Forum

Kuchenne porady

Bimber :)

• Autor: bunia Data: 2008-02-26 12:48:08

Mam trochę bimbru (z regionu z którego pochodzę tak się nazywa domowa wódka która ma ojjj pewnie z 90 gradów :)))) Pić się jej nie da no przynajmniej mi nie smakuje, Podobno... została zrobione z wina ale ja nie wiem bo to przecież nie legalne :))) Wiecie może do czego mogłabym to użyć? może jakąś nalewkę? z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

• Autor: alidab Data: 2008-02-26 12:55:58

Bunia, a nie masz swoich korzeni niedaleko mnie?......:))))
    Z moich doświadczeń taki bimberek najlepiej nadaje się na nalewkę śliwkową  tzw. śliwówkę (nie mylić ze śliwowicą...)
    W innych nalewkach zostawiał bimbrowaty posmak.
    Może nasi panowie jako znawcy od procentów mają niezawodne sposoby na przerób tego trunku...:)))

• Autor: bunia Data: 2008-02-26 13:08:48

A chyba mam :))))) do Rzeszowa rzut beretem;))) no właśnie ten bimbrowaty posmak. Znalazłam przepis na karkówke i jednym ze składników był właśnie bimber ale niestety posmak był troszkę drożdżowy...

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-02-26 15:07:08

Witam mam na imie Regina
    przesyłam kilka przepisów mam nadzieję że ci przydadzą się: Nalewka ukraińska
    2 kg wydrylowanych wiśni,1 kg dojrałych malin,1 kg obranych z szypułek czerwonych porzeczek,
    4 goździki,4 drobno posiekane migdały,kawałek kory cynamonu,spirytus,cukier,
    Z owoców wycisnąć w sokowirówce sok. Wymieszać i wlać do sloja. Na każdy litr soku wlać litr spirytusu i wsypać 1 kg cukru. Dodać pozostałe składniki. Postawić szczelnie zamknięty słój na słońcu, codziennie potrząsać, aby rozpuścił się cukier. Po sześciu tygodniach przefiltrować, wlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na ok. 7 miesięcy
    Można stosować wódkę 40 % lub inną w odpowiednich proporcjach przeliczenia na alkohol. Wiśnie mogą być mrożone. Wiśnie mozna zalać wódka z cukrem. Po conjmniej 1 m-cu zlać i stosować. Bardzo smaczna z malin, ale najlepsza po pół roku. Wisnie i maliny mozna zjeść lub dodac np. do lodów
    Aromatyczna nalewka, łącząca w sobie smaki kawy, pomarańczy, goździków i wanilii, którą można przygotować przez cały rok
    1/2 l wódki1/2 l rumu,1/4 l spirytusu,300 ml płynnego miodu,
    12 łyżek kawy,1 pamarańcza o grubej skórce,10 goździków,20 ziaren kawy,laska wanilii,
    Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką.
    Do drugiego słoja wlać miód, rum, spirytus i przygotowany wcześniej, ostudzony napar kawowy. Oba słoje szczelnie zamknąć, odstawić na 2 miesiące. Następnie obie nalewki odcedzić, połączyć, przefiltrować i wlać do butelek. Odstawić na ok. kolejne dwa miesiące, aby dojrzała
    Nalewka jeżynowa
    1 kg jeżyn,30 dag cukru,kawałek laski wanilii,1/2 l wódki,0,2 l spirytusu
    Jeżyny umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, dodać cukier, laskę wanilii. Zalać spitytusem oraz wódką, szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w słoneczne mejsce. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować. Przelać do butelek
    Aby z poozostałych po nalewce owoców otrzymać likier jeżynowy, należy je zasypać niepełną szklanką cukru, wlać ok. 1/3 szklanki spirytusu i odstawić na kolejny miesiąc
    Nalewka różana
    pół kilograma owoców dzikiej róży,butelka (0,7 l) białego wina,pół litra spirytusu,pół litra wody,kilogram cukru,
