Forum

Kuchenne porady

olej po frytkach

• Autor: anko72 Data: 2008-02-22 17:33:55

napiszcie proszę ile razy smażycie na jednym oleju frytki. Czy ten olej Wam jeszcze do czegoś służy? Słyszałam, że dobre wychodzą placki ziemniaczane smażone na oleju po frytkach.

• Autor: renataz36 Data: 2008-02-22 19:19:10

masz rację kiedyś gdy nie miałam jeszcze frytownicy to po kilku porcjach frytek wykorzystywałam ten olej do pieczenia placków ziemniaczanych

• Autor: Kotlinka Data: 2008-02-22 19:46:52

Podobno oleju nie powinno się używac po raz kolejny-rośnie w nim stężenie szkodliwych substancji.....

• Autor: basia19 Data: 2008-02-22 19:50:59

W naszym powietrzu masz więcej szkodliwych substancji niż w przepalonym oleju, ja właśnie dzisiaj na oleju po frytkach usmarzyłam pączki, są przepyszne mniammmmmmmmm.

• Autor: Kotlinka Data: 2008-02-22 20:16:59

A skąd wiesz, widziałas jakies naukowe dane, które przeliczają procentowy udział poszczególnych substancji w powietrzu i oleju po np. dwu, trzykrotnym smażeniu?Chętnie sie z nimi zapoznam;-)
    Nie uważam,żeby należało popadac w przesadę, ale powietrza sobie nie wybieramy, a stary olej możemy wylać, więc...każdy ma wybór.W otoczeniu naszpikowanej syfem żywności mozna spróbowac chociaz troche zredykować jego dopływ do organizmu.
    Pozdrawiam

• Autor: Trusia Data: 2008-02-22 23:21:26

Ja nawet ten olej z frytownicy po każdym użyciu zlewam i przecedzam np przez filtr do kawy, dzięki temu pozbywam się wszystkich farfocli, które w nim zostały po smażeniu. Myje też frytownice, a do kolejnego smażenia używam przefiltrowanego oleju uzupełnionego o świeży. Dzięki temu przedłużam życie oleju i przynajmniej częściowo mogę go użyć ponownie, a ztego co wiem to głównie przypalony olej wytwarza szkodliwe substancje.

• Autor: 2arigsm2 Data: 2008-02-23 10:41:56

Kochani!

Frytek nie powinno się smażyć w oleju tylko we tzw. fryturze!

Olej ma zbyt niska temperaturę dymienia, co powoduje ze zbyt szybko wytwarzają się szkodliwe substancje dla naszego zdrowia, które powstają w oleju podczas smażenia frytek.

Do smażenia powinno używać frytury, czyli tłuszczu w postaci płynnej lub stałej składającego się w całości lub w większej części z oleju palmowego. Olej palmowy może być używany wielokrotnie bez szkody dla naszego zdrowia poza tym tłuszcz palmowy nie przejmuje zapachów ani smaków a wiec w tym samym tłuszczu można smażyć różna rzeczy i nie dojdzie do zmieszania smaków i zapachów.

Pozdrówka

• Autor: gosia Data: 2008-02-23 19:45:48

Mam pytanie odnośnie frytury;czy można w niej smażyć pączki a raczej czy będą one smaczne po usmażeniu?

• Autor: 2arigsm2 Data: 2008-03-02 20:00:47

Użytkownik gosia napisał w wiadomości:
    > Mam pytanie odnośnie frytury;czy można w niej smażyć pączki a raczej czy będą
    > one smaczne po usmażeniu?

oczywiscie! pączki, faworki wszystko smaze we fryturze
    pozdrowka

• Autor: Bodek Data: 2008-02-23 15:51:03

a ja zapytam inaczej:)
    jesli masz juz ten zuzyty olej to gdzie go wylewasz i co z nim robisz???
    ja mam tak ze przyjezdza facet i odbiera co kwartal stare spozywcze oleje. a wy????

• Autor: anko72 Data: 2008-02-23 21:21:48

A gdzie można kupić fryturę? Ja olej wylewam do zlewu, dosłownie. Nic nie wiem na temat innych sposobów.

• Autor: gosia Data: 2008-02-24 15:32:08

Ja fryture kupuje w macro ale widziałam i w innych marketach

• Autor: 2arigsm2 Data: 2008-03-02 20:01:57

Użytkownik anko72 napisał w wiadomości:
    > A gdzie można kupić fryturę? Ja olej wylewam do zlewu, dosłownie. Nic nie wiem
    > na temat innych sposobów.
    sa w marketach, najlepiej zapytac kogos z obslugi,
    ja kupuje w tesco, lub selgros

• Autor: luckystar Data: 2008-02-24 16:25:55

Bodek, facet przyjezdza, bo to restauracja.... chyba nie oczekujesz, zeby dziewczyny zamawialy taka usluge w domu ??? Ja tez mam problem z glowy, bo nic nie smaze w glebokim tluszczu ;))

• Autor: Kasia cz Data: 2008-03-02 01:24:55

Ja bardzo rzadko smaze frytki, ale jesli juz to uzywam go tylko raz.Wylewam go, do niczego innego go nie wykorzystuje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu