Myślę,że tutaj dostanę jakąś odpowiedz.W końcu tyle jest tu doświadczonych gospodyń,które napewno mają w swoich kuchniach piekarniki z termoobiegiem.Dlatego proszę o pomoc,co to jest ten termoobieg i do czego słuzy,jak go zastosować itp.Właśnie wstawiłam sobie takie cudo. Nie mam żadnej instrukcji więc moze dlatego jestem do tyłu.....dziekuje z góry za pomoc.A może ktoś posiada akurat piekarnik firmy Privileg?
Termoobieg wymusza w piekarniku obieg powietrza, przez co potrawa jest równomierniej ogrzana ze wszystkich stron, i dlatego przy pieczeniu z termoobiegiem mozna stosowac troche niższą temperaturę (o ok 10-20 st mniej niz podawana w przepisie). Bardzo dobrze udają sie na termoobiegu ciasta, pizze, przynajmniej mnie :) Odkąd kupiłam sobie piekarnik z termoobiegiem pieke na nim własciwie wszystko :)))
Zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami.Od siebie dodam jeszcze,że używając termoobiegu -nie nagrzewam wcześniej piekarnika.Wyjątkowo nagrzewam wcześniej gdy piekę biszkopt na roladę ( lepiej sie zawija) oraz ciasto francuskie( tak 5-7 minyt wcześniej)
W takim piekarniku, z termoobiegiem, mozesz piec na kilku poziomach naraz. Np. dwie blachy ciasta odrazu, to tez oszczedza energie. Podobno tez, moga to byc rozne potrawy..i podobno, nie przechodza nawzajem swoim smakiem... ale tego sama nie wyprobowalam. Tak opisuje ta funkcje, moj producent (tzn. Whirlpool). Np. Sernika - nie pieke w termoobiegu, poniewaz zsusza sie i traci na smaku. Tu wykorzystuje funkcje - gora+dol. Ja rowniz, prawie wszystko pieke, przy uzyciu tej wlasnie funkcji. Po dwie blachy ptysiow, dwie blachy pizzy, drozdzowki z posypka, makowce... wszystko podwojnie! Powodzenia! i duzo radosci z nowego piekarnika!
Od czasu gdy mam piekarnik z termoobiegiem piekę głównie przy użyciu tej funkcji. Doskonale sprawdza się pieczenie na kilku poziomach na raz (oszczędność czasu i energii co też nie jest przecież bez znaczenia), praktykowałam w ten sposób pieczenie różnych potraw - ciasta, mięsa- zpachy nie przenikaja się. Powodzenia!
edyyto droga, podpisuje pod wczesniejszymi wypowiedziami, spróbuj po prostu coś upiec a przekonasz sie o ogromnych mozliwosciach termoobiegu, pięknie sie pieka ciasta, mozna na kilku poziomach jdenocześnie, ja od kilku lat mam taką kuchenkę i przyznam że na świeta pieke jednoczesnie ciasta i miesa , bo zapachy nie przegryzają sie. życze powodzenia i cudnych potraw, monika
Myślę,że tutaj dostanę jakąś odpowiedz.W końcu tyle jest tu doświadczonych gospodyń,które napewno mają w swoich kuchniach piekarniki z termoobiegiem.Dlatego proszę o pomoc,co to jest ten termoobieg i do czego słuzy,jak go zastosować itp.Właśnie wstawiłam sobie takie cudo. Nie mam żadnej instrukcji więc moze dlatego jestem do tyłu.....dziekuje z góry za pomoc.A może ktoś posiada akurat piekarnik firmy Privileg?
tu jest sporo informacji
http://wielkiezarcie.com/szukaj.php?key=termoobieg
Termoobieg wymusza w piekarniku obieg powietrza, przez co potrawa jest równomierniej ogrzana ze wszystkich stron, i dlatego przy pieczeniu z termoobiegiem mozna stosowac troche niższą temperaturę (o ok 10-20 st mniej niz podawana w przepisie). Bardzo dobrze udają sie na termoobiegu ciasta, pizze, przynajmniej mnie :) Odkąd kupiłam sobie piekarnik z termoobiegiem pieke na nim własciwie wszystko :)))
Zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami.Od siebie dodam jeszcze,że używając termoobiegu -nie nagrzewam wcześniej piekarnika.Wyjątkowo nagrzewam wcześniej gdy piekę biszkopt na roladę ( lepiej sie zawija) oraz ciasto francuskie( tak 5-7 minyt wcześniej)
W takim piekarniku, z termoobiegiem, mozesz piec na kilku poziomach naraz. Np. dwie blachy ciasta odrazu, to tez oszczedza energie.
Podobno tez, moga to byc rozne potrawy..i podobno, nie przechodza nawzajem swoim smakiem... ale tego sama nie wyprobowalam. Tak opisuje ta funkcje, moj producent (tzn. Whirlpool). Np. Sernika - nie pieke w termoobiegu, poniewaz zsusza sie i traci na smaku. Tu wykorzystuje funkcje - gora+dol.
Ja rowniz, prawie wszystko pieke, przy uzyciu tej wlasnie funkcji. Po dwie blachy ptysiow, dwie blachy pizzy, drozdzowki z posypka, makowce... wszystko podwojnie! Powodzenia! i duzo radosci z nowego piekarnika!
Od czasu gdy mam piekarnik z termoobiegiem piekę głównie przy użyciu tej funkcji. Doskonale sprawdza się pieczenie na kilku poziomach na raz (oszczędność czasu i energii co też nie jest przecież bez znaczenia), praktykowałam w ten sposób pieczenie różnych potraw - ciasta, mięsa- zpachy nie przenikaja się. Powodzenia!
edyyto droga, podpisuje pod wczesniejszymi wypowiedziami, spróbuj po prostu coś upiec a przekonasz sie o ogromnych mozliwosciach termoobiegu, pięknie sie pieka ciasta, mozna na kilku poziomach jdenocześnie, ja od kilku lat mam taką kuchenkę i przyznam że na świeta pieke jednoczesnie ciasta i miesa , bo zapachy nie przegryzają sie. życze powodzenia i cudnych potraw, monika