Forum

Kuchenne porady

skórka cytrynowa

• Autor: anko72 Data: 2008-02-23 21:28:25

Ostatnio jadłam cytrynowca z cukierni. Pod górną warstwą herbatników były właśnie skorki z cytryny. Bardzo wzbogaciły smak ciacha. Szukałam tu w przepisach, ale znalazłam tylko przepis na smażoną skórkę pomarańczową. Czy tak samo mogę zrobić z cytrynową?

• Autor: alman Data: 2008-02-24 10:52:03

kiedyś robiłam, było to już kilka lat temu, o ile pamiętam przepis nieco się różnił, ale minimalnie chyba
    poszperam w moich zbiorach i wklepię w ciągu kilku dni

• Autor: anko72 Data: 2008-02-24 20:45:48

Ok, poczekam. Ciacho chcę robić w czwartek.

• Autor: marinik Data: 2008-02-26 11:41:49

A nie wystarczy zetrzec skorke z cytryny wprost do konkretnego zastosowania ???????

• Autor: alman Data: 2008-02-27 07:30:08

Zamieszczam przepis, zgodnie z obietnicą i przepraszam, że tak późno, ale ....zapomniałam...no..chyba emerytka ma w tym względzie jakieś....przywileje?
    Przepis pochodzi z serii "Lubię gotować" nr 4/2001

Skórka cytrynowa smażona w cukrze
    Cytryny umyć namydloną szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Bardzo ostrym nożem ściąć cienko, spiralnie, pozostawiając albedo na owocu.
    Skórki gotować trzy razy po 5 minut w dużej ilości wody, za każdym razem świeżej.
    Obgotowane skórki drobno pokroić.
    Na 1 szklankę pokrojonych skórek przygotować syrop z 1 szklanki cukru.
    Cukier wsypać do rondelka, wlać 3 łyżku wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie.
    Do syropu włożyć pokrojone skórki i gotować trzy-cztery razy po 5 min. Po każdym gotowaniu skórki całkowicie ostudzić.
    Po ostatnim gotowaniu skórki wraz z syropem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu