Nie wiem jak zrobić serwatkę. Ja żurek robię na zakwasie - albo samodzielnie zrobionym, albo kupionym. Ostatnimi czasy mieszam zakwas chlebowy z wodą - zostawiam to na kilka godzin i nastepnie z zakwasem gotowym.
O kurcze - a moze ja źle odpowiedziałam. Dotarło to do mnie jak już nie było możliwosci edycji. Ty pytałaś się o barszcz - ja od razu skojarzyłam z barszczem białym, to przełożyłam na żurek - i stąd moja odpowiedź. Ale moze i tak sie przyda
Ekkore, w pytaniu jest - jak zrobic serwatę ? nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym pytaniu, bo całe życie byłam przekonana, że serwatka robi się sama, zbiera sie na spodzie zsiadłego mleka, które dłużej stoi. Jest to oddzielony od mleka, lekko przezroczysty, kwaskowy płyn. Może w innych regionach serwatka to coś innego... ja barszczu z serwatki nie robiłam, z siadłego mleka, owszem.
Prosze o rady,przepisy i podpowiedzi.
Nie wiem jak zrobić serwatkę. Ja żurek robię na zakwasie - albo samodzielnie zrobionym, albo kupionym. Ostatnimi czasy mieszam zakwas chlebowy z wodą - zostawiam to na kilka godzin i nastepnie z zakwasem gotowym.
Tutaj poczytasz sobie na temat żuru http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=193
O kurcze - a moze ja źle odpowiedziałam. Dotarło to do mnie jak już nie było możliwosci edycji. Ty pytałaś się o barszcz - ja od razu skojarzyłam z barszczem białym, to przełożyłam na żurek - i stąd moja odpowiedź. Ale moze i tak sie przyda
Ekkore, w pytaniu jest - jak zrobic serwatę ? nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym pytaniu, bo całe życie byłam przekonana, że serwatka robi się sama, zbiera sie na spodzie zsiadłego mleka, które dłużej stoi. Jest to oddzielony od mleka, lekko przezroczysty, kwaskowy płyn. Może w innych regionach serwatka to coś innego... ja barszczu z serwatki nie robiłam, z siadłego mleka, owszem.
Dlatego czytając serwatka od razu przetworzyłam w umyśle na żur. I dopiero jak minął czas edycji dotarło do mnie...