Forum

Kuchenne porady

gumiaste mieso

  • Autor: degal12 Data: 2008-02-26 14:02:41

    Nie wiem co jest nie tak - raz mieso w gulaszu wychodzi mieciutkie, rozpadajace sie w ustach, a raz jest gumiaste nawet po 4h bulgotaniu sobie w sosie....zawsze gulasz robie w ten sam sposób, a niestety efektu nie jestem w stanie przewidziec....dzis wlasnie cielecine 'gulaszuje' i pomimo 4h mieso jest gumowate...

  • Autor: kiiri Data: 2008-02-26 14:33:32

    Najczesciej to zalezy od jakosci miesa - jak stare bylo zwierze przeznaczone do uboju, w jaki sposob zabito (im wiecej stresu tym wiecej kwasu mlekowego w miesniach)
    jak przechowywano i od ilu to mieso lezakowalo w sklepie

  • Autor: degal12 Data: 2008-02-26 15:17:44

    Teoretycznie był to udziec z cielaka...

  • Autor: Regina Florczak Data: 2008-02-26 16:00:58

      Witam
    Mozna posmarować musztardą lub  skropić sokiem z cytryny i włożyć w zalewę z warzyw i cebuli . Tak niech postoi ok mninmum 1 godziny .Sól pod koniec duszenia.Życzę smacznego
    Regina

  • Autor: degal12 Data: 2008-04-09 02:35:30

    Regina  - czy w ten sposob przygotowywac kazde mieso (wieprzowe, wolowe)?

  • Autor: Regina Florczak Data: 2008-04-09 08:34:20

    Ja praktycznie wszystkie miesa tak przygotowuję .Leżą w lodówce nawet kilka dni.Planuje na obiad mięso a później zrobię coś innego bo taką mam ochotę .Jeżeli posmarujesz kotlet czy płat mięsa  tuż przed smżeniem musztardą i obtoczysz go  w mące lub bułce zobaczysz jaki uzyskasz smak i zapach.Moze to sie przyda .Pozdrawiam

    nazwa polska
    skład
    zastosowanie
    4 epices
    To sproszkowana mieszanka 4 przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu malagetta (w razie braku: zwykłego pieprzu i imbiru).
    M.in. składnik innych przypraw. Dodawana np. do Harissy.
    Afrykański proszek Tsire
    Mieszanka: Allspice, zmielone prażone orzeszki ziemne, gruboziarnista chili, kolendra, mace, sól.
    Tradycyjnie dodawana do posypki kebabów, mięs smażonych, zup, sałatek, przekąsek.
    Allspice
    Mieszanka: goździk, gałka muszkatołowa, cynamon.
    Nie należy jednak mylić tej mieszanki z jamajskim pieprzem, który także niekiedy nosi taką nazwę.
    M.in. składnik innych przypraw, np. Mieszanki berberyjskiej i Baharat. Dodawana także do rożnych potraw, marynat i deserów.
    Baharat
    (po arab. - przyprawa)
    Mieszanka: czarny pieprz, Allspice. Czasami też dodatkowo: papryka, kolendra, kasja, sumak, kmin rzymski (kamun), kardamon.
    Dodawana do ryżu, potraw mięsnych (jagnięciny, wołowiny) i potraw warzywnych.
    Mieszanka berberyjska
    Mieszanka: Allspice, tymianek, czarny pieprz, kardamon, kozieradka, imbir, gruboziarnista chili.
    Dodawana do: masali, gulaszu, potrawki z mięsa i warzyw.
    Curry
    Popularna mieszanka: Allspice,kurkuma, kozieradka, chili, kolendra, pieprz czarny, czosnek, kardamon, kmin rzymski, imbir, sól.
    Dodawana do: potraw mięsnych (głównie drobiu, wieprzowiny i baraniny), ryb, sosów oraz warzyw, ryżu (barwi na żółto).
    Harissa
    Mieszanka:4épices, gruboziarnista chili, czosnek, sól.
    Przeznaczona do mięsnych (drób, jagnięcina, baranina, ryby) i warzywnych potraw, głównie przyrządzanych na grillu lub pieczonych. Też do farszów, mięsa mielonego (koft), kulek mięsnych, gulaszy, mięsa duszonego z warzywami lub w jogurcie, kibbehu, mięsa opiekanego, szaszłyków, baraniny nadziewanej, kotletów duszonych w sosie, omletów z mięsem. Dodawana także do kuskusu.
    Pieprz cytrynowy
    Mieszanka: sól, pieprz czarny, czosnek, cebula, kwas cytrynowy, cukier, skórka cytrynowa, kurkuma.
    Znakomita do wszelkiego rodzaju ryb (surowych, usmażonych, uduszonych, z grilla). Doskonały dodatek również do mięs smażonych (np. steków), pieczonych, z grilla oraz sosów typu dressing i winegret.
    Ras-El-Hanout
    Mieszanka: Allspice, ziarna czarnego pieprzu, pieprz Cayenne, kasja, kardamon, kolendra, korzeń imbiru, galangal, lawenda, mace czarnuszka siewna, pączki róż.
    Dodawana do ryżu, kuskusu, marokańskiego gulaszu (tajines).
    Tunezyjska mieszanka 5-ciu przypraw
    Mieszanka: ziarna czarnego pieprzu, Allspice, Grains of Paradise (pieprz malagetta).
    Dodawana do jagnięciny z warzywami, gulaszu.
    Tunezyjska mieszanka Tabil
    Mieszanka: grubiziarnista chili, kolendra, kminek, zapieczone i pokrojone ząbki czosnku.
    Dodawana do zup i gulaszy.
    Bazylia
    Bazylia jest doskonałą przyprawą sosów - zwłaszcza pomidorowych, do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek (świetnie smakuje z czosnkiem), twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego.
    Chili
    Jest wiele odmian chili (najostrzejsza to Habanera). Używana w postaci surowej, suszona, marynowana oraz jako składnik sosów. Doskonale smakuje w daniach z cebulą, kukurydzą, fasolą i kalafiorem. Pamiętajmy, by po użyciu chili umyć ręce!
    Cynamon
    Znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, ciast orzechowych, biszkoptów, herbaty, grzanego wina. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz inne napoje.
    Czarnuszka siewna
    Czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek ziołoleczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie.
    Czosnek
    Jest rośliną z rodziny liliowatych. Jest kuzynem cebuli, pora, szczypiorku i szalotki, nazywany "cuchnącą różą". Uprawianych jest ponad 300 rodzajów czosnku; znany nam jest czosnek z białą łuską, ale np. czosnek włoski lub meksykański mają łuskę różową lub purpurową i bardziej łagodny smak. Działa tonizująco i odmładzająco. Substancje czynne zawarte w ostrym olejku eterycznym o specyficznym zapachu działają jak antybiotyk i aktywizują komórki. Czosnek jest silnym środkiem przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie tętnicze, a także dezynfekującym jelita i używanym w przypadkach zaburzeń jelitowych oraz podczas epidemii grypy. Służy jako pożywienie, przyprawa, lek, a także jako afrodyzjak. Czosnek jest stosowany do tłustej baraniny, jak również do łagodnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do: wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, przy przygotowaniu kiszonek, marynat.
    Gałka muszkatałowa
    Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów (wino). Znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.

Przejdź do pełnej wersji serwisu