    Owoce dzikiej róży, oczyszczone z włosków oraz pestek drobno kroimy i miażdżymy (mikser będzi tu niezwykle pomocny). Z wzrzącej wody i cukru przygotowujemy syrop. Następnie wsypujemy do naczynia i zalewamy winem, spirytusem i syropem. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Po tym czasie przefiltrowujemy i odstawiamy na tydzień, tym razem w ciemne miejsce. Potem pozostaje nam jeszcze jedno filtrowanie, rozlanie do butelek i odstawienie na pół roku w chłodne i ciemne miejsce
    Aksamitna w smaku nalewka kokosowo – migdałowa
    200 g wiórek kokosowych,200 g płatków migdałowych,1 laska wanilii,1/4 l spirytusu,1/2 l wódki,
    250 ml skondensowanego, słodzonego mleka (w puszce),200 ml mleka
    Do słoja wrzucić wiórki kokosowe, płatki migdałowe, dodać laskę wanilii. Zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zamknąć odstawić na dwa miesiące. Następnie odsączyć, dokładnie wyciskając wiórki i płatki migdałowe. Zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin, po czym odsączyć. Mleko, w którym moczyły się wiórki i migdały połączyć z mlekiem z puszki oraz alkoholem. Dokładnie wymieszać
    Jarzębinówka
    1 kg owoców jarzębiny1/2 l spirytusu,1/2 l wódki,1 szklanka wody,1 szklanka cukru
    Owoce jarzębiny zbierane najlepiej w lesie lub w innej okolicy z dala szos, po pierwszym przymrozku, aby straciły goryczkę (lub po prostu przemrożone w zamrażalniku) dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać wódką i spirytusem i - szczelnie zmaknięte-  odstawić w ciemne chłodne miejsce na dwa tygodnie. Następnie przefiltrować przez kawałek płótna i połączyć z syropem przygotowanym ze szklanki przegotowanej gorącej wody i szklnaki cukru, wcześniej odszumowanym (czyli oczyszczonym z ewentulanje piany na powierzchni) i wystudzonym. Nalewkę rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na pięć miesięcy W celu uzyskania delikatnego w smaku, słodkiego i lekkiego, jeśli chodzi o zawartość alkoholu, likieru pozostałe owoce można zasypać cukrem (ok. 1 szklanki) i odstawić w zamkniętym słoju na kolejne dwa tygodnie, po czym zlać przez płótno do butelek. Jeśli likier jest za słaby przed zlaniem do butelek można dodać nieco wódki
    Agrestówka
    Agrest dokładnie umyć, odciąć ogonki i owoce wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać, a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. Odczekać dwa tygodnie i powstałe nalewki - słodką i wytrawną - wymieszać. Wlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc, aby dojrzała
    Śliwówka
    1 kg dojrzałych węgierek4 suszone śliwki,łyżka rodzynek,
    1/2 l spirytusu,1/2 l wódki,1/2 kg cukru
    Umyte węgierki wypestkować i wrzucić do słoja. Dodać suszone śliwki i rodzynki. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąć, a następnie zlać do butelek i zakorować. Owoce zasypać połową kilograma cukru i dodac pół szklanki wody w celu uzyskania likieru śliwkowego. Wymieszac i odstawić na 2 tygodnie. Również zlać do butelek, dodajac ewentulanie wcześniej ok. pół szklanki wódki. Obie wersje nie muszą dojrzewać
    Powodzenia Regina

• Autor: dankarz Data: 2008-02-26 16:27:23

Witaj Regina, czytam i czytam Twoje przepisy, są bardzo ciekawe. Tutaj na forum one nie będą widoczne więc wpisz jako swoje przepisy, napewno wielu użytkowników z nich skorzysta, pozdrawiam danka

• Autor: smakosia Data: 2008-02-26 18:27:52

Możesz ten bimber wykorzystać w tym przepisie pn. "Domowy koniak czyli Bacówka" http://wielkiezarcie.com/przepis14315.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu