mam problem obliczam pit 37 , pracuję na umowę o dzielo 0d 28 maja 2007 roku , dostalam pit 11 w którym koszty uzyskania przychodu wynosza 1228, 40 zł i ni jak mi to pasuje ......proszę o pomoc
Ale to chyba dotyczy tylko tych osób, które są zatrudnione na umowę o pracę a oprócz tego wykonywały pracę na umowę o dzieło. Nie jestem fachowcem, ale pomyślałam, że może właśnie w tym tkwi jakiś błąd i będzie to podpowiedź dla tych osób, które są biegłe w temacie pit-ów.
Najlepiej gdybyś rozliczała PIT przez płytę. Najlepsza jest z Gazety wyborczej. Sama korzystam z tego już od kilku lat i bardzo sobie chwale ten sposób. Program sam podpowiada co trzeba zrobic. W tym roku tez miałam umowe zlecenie i otrzymałam z firmy PIT11 wiec to nie jest błąd. Pozdrawiam i owocnego obliczania Małgosia
Olusiu, może ta informacja coś Ci pomoże: "Generalnie koszy uzyskania przychodów wynoszą 20% uzyskanego przychodu, pomniejszonego o potrącone przez płatnika składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe oraz chorobowe, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód (w celu ustalenia kosztów najpierw pomniejsza się przychód o składki, a następnie oblicza się od tej podstawy 20%). Jeśli z tytułu umowy o dzieło osoba nie podlega ubezpieczeniom społecznym, koszty te wynoszą 20% przychodu.
W przypadku korzystania przez zleceniobiorcę z praw autorskich i praw pokrewnych (w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) tzn. gdy konkretne dzieło ma charakter działalności twórczej, koszty uzyskania przychodów mogą być podwyższone do 50%." Proponuje abyś sprawdziła sobie, czy dobrze zostały zrobione wyliczenia kosztów od przychodu. Czyli przychód razy 20% albo razy 50% i zobaczysz co z tego wyniknie.
Witam Dziewczyny czy pamiętacie ze nalezy się ulga podatkowa na dzieci ok 1070zł na jedno i to ddlicza sie od podatku na samym końcu.Tego na płytkach nie ma.Wiem bo odliczałam synowej.Powodzenia Regina
wiemy ale......nie kazdy moze sobie to odliczyc , trzeba mieć tyle zapłaconego podatku niestety a moj maz bedac na ryczalcie prowadzac firme tez nie moze tego odliczyc pozdrawiam
Odlicza się tylko taką kwotę która pozostaje po odjęciu od podatku ubezpieczenia zdrowotnego( nie mulić ze społecznym)Bardzo często jest to suma dużo niższa np. jeżeli ktoś ma 3 dzieci a zaliczka na podatek dużo niższa ,to dużo traci.Jeżeli chodzi o ryczałtowców to sprawa byla skiewowana do rozpatrzenia.Ważne wiadomości www.podatki .pl Można zalogować się to nic nie kosztuje a wiadomości jest bardzo dużo na różne tematy. Pozdrawiam Regina
Olusiu, zastanawiam się dlaczego dostałaś PIT-11 a nie PIT-8B skoro to nie była umowa o pracę...???
ale w picie 11 jest rubryka 6 przychody z osobiscie ......w tym umowy zlecenia i o dzieło
Ale to chyba dotyczy tylko tych osób, które są zatrudnione na umowę o pracę a oprócz tego wykonywały pracę na umowę o dzieło. Nie jestem fachowcem, ale pomyślałam, że może właśnie w tym tkwi jakiś błąd i będzie to podpowiedź dla tych osób, które są biegłe w temacie pit-ów.
Tak chyba było w zeszłym roku, ale w tym już na osobnych drukach.
rozliczam pit przez płytke ale to ze mi zle wpisali koszty mi tam się nie pokaze ...:(
Olusiu, może ta informacja coś Ci pomoże: "Generalnie koszy uzyskania przychodów wynoszą 20% uzyskanego przychodu, pomniejszonego o potrącone przez płatnika składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe oraz chorobowe, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód (w celu ustalenia kosztów najpierw pomniejsza się przychód o składki, a następnie oblicza się od tej podstawy 20%). Jeśli z tytułu umowy o dzieło osoba nie podlega ubezpieczeniom społecznym, koszty te wynoszą 20% przychodu. W przypadku korzystania przez zleceniobiorcę z praw autorskich i praw pokrewnych (w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) tzn. gdy konkretne dzieło ma charakter działalności twórczej, koszty uzyskania przychodów mogą być podwyższone do 50%." Proponuje abyś sprawdziła sobie, czy dobrze zostały zrobione wyliczenia kosztów od przychodu. Czyli przychód razy 20% albo razy 50% i zobaczysz co z tego wyniknie.
dzięki smakosiu , zawsze można na Ciebie liczyć :) pozdrawiam
Witam
Dziewczyny czy pamiętacie ze nalezy się ulga podatkowa na dzieci ok 1070zł na jedno i to ddlicza sie od podatku na samym końcu.Tego na płytkach nie ma.Wiem bo odliczałam synowej.Powodzenia
Regina
wiemy ale......nie kazdy moze sobie to odliczyc , trzeba mieć tyle zapłaconego podatku niestety a moj maz bedac na ryczalcie prowadzac firme tez nie moze tego odliczyc pozdrawiam
i nie jest to taka kwota o jakiej piszesz, ale chyba 1.145,08 zł na każde dziecko
Odlicza się tylko taką kwotę która pozostaje po odjęciu od podatku ubezpieczenia zdrowotnego( nie mulić ze społecznym)Bardzo często jest to suma dużo niższa np. jeżeli ktoś ma 3 dzieci a zaliczka na podatek dużo niższa ,to dużo traci.Jeżeli chodzi o ryczałtowców to sprawa byla skiewowana do rozpatrzenia.Ważne wiadomości www.podatki .pl
Można zalogować się to nic nie kosztuje a wiadomości jest bardzo dużo na różne tematy.
Pozdrawiam Regina