Forum

Kuchenne porady

Miniaturowe foremki

• Autor: Iloria_S Data: 2008-02-23 13:41:21

Witam! Dostałam od teściowej miniaturowe foremki do ciasta: foremki na babkę, okrągła jak tortownica, malutka keksówka. Kupiła je w Plusie.Może wiecie o jaki mi chodzi? No i powstał problem. Chciałabym zaskoczyć domowników i jednak wykorzystać nawet takie malutkie foremki. Nie pamiętam wymiarów. Może podsuniecie mi jakiś fajny pomysł?

• Autor: kinga_maria_zyta Data: 2008-02-23 20:28:03

czy masz na mysli jakies przepisy ciasteczkowe?

• Autor: aga1828 Data: 2008-02-23 21:31:34

Ja w malutkich foremkach (jak na babeczki) lub kubeczkach po serkach robię nieraz galaretkę, później polewam gorącą woda spód foremek i boki i zastygnięte podaję na dużym talerzu....tylko strasznie dużo zabawy z tym, bardzo czasochłonne zajęcie....

• Autor: alidab Data: 2008-02-24 12:21:10

Ja proponowałabym Ci zrobić ciasto na babkę, taką najzwyklejszą i tym ciastem napełnić Twoje mini foremki a resztę ciasta daj do
    małej formy keksowej i będziesz mieć całą rodzinkę babeczek. Jak już Ci dobrze pójdzie z pieczeniem, to możesz je polukrować.
    Teściowa się ucieszy i Ty będziesz mieć frajdę...:)))

• Autor: Iloria_S Data: 2008-02-24 13:52:32

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za porady. Myslę, że postaram się zrobić jednak to ciasto na babkę. Upiekłabym taką mini, ozdobiła i postawiłabym na świątecznym stole. :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu