Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Książka ,,Słodki świat" Ewy Wachowicz

• Autor: rozi Data: 2008-02-20 15:45:59

czy ktoś ma i czy warto kupić?

• Autor: aga9999 Data: 2008-02-20 16:16:21

Ja mam i cóż nic tam ciekawego specjalnie nie ma, większość przepisów na te słodkości znajdziesz w zeszycie mamusi albo tutaj na stronie.
    Trochę przepisów z programów telewizyjnych a trochę takich tradycyjnych. Oczywiście dość ładnie wydana, twarda okładka.

• Autor: rozi Data: 2008-02-20 16:39:35

Dziękuję za odpowiedź. Chciałam kupić na prezent, ale poszukam czegoś innego. Pozdrawiam.

• Autor: aga9999 Data: 2008-02-20 16:46:05

Moze napisz czego oczekujesz od ksiazki. Wiesz to co jednemu sie nie podoba drugiemu moze akurat przypasc do gustu.
    pozdrawiam
    aga

• Autor: rozi Data: 2008-02-20 17:03:31

Może ją kupię dla siebie, bo osoba której chciałam kupić ma już trochę latek, dobrze gotuje i ma bardzo dużo przepisów ( praktycznie wszystkie są na WŻ, więc nie chcę kupić tych samych przepisów tylko w ładniejszej oprawie).
    Ja oglądam program ,,Ewa gotuje'' i byłam ciekawa czy w książce są te same przepisy.
    A tak ogólnie to lubię książki i przepisy ze zdjęciami.

• Autor: aga9999 Data: 2008-02-20 17:36:33

Moze zainteresuje Cie esencja smaku Sowy, mozna nabyc za okolo 20zl, na pewno bedziesz miala co ogladac :-)
    Slodki swiat to dawno wydana ksiazka, tam sa przepisy m.in. z kawiarenki i troche z Maklowicza.

• Autor: rozi Data: 2008-02-20 18:27:44

Chyba trochę mało precyzyjnie wyraziłam się o tym oglądaniu........Lubię książki, bo lubię mieć przepisy ( tak jak zdjęcia) w formie papierowej i lubię widzieć efekt końcowy ( mam nadzieję, że nikt mnie skrytykuje za kilkakrotne użycie słowa lubię w jednym zdaniu). Zdjęcie pomaga, kiedy mam dylemat, które ciasto czy potrawę wypróbować w pierwszej kolejności ( na WŻ przepisy ze zdjęciami też cieszą się większą popularnością).
    O ,,Słodkim świecie" dowiedziałam się dopiero oglądając program telewizyjny Ewy Wachowicz, a że książkę można kupić tylko przez internet to mam pewność, że moja solenizantka  jej nie ma. Odpadają też książki siostry Anastazji , więc spróbuję poszukać tej poleconej przez Ciebie, nie wiem tylko czy dla siebie czy na prezent.
    Dziękuję za zainteresowanie, mam nadzieję że tym razem moja wypowiedź była bardziej konkretna.

• Autor: aga9999 Data: 2008-02-20 23:27:58

Nie wiem co mogę Ci jeszcze polecić. Jak lubisz słodkości to warto zapolować na książkę Pierre Herme "Desery". W księgarni kosztuje około 100zł, ale na allegro czasami bywa i za 50zł można kupić nową, zafoliowaną. Naprawdę polecam. Tutaj możesz obejrzeć wybrane strony z książki http://ksiazka.eu/?pg=ksiazka_inside&idksiazka=1541&idksiazka_inside_zdjecie=238
    To coś w rodzjau encyklopedii deserów.

Oczywiście w książce Sowy poza obrazkami są fajne przepisy :-) ale to chyba oczywista oczywistość :-)

Poza tym dla wielbicieli Ani z Zielonego Wzgórza http://www.allegro.pl/item311739003_kuchnia_z_zielonego_wzgorza_przepisy_montgomery.html
    chociaz nie wiem jak jest ze zdjeciami potraw :-/ nie widzialam tej ksiazki na zywo, ale mam na nia chrapke :-)

Tak znow wiele to tych ciekawych ksiazek na naszym rynku sie nie pojawia, oczywiscie polecam ksiazki Jamiego Olivera bo pieknie wydane i mnostwo ciekawych przepisow (ale malo deserow!) i to takich co sie chce zrobic natychmiast, teraz.
    Moze ksiazka od Gessler? wszystko jedno ktorej..

• Autor: alidab Data: 2008-02-20 19:28:04

Ja ostatnio zostałam obdarowana taką oto książką. Przepisy jak przepisy , znane, tradycyjne i te mniej znane ale za to do kazdego przepisu jest dołączone piękne zdjęcie. Mamy wieć wyobrażenie jak taki przysmak ma wyglądać. Mnie się bardzo podoba...:)))
    A tak wygląda:

• Autor: rozi Data: 2008-02-20 23:13:25

Dzięki za fotkę, chyba muszę udać się do księgarni i poszukać zarówno tej jak i poleconej przez aga9999.

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-02-22 12:14:23

Użytkownik rozi napisał w wiadomości:
    > czy ktoś ma i czy warto kupić?

Z treści dalszej korespondencji wynika, że szukasz książki na prezent. Pewnie zostanę tu za to zlinczowany ale pozwolę sobie zarekomendować książkę wydaną przez Prószyński & Ska pt. "Słodka pokusa". Jest tam 69 przepisów (a nie 70 jak podaje stopka), których nie znajdziesz nigdzie. Oprawa graficzna niestety słaba i jest też nieco niedociągnięć redaktorskich. Za to temat desery jest potraktowany zupełnie inaczej niż to tradycyjnie bywa. Książka została wyróżniona dyplomem uznania na międzynarodowych targach książki kulinarnej za najbardziej nowatorską prezentację wykonania przepisów.

• Autor: vikunia Data: 2008-02-22 16:38:05

Gratuluje Ci tego wyróżnienia :)

• Autor: Janek Data: 2008-02-22 15:02:41

Od dłuższego juz czasu korzystam z wydawnictw rozprowadzanych > przez ....
    i nie tylko z wydawnictw. Napisz do nich to katalog dostaniesz

Przejdź do pełnej wersji serwisu