Witaj, Osobiście lubię wszystkie wariacje na temat winegreta. Można eksperymentować z dodatkami. Na przykład zamiast octu winnego dać sok z cytryny lub nieco ostrzejszy ocet ryżowy. Inaczej smakuje z gęstą oliwą, inaczej z dobrym olejem. Można do przepisu "bazowego" dodać łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę płynnego miodu. Zamiast pieprzu wrzucić drobno pokrojoną oczyszczoną papryczkę chilli i poczekać, żeby się chwilę "przegryzło". Można dodać posiekany świeży rozmaryn, posiekaną drobniutko cebulkę dymkę razem z zieleniną. Dodać utarty z solą ząbek czosnku itp itd. Nie przepadam za sosami z majonezem, więc ich nie robię. Natomiast lubię gęsty grecki jogurt przyprawiony jak do tzatziki z dużą ilością koperku i pietruszki. Miłego eksperymentowania !
Oczywiście ! :) Mam taki mały sprytny słoiczek, bodaj po pasztecie herbowskim, w którym mieści się dokładnie tyle sosu, ile mi potrzeba do miski sałaty. Vinegret w proporcji 1 : 3, czyli jedna porcja soku z cytryny, octu winnego lub octu ryżowego na 3 porcje oleju lub oliwy. Jeśli dodaję musztardę, to od razu po wlaniu soku wkładam 1 łyżeczkę musztardy i ucieram na gładko drewnianą, małą łyżeczką, żeby nie zostały jakieś musztardowe "kłaki". Wsypuję cukier i sól, pieprz lub dodaję 1/2 do 1 łyżeczki miodu. W tym momencie też dodaję utarty z odrobiną soli mały ząbek czosnku. Rozcieram na gładko. Teraz dolewam olej lub oliwę, zakręcam słoiczek i bardzo mocno potrząsam, aż wszystko dobrze się połączy w gęsty sos. Na końcu dodaję posiekaną dymkę albo papryczkę chilli lub inne farfocle i powtarzam "trzęsionkę" ;) słoikiem. Potem odstawiam na chwilę, żeby się przegryzło. Smacznego!
Witaj Może takie będą ci odpowiadać Sosy małokaloryczne Sos paprykowy: jogurt naturalny należy połączyć z posiekaną drobno papryką konserwową. Sos koperkowy: jogurt naturalny należy połączyć z drobno posiekanym świeżym koperkiem. Sos czosnkowy: ucieramy lub bardzo drobno siekamy czosnek i łączymy z jogurtem naturalnym. Sos chrzanowy: jogurt naturalny łączymy z małą ilością startego świeżego chrzanu. Może to być także chrzan ze słoiczka. Sos ziołowy: jogurt naturalny łączymy z dowolną ulubioną mieszanką ziołową Sos jajeczny: 3 jaja ugotować i zetrzeć na tarce. Połączyć ze świeżym startym chrzanem, 5 łyżkami majonezu, dodać kilka łyżek szczypiorku drobno posiekanego, posolić i popieprzyć do smaku. Sos musztardowy: 5 łyżek stołowych majonezu, 3 łyżki musztardy stołowej, 3 łyżki szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do wszystkiego zetrzeć jedno jajo lub samo żółtko ugotowane na twardo. Sos szafranowy: Ugotować trzy jaja i same żółtka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do tego dodać łyżeczkę płaską szafranu, łyżeczkę kropel soku ze świeżej pomarańczy. Posolić, można dodać odrobinę pieprzu. Wymieszać z 6 łyżkami majonezu light
Sos meksykański
10 dag ostrej czerwonej peperoni, 3 dojrzałe pomidory (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 czerwona papryka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka cukru, odrobina mielonej kolendry, sól do smaku Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobnione warzywa połączyć, dodać oliwę, pieprz cayenne i cukier. Doprawić solą. Wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki i odrobinę kolendry. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na ½ godz. Podawać do pieczonych mięs.
