Forum

Gawędy o jedzeniu

Zróbmy sobie mały test

  • Autor: dagusia_29 Data: 2008-02-28 13:39:59

    Zastanawiacie się czasem co jest lepsze?? Co użyć w czasie gotowania nie tylko aby lepiej smakowało ale róniez aby lepiej smakowało.

    Ja czasem mam taki dylemat i chciałabym abyście się wypowiedzieli co uważacie za najlepsze?? I tak oto moje pytania CO JEST LEPSZE:

    1.
    Limonka czy cytryna????????
    2.
    Pieprz biały czy czarny???????????

  • Autor: kiiri Data: 2008-02-28 14:07:30

    Nie ma rzeczy lepszych i gorszych ogolnie, tylko lepsze i gorsze w danej sytuacji :)

    Limonke np zawsze uzywam w daniach tajskich, niektorych deserach. Cytryne zawsze w tradycyjnych sytuacjach

    Pieprz.... u mnie najczesciej uzywana jest mieszanka pieprzowa - czarny z bialym, czasem do sosow uzywam mieszanki II czarny, bialy i czerwony. Czarnego pieprzu nie uzywam samego nigdy (bo po co skoro mam dobra mieszanke) a samego bialego tylko do niektorych deserow ale baaardzo rzadko

  • Autor: jasia Data: 2008-02-28 14:45:40

    Czarny pieprz ma bardziej wyrazisty smak, używam go wtedy , gdy chcę podkreślić smak pieprzu.
    Jeżeli robie roladki ze schabu z morelami , to używam pieprzu białego, żeby potrawa była ostra, ale nie dominował smak pieprzu.
    I tak właśnie postepuje z innymi przyprawami.

Przejdź do pełnej wersji serwisu