napiszcie proszę ile razy smażycie na jednym oleju frytki. Czy ten olej Wam jeszcze do czegoś służy? Słyszałam, że dobre wychodzą placki ziemniaczane smażone na oleju po frytkach.
W naszym powietrzu masz więcej szkodliwych substancji niż w przepalonym oleju, ja właśnie dzisiaj na oleju po frytkach usmarzyłam pączki, są przepyszne mniammmmmmmmm.
A skąd wiesz, widziałas jakies naukowe dane, które przeliczają procentowy udział poszczególnych substancji w powietrzu i oleju po np. dwu, trzykrotnym smażeniu?Chętnie sie z nimi zapoznam;-) Nie uważam,żeby należało popadac w przesadę, ale powietrza sobie nie wybieramy, a stary olej możemy wylać, więc...każdy ma wybór.W otoczeniu naszpikowanej syfem żywności mozna spróbowac chociaz troche zredykować jego dopływ do organizmu. Pozdrawiam
Ja nawet ten olej z frytownicy po każdym użyciu zlewam i przecedzam np przez filtr do kawy, dzięki temu pozbywam się wszystkich farfocli, które w nim zostały po smażeniu. Myje też frytownice, a do kolejnego smażenia używam przefiltrowanego oleju uzupełnionego o świeży. Dzięki temu przedłużam życie oleju i przynajmniej częściowo mogę go użyć ponownie, a ztego co wiem to głównie przypalony olej wytwarza szkodliwe substancje.
Frytek nie powinno się smażyć w oleju tylko we tzw. fryturze!
Olej ma zbyt niska temperaturę dymienia, co powoduje ze zbyt szybko wytwarzają się szkodliwe substancje dla naszego zdrowia, które powstają w oleju podczas smażenia frytek.
Do smażenia powinno używać frytury, czyli tłuszczu w postaci płynnej lub stałej składającego się w całości lub w większej części z oleju palmowego. Olej palmowy może być używany wielokrotnie bez szkody dla naszego zdrowia poza tym tłuszcz palmowy nie przejmuje zapachów ani smaków a wiec w tym samym tłuszczu można smażyć różna rzeczy i nie dojdzie do zmieszania smaków i zapachów.
a ja zapytam inaczej:) jesli masz juz ten zuzyty olej to gdzie go wylewasz i co z nim robisz??? ja mam tak ze przyjezdza facet i odbiera co kwartal stare spozywcze oleje. a wy????
Użytkownik anko72 napisał w wiadomości: > A gdzie można kupić fryturę? Ja olej wylewam do zlewu, dosłownie. Nic nie wiem > na temat innych sposobów. sa w marketach, najlepiej zapytac kogos z obslugi, ja kupuje w tesco, lub selgros
Bodek, facet przyjezdza, bo to restauracja.... chyba nie oczekujesz, zeby dziewczyny zamawialy taka usluge w domu ??? Ja tez mam problem z glowy, bo nic nie smaze w glebokim tluszczu ;))
napiszcie proszę ile razy smażycie na jednym oleju frytki. Czy ten olej Wam jeszcze do czegoś służy? Słyszałam, że dobre wychodzą placki ziemniaczane smażone na oleju po frytkach.
masz rację kiedyś gdy nie miałam jeszcze frytownicy to po kilku porcjach frytek wykorzystywałam ten olej do pieczenia placków ziemniaczanych
Podobno oleju nie powinno się używac po raz kolejny-rośnie w nim stężenie szkodliwych substancji.....
W naszym powietrzu masz więcej szkodliwych substancji niż w przepalonym oleju, ja właśnie dzisiaj na oleju po frytkach usmarzyłam pączki, są przepyszne mniammmmmmmmm.
A skąd wiesz, widziałas jakies naukowe dane, które przeliczają procentowy udział poszczególnych substancji w powietrzu i oleju po np. dwu, trzykrotnym smażeniu?Chętnie sie z nimi zapoznam;-)
Nie uważam,żeby należało popadac w przesadę, ale powietrza sobie nie wybieramy, a stary olej możemy wylać, więc...każdy ma wybór.W otoczeniu naszpikowanej syfem żywności mozna spróbowac chociaz troche zredykować jego dopływ do organizmu.
Pozdrawiam
Ja nawet ten olej z frytownicy po każdym użyciu zlewam i przecedzam np przez filtr do kawy, dzięki temu pozbywam się wszystkich farfocli, które w nim zostały po smażeniu. Myje też frytownice, a do kolejnego smażenia używam przefiltrowanego oleju uzupełnionego o świeży. Dzięki temu przedłużam życie oleju i przynajmniej częściowo mogę go użyć ponownie, a ztego co wiem to głównie przypalony olej wytwarza szkodliwe substancje.
Kochani!
Frytek nie powinno się smażyć w oleju tylko we tzw. fryturze!
Olej ma zbyt niska temperaturę dymienia, co powoduje ze zbyt szybko wytwarzają się szkodliwe substancje dla naszego zdrowia, które powstają w oleju podczas smażenia frytek.
Do smażenia powinno używać frytury, czyli tłuszczu w postaci płynnej lub stałej składającego się w całości lub w większej części z oleju palmowego. Olej palmowy może być używany wielokrotnie bez szkody dla naszego zdrowia poza tym tłuszcz palmowy nie przejmuje zapachów ani smaków a wiec w tym samym tłuszczu można smażyć różna rzeczy i nie dojdzie do zmieszania smaków i zapachów.
Pozdrówka
Mam pytanie odnośnie frytury;czy można w niej smażyć pączki a raczej czy będą one smaczne po usmażeniu?
Użytkownik gosia napisał w wiadomości:
> Mam pytanie odnośnie frytury;czy można w niej smażyć pączki a raczej czy będą
> one smaczne po usmażeniu?
oczywiscie! pączki, faworki wszystko smaze we fryturze
pozdrowka
a ja zapytam inaczej:)
jesli masz juz ten zuzyty olej to gdzie go wylewasz i co z nim robisz???
ja mam tak ze przyjezdza facet i odbiera co kwartal stare spozywcze oleje. a wy????
A gdzie można kupić fryturę? Ja olej wylewam do zlewu, dosłownie. Nic nie wiem na temat innych sposobów.
Ja fryture kupuje w macro ale widziałam i w innych marketach
Użytkownik anko72 napisał w wiadomości:
> A gdzie można kupić fryturę? Ja olej wylewam do zlewu, dosłownie. Nic nie wiem
> na temat innych sposobów.
sa w marketach, najlepiej zapytac kogos z obslugi,
ja kupuje w tesco, lub selgros
Bodek, facet przyjezdza, bo to restauracja.... chyba nie oczekujesz, zeby dziewczyny zamawialy taka usluge w domu ??? Ja tez mam problem z glowy, bo nic nie smaze w glebokim tluszczu ;))
Ja bardzo rzadko smaze frytki, ale jesli juz to uzywam go tylko raz.Wylewam go, do niczego innego go nie wykorzystuje.