Ostatnio jadłam cytrynowca z cukierni. Pod górną warstwą herbatników były właśnie skorki z cytryny. Bardzo wzbogaciły smak ciacha. Szukałam tu w przepisach, ale znalazłam tylko przepis na smażoną skórkę pomarańczową. Czy tak samo mogę zrobić z cytrynową?
kiedyś robiłam, było to już kilka lat temu, o ile pamiętam przepis nieco się różnił, ale minimalnie chyba poszperam w moich zbiorach i wklepię w ciągu kilku dni
Zamieszczam przepis, zgodnie z obietnicą i przepraszam, że tak późno, ale ....zapomniałam...no..chyba emerytka ma w tym względzie jakieś....przywileje? Przepis pochodzi z serii "Lubię gotować" nr 4/2001
Skórka cytrynowa smażona w cukrze Cytryny umyć namydloną szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Bardzo ostrym nożem ściąć cienko, spiralnie, pozostawiając albedo na owocu. Skórki gotować trzy razy po 5 minut w dużej ilości wody, za każdym razem świeżej. Obgotowane skórki drobno pokroić. Na 1 szklankę pokrojonych skórek przygotować syrop z 1 szklanki cukru. Cukier wsypać do rondelka, wlać 3 łyżku wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Do syropu włożyć pokrojone skórki i gotować trzy-cztery razy po 5 min. Po każdym gotowaniu skórki całkowicie ostudzić. Po ostatnim gotowaniu skórki wraz z syropem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem.
Ostatnio jadłam cytrynowca z cukierni. Pod górną warstwą herbatników były właśnie skorki z cytryny. Bardzo wzbogaciły smak ciacha. Szukałam tu w przepisach, ale znalazłam tylko przepis na smażoną skórkę pomarańczową. Czy tak samo mogę zrobić z cytrynową?
kiedyś robiłam, było to już kilka lat temu, o ile pamiętam przepis nieco się różnił, ale minimalnie chyba
poszperam w moich zbiorach i wklepię w ciągu kilku dni
Ok, poczekam. Ciacho chcę robić w czwartek.
A nie wystarczy zetrzec skorke z cytryny wprost do konkretnego zastosowania ???????
Zamieszczam przepis, zgodnie z obietnicą i przepraszam, że tak późno, ale ....zapomniałam...no..chyba emerytka ma w tym względzie jakieś....przywileje?
Przepis pochodzi z serii "Lubię gotować" nr 4/2001
Skórka cytrynowa smażona w cukrze
Cytryny umyć namydloną szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Bardzo ostrym nożem ściąć cienko, spiralnie, pozostawiając albedo na owocu.
Skórki gotować trzy razy po 5 minut w dużej ilości wody, za każdym razem świeżej.
Obgotowane skórki drobno pokroić.
Na 1 szklankę pokrojonych skórek przygotować syrop z 1 szklanki cukru.
Cukier wsypać do rondelka, wlać 3 łyżku wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie.
Do syropu włożyć pokrojone skórki i gotować trzy-cztery razy po 5 min. Po każdym gotowaniu skórki całkowicie ostudzić.
Po ostatnim gotowaniu skórki wraz z syropem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem.