Nie wiem co jest nie tak - raz mieso w gulaszu wychodzi mieciutkie, rozpadajace sie w ustach, a raz jest gumiaste nawet po 4h bulgotaniu sobie w sosie....zawsze gulasz robie w ten sam sposób, a niestety efektu nie jestem w stanie przewidziec....dzis wlasnie cielecine 'gulaszuje' i pomimo 4h mieso jest gumowate...
Najczesciej to zalezy od jakosci miesa - jak stare bylo zwierze przeznaczone do uboju, w jaki sposob zabito (im wiecej stresu tym wiecej kwasu mlekowego w miesniach) jak przechowywano i od ilu to mieso lezakowalo w sklepie
Witam Mozna posmarować musztardą lub skropić sokiem z cytryny i włożyć w zalewę z warzyw i cebuli . Tak niech postoi ok mninmum 1 godziny .Sól pod koniec duszenia.Życzę smacznego Regina
Ja praktycznie wszystkie miesa tak przygotowuję .Leżą w lodówce nawet kilka dni.Planuje na obiad mięso a później zrobię coś innego bo taką mam ochotę .Jeżeli posmarujesz kotlet czy płat mięsa tuż przed smżeniem musztardą i obtoczysz go w mące lub bułce zobaczysz jaki uzyskasz smak i zapach.Moze to sie przyda .Pozdrawiam
nazwa polska
skład
zastosowanie
4 epices
To sproszkowana mieszanka 4 przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu malagetta (w razie braku: zwykłego pieprzu i imbiru).
M.in. składnik innych przypraw. Dodawana np. do Harissy.
Przeznaczona do mięsnych (drób, jagnięcina, baranina, ryby) i warzywnych potraw, głównie przyrządzanych na grillu lub pieczonych. Też do farszów, mięsa mielonego (koft), kulek mięsnych, gulaszy, mięsa duszonego z warzywami lub w jogurcie, kibbehu, mięsa opiekanego, szaszłyków, baraniny nadziewanej, kotletów duszonych w sosie, omletów z mięsem. Dodawana także do kuskusu.
Znakomita do wszelkiego rodzaju ryb (surowych, usmażonych, uduszonych, z grilla). Doskonały dodatek również do mięs smażonych (np. steków), pieczonych, z grilla oraz sosów typu dressing i winegret.
Dodawana do ryżu, kuskusu, marokańskiego gulaszu (tajines).
Tunezyjska mieszanka 5-ciu przypraw
Mieszanka: ziarna czarnego pieprzu, Allspice, Grains of Paradise (pieprz malagetta).
Dodawana do jagnięciny z warzywami, gulaszu.
Tunezyjska mieszanka Tabil
Mieszanka: grubiziarnista chili, kolendra, kminek, zapieczone i pokrojone ząbki czosnku.
Dodawana do zup i gulaszy.
Bazylia
Bazylia jest doskonałą przyprawą sosów - zwłaszcza pomidorowych, do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek (świetnie smakuje z czosnkiem), twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego.
Chili
Jest wiele odmian chili (najostrzejsza to Habanera). Używana w postaci surowej, suszona, marynowana oraz jako składnik sosów. Doskonale smakuje w daniach z cebulą, kukurydzą, fasolą i kalafiorem. Pamiętajmy, by po użyciu chili umyć ręce!
Cynamon
Znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, ciast orzechowych, biszkoptów, herbaty, grzanego wina. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz inne napoje.
Czarnuszka siewna
Czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek ziołoleczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie.
Czosnek
Jest rośliną z rodziny liliowatych. Jest kuzynem cebuli, pora, szczypiorku i szalotki, nazywany "cuchnącą różą". Uprawianych jest ponad 300 rodzajów czosnku; znany nam jest czosnek z białą łuską, ale np. czosnek włoski lub meksykański mają łuskę różową lub purpurową i bardziej łagodny smak. Działa tonizująco i odmładzająco. Substancje czynne zawarte w ostrym olejku eterycznym o specyficznym zapachu działają jak antybiotyk i aktywizują komórki. Czosnek jest silnym środkiem przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie tętnicze, a także dezynfekującym jelita i używanym w przypadkach zaburzeń jelitowych oraz podczas epidemii grypy. Służy jako pożywienie, przyprawa, lek, a także jako afrodyzjak. Czosnek jest stosowany do tłustej baraniny, jak również do łagodnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do: wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, przy przygotowaniu kiszonek, marynat.
Gałka muszkatałowa
Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów (wino). Znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.
Nie wiem co jest nie tak - raz mieso w gulaszu wychodzi mieciutkie, rozpadajace sie w ustach, a raz jest gumiaste nawet po 4h bulgotaniu sobie w sosie....zawsze gulasz robie w ten sam sposób, a niestety efektu nie jestem w stanie przewidziec....dzis wlasnie cielecine 'gulaszuje' i pomimo 4h mieso jest gumowate...
Najczesciej to zalezy od jakosci miesa - jak stare bylo zwierze przeznaczone do uboju, w jaki sposob zabito (im wiecej stresu tym wiecej kwasu mlekowego w miesniach)
jak przechowywano i od ilu to mieso lezakowalo w sklepie
Teoretycznie był to udziec z cielaka...
Witam
Mozna posmarować musztardą lub skropić sokiem z cytryny i włożyć w zalewę z warzyw i cebuli . Tak niech postoi ok mninmum 1 godziny .Sól pod koniec duszenia.Życzę smacznego
Regina
Regina - czy w ten sposob przygotowywac kazde mieso (wieprzowe, wolowe)?
Ja praktycznie wszystkie miesa tak przygotowuję .Leżą w lodówce nawet kilka dni.Planuje na obiad mięso a później zrobię coś innego bo taką mam ochotę .Jeżeli posmarujesz kotlet czy płat mięsa tuż przed smżeniem musztardą i obtoczysz go w mące lub bułce zobaczysz jaki uzyskasz smak i zapach.Moze to sie przyda .Pozdrawiam
Nie należy jednak mylić tej mieszanki z jamajskim pieprzem, który także niekiedy nosi taką nazwę.
(po arab. - przyprawa)