Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czy ktos mi może pomóć??

• Autor: małgoska Data: 2008-02-19 11:26:33

Od czerwca będę na bezpłtnym urlopie wychowawczym, czy mogłabym od wrzesnia oddać dziecko do przedszkola?? Przeczytałam kodeks pracy który nie zakazuje takiej możliwości, dzwoniłam jednak do mojej pani z kadr która stwierdiła ze urlop wychowawczy wyklucza możliwośc oddania dziecka do przedszkola poniewaz nie sprawuje juz nad nim opieki, czytałam wypowiedzi na różnych forach internetowych i opinie tam są praktycznie jednakowe - że można, dzirewczyny pisały ze oddawały dzieci a potem dostały jakies zaswiadczenie z zakłądu pracy i nikt je o nie nie pytał i teraz juz nie wiem jak jest faktycznie, może ktoś zna sie na przepisach i mógłby mi odpwiedzieć??

• Autor: aloiram Data: 2008-02-19 13:05:06

Jestem, na urlopie wychowaczym, a jedno z moich dzieci jest w przedszkolu (ale nie to, na które mam ten urlop). Myślę, że w prywatnym, niepublicznym przedszkolu, przyjmą Ci dziecko. Z tego co pamiętam, to od nas nie chciano, żadnych zaświadczeń z pracy. W większości przedszkoli prywatnych decyduje kolejnośc zgłoszeń, a także to czy krótko mówiąc będziesz płacić.

• Autor: amelia_z Data: 2008-02-19 14:41:22

Z tego co mi wiadomo urlop wychowawczy należy się pracownikowi w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
    Jesli jesteś na urlopie wychowawczym i oddajesz dziecko do przedszkola to znaczy, że zaprzestałaś sprawowania
    osobistej opieki nad dzieckiem
    W skrajnym przypadku pracodawca może Ci wypowiedzieć umowę o pracę z tego powodu.
    Oddałam swoje dziecko do przedszkola publicznego i do pracy musiałam zanieść stertę dokumentów przedszkolnych 
    w celu powierdzenia zatrudnienia i ustalenia wysokości zarobków - tak więc kadry i księgowość się dowiedziały tak czy siak :). 
    W prywatnych przedszkolach nie ma konieczności przedstawiania zaświadczeń ale czesne za to jest niczego sobie (u mnie w mieście przekracza 600 zł)
    Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu