Nie ma rzeczy lepszych i gorszych ogolnie, tylko lepsze i gorsze w danej sytuacji :)
Limonke np zawsze uzywam w daniach tajskich, niektorych deserach. Cytryne zawsze w tradycyjnych sytuacjach
Pieprz.... u mnie najczesciej uzywana jest mieszanka pieprzowa - czarny z bialym, czasem do sosow uzywam mieszanki II czarny, bialy i czerwony. Czarnego pieprzu nie uzywam samego nigdy (bo po co skoro mam dobra mieszanke) a samego bialego tylko do niektorych deserow ale baaardzo rzadko
Czarny pieprz ma bardziej wyrazisty smak, używam go wtedy , gdy chcę podkreślić smak pieprzu. Jeżeli robie roladki ze schabu z morelami , to używam pieprzu białego, żeby potrawa była ostra, ale nie dominował smak pieprzu. I tak właśnie postepuje z innymi przyprawami.
Zastanawiacie się czasem co jest lepsze?? Co użyć w czasie gotowania nie tylko aby lepiej smakowało ale róniez aby lepiej smakowało.
Ja czasem mam taki dylemat i chciałabym abyście się wypowiedzieli co uważacie za najlepsze?? I tak oto moje pytania CO JEST LEPSZE:
1.
Limonka czy cytryna????????
2.
Pieprz biały czy czarny???????????
Nie ma rzeczy lepszych i gorszych ogolnie, tylko lepsze i gorsze w danej sytuacji :)
Limonke np zawsze uzywam w daniach tajskich, niektorych deserach. Cytryne zawsze w tradycyjnych sytuacjach
Pieprz.... u mnie najczesciej uzywana jest mieszanka pieprzowa - czarny z bialym, czasem do sosow uzywam mieszanki II czarny, bialy i czerwony. Czarnego pieprzu nie uzywam samego nigdy (bo po co skoro mam dobra mieszanke) a samego bialego tylko do niektorych deserow ale baaardzo rzadko
Czarny pieprz ma bardziej wyrazisty smak, używam go wtedy , gdy chcę podkreślić smak pieprzu.
Jeżeli robie roladki ze schabu z morelami , to używam pieprzu białego, żeby potrawa była ostra, ale nie dominował smak pieprzu.
I tak właśnie postepuje z innymi przyprawami.