Witam ja mam nazbieranych przepisow bardzo dużo z różnych stron z tej równiez.byłoby mi bardzo głupio gdyby okazało się ze podprowadzilam komuś przepis,ale co ciekawsz spróbuje wpisać,najwyzej dopiszę że jest niewiadomego pochodzenia.Regina Mam nadzieję że mnie nikt nie ustrzeli
A może jeszcze trochę: OSTRA CZERWONA SALSA Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi. 2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami ¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego) ⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą ⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry,1 łyżka drobno posiekanego czosnku,½ łyżeczki soli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,3 łyżki keczupu,2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. OSTRA PRZYPRAWA W STYLU CAJUN 2 łyżki papryki ,2 łyżki pieprzu cayenne,1 łyżka ziaren czarnego pieprzu , rozgniecionych , sól ,2 ząbki czosnku, obranego i rozgniecionego ,3 łyżki suszonych płatków cebuli ,2 łyżki suszonego oregano, Rozgnieć wszystkie składniki w moździerzu, gotową mieszanką natrzyj mięso. SOS CURRY 5 łyżek oleju roślinnego,2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,1 łyżeczka nasion kozieradki, 3 świeże zielone papryczki chili bez nasionek, cienko pokrojone, garść liści curry, porwanych na małe kawałki,2 kawałki imbiru wielkości kciuka, drobno posiekane, 3 cebule, obrane i drobno posiekane6 pomidorów, pokrojonych, 1 łyżeczka kurkumy,1 łyżeczka chili w proszku1-1½ szklanki wody400 ml mleka kokosowego (z puszki)sól Na patelni rozgrzej olej i wrzuć nasiona gorczycy. Kiedy zaczną podskakiwać dodaj nasiona kozieradki, posiekane chili , liście curry i imbir, zamieszaj i smaż przez kilka minut. W malakserze rozdrobnij cebulę i dodaj do podsmażonych ziół. Kiedy całość zbrązowieje i będzie miękka, wsyp chili w proszku i kurkumę. Następnie rozdrobnij pomidory i dodaj, gotuj kilka minut, dolej wodę i mleczko kokosowe . Gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i przypraw solą. Sosu używaj jako bazy do curry z kurczaka, ryby lub warzyw. OSTRY SOS BARBECUE 1 cebula,2 łodygi selera,150 ml keczupu,150 ml wody lub warzywnego bulionu, 4 łyżki octu winnego,1 łyżeczka pieprzu krajeńskiego,85 gramów cukru trzcinowegoRozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy, dodajemy startą cebulę, drobno posiekanego selera i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty. Wlewamy keczup i wodę lub bulion oraz ocet. Dodajemy pieprz i cukier. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 – 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno SOS NUOC CHAM-80 ml czarnego octu ryżowego ,2 łyżki sosu sojowego ,sok z limonki,2 utarte ząbki czosnku, drobno posiekana ostra papryczka,2-3 łyżki cukrułyżeczka tartego korzenia imbiru,łyżeczka sosu rybnego (do smaku), Wymieszać składniki sosu. Powinien być przejrzysty z kawałeczkami pływających przypraw: skórką limonki, kolendrą, plasterkami papryczki, stróżkami marchewki. Słodko - kwaśno - pikantny w smaku. SOS POMARAŃCZOWY (BRZOSKWINIOWY, MORELOWY) dżem pomarańczowy (brzoskwiniowy, morelowy),szczypta szafranu,starty imbir (płaska łyżeczka), ząbek czosnku (wyciśnięty),2 łyżki oliwy,kropla sosu ostrygowego,2 łyżki białego wina, Na patelni podgrzać wszystkie składniki. Dodać trochę wody i zagotować. Kiedy się przestudzi przetrzeć przez sito i przełożyć do czegoś z czego będzie można łatwo wyciskać cienkie strużki. SOS PORZECZKOWY (FIOLETOWY dżem porzeczkowy,4 ziarenka jałowca,3 goździki,2-3 szczypty czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy,2 łyżki pieprzówki albo jałowcówki,sól do smaku, Na patelni podgrzać dżem z przyprawami i oliwą bez wódki i soli. Gdy będzie gorący wlać wódkę zamieszać i podpalić. Na koniec posolić do smaku. Dodać trochę wody i zagotować. Kiedy się przestudzi przełożyć do czegoś z czego będzie można łatwo wyciskać cienkie strużki SOS ZE SŁODKIEJ PAPRYKI I