeth bo to dziala jak gotowanie slodkiego mleka skondensowanego do nabycia w Polsce w puszkach. Tylko to co Ty gotujesz to nie klarmel o ktory pytala Marylka lecz Kajmak. Na pewno Cie zmylilo bo tu wszyscy pisza o "plackach z karmelem" i gotowaniu "karmelu w puszce" maja jednak na mysli kajmak. Roznica jest to ze kajmak jest masa mleczno- lub smietankowo- cukrowa, jest miekki i nadaje sie na baze do kremow. Ma jasno brazowy kolor i nie jest przezroczysty.

Prawdziwy karmel to po prostu stopiony cukier (czasem z minimalnym dodatkiem wody by sie latwiej rozpuscil) kolor jasno bursztynowy do jasnobrazowego. Sam w sobie przezroczysty i ciagnacy sie. Do wyrobu ozdob do tortow i deserow lub jako barwnik do sosow i kremow. Najpierw miekki i ciagnacy sie (i okropnie goracy!) po zastygnieciu kruchy i lamliwy.

• Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-05-04 15:44:49

Rzeczywiscie Dorotko, masz racje. Jak moglam byc tak nieuwazna. Przepraszam Lucystar za falszywa informacje.
    Napewno nie zrobilam tego celowo.

Przejdź do pełnej wersji serwisu