CHILLI-2 czerwone papryki ,½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej, 4 średnie lub duże czerwone papryczki chili z nasionkami, drobno posiekane ,½ ząbka czosnku, drobno posiekanego 8 łyżek oliwy z oliwek ,1 łyżka czerwonego octu winnego ,garść drobno posiekanej natki pietruszki, garść drobno posiekanej bazylii,sól i świeżo mielony pieprz, Upiecz paprykę na grilu lub w piekarniku, obracając tak, aby cała skórka zrobiła się czarna. Gorącą paprykę przełóż do miski i przykryj plastikową folią, zostaw, aby trochę odparowała (ten zabieg pozwoli łatwiej obrać paprykę ze skórki). Usuń skórkę i nasiona, miąższ drobno posiekaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Przypraw do smaku. Zostaw na godzinę, aby sos się przegryzł. W razie potrzeby dopraw jeszcze przed samym podaniem. ZIELONA OSTRA SALSA 1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę owoców miechunki peruwiańskiej (tomatillo) (około 240 g, 3 lub 4 zależnie od wielkości),½ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki,1 ½ szklanki drobno posiekanego czosnku,⅓ szklanki drobno posiekanej ostrej papryki,½ szklanki grubo pokrojonej świeżej kolendry, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,½ łyżeczki grubej soli,2 łyżki wody, Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią aluminiową. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni Cury warzywne0cebula, świeży imbir, czosnek,pomidory ,chili, kurkuma , gotowa mieszanka masala pav bhaji chili mielony kmin rzymski, mielona kolendra i kurkuma) kalafior ,ziemniaki ,zielony groszek Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać imbir i czosnek, smażyć przez chwilę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę pomidory. Dodać chili, kurkumę oraz masalę. Możemy użyć gotowej masali albo zmieszać składniki sami. Dodać różyczki kalafiora, groszek i ugotowane ziemniaki. Podgrzewać jeszcze pięć minut
Poszukuję fajnych sosów do sałatek na bazie sałaty zielonej z dodatkami typu pomidor, ogórek itp. Z góry dziękuję za pomoc.
Witaj,
Osobiście lubię wszystkie wariacje na temat winegreta. Można eksperymentować z dodatkami. Na przykład zamiast octu winnego dać sok z cytryny lub nieco ostrzejszy ocet ryżowy. Inaczej smakuje z gęstą oliwą, inaczej z dobrym olejem. Można do przepisu "bazowego" dodać łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę płynnego miodu. Zamiast pieprzu wrzucić drobno pokrojoną oczyszczoną papryczkę chilli i poczekać, żeby się chwilę "przegryzło". Można dodać posiekany świeży rozmaryn, posiekaną drobniutko cebulkę dymkę razem z zieleniną. Dodać utarty z solą ząbek czosnku itp itd.
Nie przepadam za sosami z majonezem, więc ich nie robię.
Natomiast lubię gęsty grecki jogurt przyprawiony jak do tzatziki z dużą ilością koperku i pietruszki.
Miłego eksperymentowania !
A mogłabys podać jakieś konkretne proporcje do zrobienia tego sosu!
Dzieki
Oczywiście ! :)
Mam taki mały sprytny słoiczek, bodaj po pasztecie herbowskim, w którym mieści się dokładnie tyle sosu, ile mi potrzeba do miski sałaty.
Vinegret w proporcji 1 : 3, czyli jedna porcja soku z cytryny, octu winnego lub octu ryżowego na 3 porcje oleju lub oliwy.
Jeśli dodaję musztardę, to od razu po wlaniu soku wkładam 1 łyżeczkę musztardy i ucieram na gładko drewnianą, małą łyżeczką, żeby nie zostały jakieś musztardowe "kłaki".
Wsypuję cukier i sól, pieprz lub dodaję 1/2 do 1 łyżeczki miodu.
W tym momencie też dodaję utarty z odrobiną soli mały ząbek czosnku.
Rozcieram na gładko.
Teraz dolewam olej lub oliwę, zakręcam słoiczek i bardzo mocno potrząsam, aż wszystko dobrze się połączy w gęsty sos.
Na końcu dodaję posiekaną dymkę albo papryczkę chilli lub inne farfocle i powtarzam "trzęsionkę" ;) słoikiem.
Potem odstawiam na chwilę, żeby się przegryzło.
Smacznego!
Witaj
Może takie będą ci odpowiadać
Sosy małokaloryczne
Sos paprykowy: jogurt naturalny należy połączyć z posiekaną drobno papryką konserwową.
Sos koperkowy: jogurt naturalny należy połączyć z drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Sos czosnkowy: ucieramy lub bardzo drobno siekamy czosnek i łączymy z jogurtem naturalnym.
Sos chrzanowy: jogurt naturalny łączymy z małą ilością startego świeżego chrzanu. Może to być także chrzan ze słoiczka.
Sos ziołowy: jogurt naturalny łączymy z dowolną ulubioną mieszanką ziołową
Sos jajeczny: 3 jaja ugotować i zetrzeć na tarce. Połączyć ze świeżym startym chrzanem, 5 łyżkami majonezu, dodać kilka łyżek szczypiorku drobno posiekanego, posolić i popieprzyć do smaku.
Sos musztardowy: 5 łyżek stołowych majonezu, 3 łyżki musztardy stołowej, 3 łyżki szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do wszystkiego zetrzeć jedno jajo lub samo żółtko ugotowane na twardo.
Sos szafranowy: Ugotować trzy jaja i same żółtka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do tego dodać łyżeczkę płaską szafranu, łyżeczkę kropel soku ze świeżej pomarańczy. Posolić, można dodać odrobinę pieprzu. Wymieszać z 6 łyżkami majonezu light
10 dag ostrej czerwonej peperoni, 3 dojrzałe pomidory (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 czerwona papryka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka cukru, odrobina mielonej kolendry, sól do smaku
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobnione warzywa połączyć, dodać oliwę, pieprz cayenne i cukier. Doprawić solą. Wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki i odrobinę kolendry. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na ½ godz. Podawać do pieczonych mięs.
Reginko, dlaczego sosów i suszonego schabu nie wstawisz do przepisów?
Witam ja mam nazbieranych przepisow bardzo dużo z różnych stron z tej równiez.byłoby mi bardzo głupio gdyby okazało się ze podprowadzilam komuś przepis,ale co ciekawsz spróbuje wpisać,najwyzej dopiszę że jest niewiadomego pochodzenia.Regina
Mam nadzieję że mnie nikt nie ustrzeli
fajne te Twoje sosy, już sobie wydrukowałam. Pozdrówka
A może jeszcze trochę: OSTRA CZERWONA SALSA
Smacznego pozdrawiam Regina
Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi.
2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami
¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego)
⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą
⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry,1 łyżka drobno posiekanego czosnku,½ łyżeczki soli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,3 łyżki keczupu,2 łyżki wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
OSTRA PRZYPRAWA W STYLU CAJUN
2 łyżki papryki ,2 łyżki pieprzu cayenne,1 łyżka ziaren czarnego pieprzu , rozgniecionych , sól ,2 ząbki czosnku, obranego i rozgniecionego ,3 łyżki suszonych płatków cebuli ,2 łyżki suszonego oregano,
Rozgnieć wszystkie składniki w moździerzu, gotową mieszanką natrzyj mięso.
SOS CURRY
5 łyżek oleju roślinnego,2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,1 łyżeczka nasion kozieradki,
3 świeże zielone papryczki chili bez nasionek, cienko pokrojone, garść liści curry, porwanych na małe kawałki,2 kawałki imbiru wielkości kciuka, drobno posiekane, 3 cebule, obrane i drobno posiekane6 pomidorów, pokrojonych,
1 łyżeczka kurkumy,1 łyżeczka chili w proszku1-1½ szklanki wody400 ml mleka kokosowego (z puszki)sól
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć nasiona gorczycy. Kiedy zaczną podskakiwać dodaj nasiona kozieradki, posiekane chili , liście curry i imbir, zamieszaj i smaż przez kilka minut. W malakserze rozdrobnij cebulę i dodaj do podsmażonych ziół. Kiedy całość zbrązowieje i będzie miękka, wsyp chili w proszku i kurkumę. Następnie rozdrobnij pomidory i dodaj, gotuj kilka minut, dolej wodę i mleczko kokosowe . Gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i przypraw solą. Sosu używaj jako bazy do curry z kurczaka, ryby lub warzyw.
OSTRY SOS BARBECUE
1 cebula,2 łodygi selera,150 ml keczupu,150 ml wody lub warzywnego bulionu, 4 łyżki octu winnego,1 łyżeczka pieprzu krajeńskiego,85 gramów cukru trzcinowegoRozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy, dodajemy startą cebulę, drobno posiekanego selera i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty. Wlewamy keczup i wodę lub bulion oraz ocet. Dodajemy pieprz i cukier. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 – 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno
SOS NUOC CHAM-80 ml czarnego octu ryżowego ,2 łyżki sosu sojowego ,sok z limonki,2 utarte ząbki czosnku, drobno posiekana ostra papryczka,2-3 łyżki cukrułyżeczka tartego korzenia imbiru,łyżeczka sosu rybnego (do smaku),
Wymieszać składniki sosu. Powinien być przejrzysty z kawałeczkami pływających przypraw: skórką limonki, kolendrą, plasterkami papryczki, stróżkami marchewki. Słodko - kwaśno - pikantny w smaku.
SOS POMARAŃCZOWY (BRZOSKWINIOWY, MORELOWY)
dżem pomarańczowy (brzoskwiniowy, morelowy),szczypta szafranu,starty imbir (płaska łyżeczka), ząbek czosnku (wyciśnięty),2 łyżki oliwy,kropla sosu ostrygowego,2 łyżki białego wina, Na patelni podgrzać wszystkie składniki. Dodać trochę wody i zagotować. Kiedy się przestudzi przetrzeć przez sito i przełożyć do czegoś z czego będzie można łatwo wyciskać cienkie strużki.
SOS PORZECZKOWY (FIOLETOWY
dżem porzeczkowy,4 ziarenka jałowca,3 goździki,2-3 szczypty czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy,2 łyżki pieprzówki albo jałowcówki,sól do smaku, Na patelni podgrzać dżem z przyprawami i oliwą bez wódki i soli. Gdy będzie gorący wlać wódkę zamieszać i podpalić. Na koniec posolić do smaku. Dodać trochę wody i zagotować. Kiedy się przestudzi przełożyć do czegoś z czego będzie można łatwo wyciskać cienkie strużki
SOS ZE SŁODKIEJ PAPRYKI I CHILLI-2 czerwone papryki ,½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
4 średnie lub duże czerwone papryczki chili z nasionkami, drobno posiekane ,½ ząbka czosnku, drobno posiekanego
8 łyżek oliwy z oliwek ,1 łyżka czerwonego octu winnego ,garść drobno posiekanej natki pietruszki,
garść drobno posiekanej bazylii,sól i świeżo mielony pieprz,
Upiecz paprykę na grilu lub w piekarniku, obracając tak, aby cała skórka zrobiła się czarna. Gorącą paprykę przełóż do miski i przykryj plastikową folią, zostaw, aby trochę odparowała (ten zabieg pozwoli łatwiej obrać paprykę ze skórki). Usuń skórkę i nasiona, miąższ drobno posiekaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Przypraw do smaku. Zostaw na godzinę, aby sos się przegryzł. W razie potrzeby dopraw jeszcze przed samym podaniem.
ZIELONA OSTRA SALSA
1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę owoców miechunki peruwiańskiej (tomatillo) (około 240 g, 3 lub 4 zależnie od wielkości),½ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki,1 ½ szklanki drobno posiekanego czosnku,⅓ szklanki drobno posiekanej ostrej papryki,½ szklanki grubo pokrojonej świeżej kolendry, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,½ łyżeczki grubej soli,2 łyżki wody,
Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią aluminiową. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Cury warzywne0cebula, świeży imbir, czosnek,pomidory ,chili, kurkuma ,
gotowa mieszanka masala pav bhaji chili mielony kmin rzymski, mielona kolendra i kurkuma)
kalafior ,ziemniaki ,zielony groszek Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać imbir i czosnek, smażyć przez chwilę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę pomidory. Dodać chili, kurkumę oraz masalę. Możemy użyć gotowej masali albo zmieszać składniki sami. Dodać różyczki kalafiora, groszek i ugotowane ziemniaki. Podgrzewać jeszcze pięć minut
Właśnie o takie pomysły mi chodziło cos niskokalorycznego do różnego rodzaju mieszanek warzywnych (żeby nie było majonezowo)
Pozdrawiam i dziękuję
Powinnaś to wszystko powrzucać do przepisów. Dziekuję
I jak sobie wydrukowałąm też przepisy na sosy, sa super :)