Witam! Mam 2 kg szynke i nie wiem co mam z nia zrobic.Chcialam upiec w piekarniku i pozniej podawac pokrojona z sosem ale nei wiem co mam zrobic z ta szynka tzn. ile piec, jak przyprawic, jak sprawdac czy juz upeiczona.Bede wdzieczna za wszystkie propozycje.pozdrawiam bobo_gumi
witaj ja dzis wlasnie pieklam szynkie w calosci. podzielilam ja na 2 czesci i je zamarynowalam i trzymalam je 2 doby w lodowce. jedna wrzucilam do marynaty z oleju, czosnku soli pieprzu i imbiru a druga olej, ziola prawonsalskie sol i pieprz. pieklam w 200°C i a czas 1 godzina na kg szynki. ja tez dzis pieklam po raz Pierwszy szynke na obiad i tez nie wiedzielam jak! marynaty zrobilam wg mojego smaku a jezeli chodzi o czas pieczenia to zanlazlam gdzies w internecie i pieklam w rekawie do pieczenia. i skory nie scinalam tylko pocielam ja w kratke wyszla kruchutka wszystkim bardzo smakowalo. pozdrawiam
Ja robie co roku na swieta ta szynke moze cie zainteresuje http://wielkiezarcie.com/przepis16041.html .A ostatnio pieklam taka szynke w sosie knorra,kupilam dwa opakowania sosu Schweinebraten najpierw miesko podpieklam z kazdej strony na odrobinie tluszczu a pozniej wlalam sos i okolo 2 godzin dusilam mieso pod przykryciem,wyszlo pycha no i sos tez byl pyszny.Napewno sa tez polskie odpowiedniki tego sosu.
możesz natrzeć szynkę ulubionymi przyprawami ( czosnek , papryka , wegeta) obrumienić na oleju z kazedej strony , podlać wodą , dodać ziele angielskie pieprz i listek laurowy i dusić pod przykryciem , ( ja duszę tyle ile wazy mięso ) przy 2kg szynki , około 2 godziny , później mozesz zagęścic pozostały wywar i sosik gotowy :)
Najlepiej szynkę natrzeć solą peklową (ok 2 dag soli na kilogram mięsa) wtedy jest odpowiednio słona, posypać pieprzem, posmarować z kazdej strony musztardą i zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 godziny, żeby pory mięsa się zamknęły, a potem jeszcze do lodówki na jakieś 12 godzin. potem zawijam w folię aluminiową, do naczynia żaroodpornego wlewam szklankę bulionu z kostki mięsnej winiary, wkładam mięso i piekęok 2, 5 godziny w temperaturze 200°C. po tym czasie ściągam folię i rumienię z kazdej strony skórkę w piekarniku, amiękkość sprawdzam metalowym szpikulcem:)
W sumie zamarynowalam szynke w gotowym kupnym sosie.Wiem wiem ze swoje robione sa duuuzo lepsze ale nie chialam popsuc na pierwszy raz.mam tylko jeszcze jedno pytanie jak piec taka`szynke czy sama czy dadac do naczyniua zaroodpornego tej marynaty?I piec z tym sosikiem?Sama nie wiem
Jesli chcesz miec intensywniejszy zapach to piecz w marynacie, co prawda nie wiem jaka to była marynata (skład), ale pieczenie w tym, w czym miesko leżakowało powoduje, że bardziej jeszcze przechodzi zapachem marynaty. Możesz tez piec w innej, która bedzie dobrze komponowała się z tą pierwszą. Pewnie niewiele Ci pomogłam :)
Witam!
Mam 2 kg szynke i nie wiem co mam z nia zrobic.Chcialam upiec w piekarniku i pozniej podawac pokrojona z sosem ale nei wiem co mam zrobic z ta szynka tzn. ile piec, jak przyprawic, jak sprawdac czy juz upeiczona.Bede wdzieczna za wszystkie propozycje.pozdrawiam bobo_gumi
witaj ja dzis wlasnie pieklam szynkie w calosci. podzielilam ja na 2 czesci i je zamarynowalam i trzymalam je 2 doby w lodowce. jedna wrzucilam do marynaty z oleju, czosnku soli pieprzu i imbiru a druga olej, ziola prawonsalskie sol i pieprz. pieklam w 200°C i a czas 1 godzina na kg szynki. ja tez dzis pieklam po raz Pierwszy szynke na obiad i tez nie wiedzielam jak! marynaty zrobilam wg mojego smaku a jezeli chodzi o czas pieczenia to zanlazlam gdzies w internecie i pieklam w rekawie do pieczenia. i skory nie scinalam tylko pocielam ja w kratke wyszla kruchutka wszystkim bardzo smakowalo. pozdrawiam
Szynka najlepiej piecze sie w calosci jesli ja pokroic na pol !!!
Pozdrowienia.
Ja robie co roku na swieta ta szynke moze cie zainteresuje http://wielkiezarcie.com/przepis16041.html .A ostatnio pieklam taka szynke w sosie knorra,kupilam dwa opakowania sosu Schweinebraten najpierw miesko podpieklam z kazdej strony na odrobinie tluszczu a pozniej wlalam sos i okolo 2 godzin dusilam mieso pod przykryciem,wyszlo pycha no i sos tez byl pyszny.Napewno sa tez polskie odpowiedniki tego sosu.
możesz natrzeć szynkę ulubionymi przyprawami ( czosnek , papryka , wegeta) obrumienić na oleju z kazedej strony , podlać wodą , dodać ziele angielskie pieprz i listek laurowy i dusić pod przykryciem , ( ja duszę tyle ile wazy mięso ) przy 2kg szynki , około 2 godziny , później mozesz zagęścic pozostały wywar i sosik gotowy :)
Mysle , ze podzieleni szynki na mniejsze kawałki nie jest złym pomysłem. Mozesz jeden kawałek zrobić wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis22449.html
Najlepiej szynkę natrzeć solą peklową (ok 2 dag soli na kilogram mięsa) wtedy jest odpowiednio słona, posypać pieprzem, posmarować z kazdej strony musztardą i zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 godziny, żeby pory mięsa się zamknęły, a potem jeszcze do lodówki na jakieś 12 godzin. potem zawijam w folię aluminiową, do naczynia żaroodpornego wlewam szklankę bulionu z kostki mięsnej winiary, wkładam mięso i piekęok 2, 5 godziny w temperaturze 200°C. po tym czasie ściągam folię i rumienię z kazdej strony skórkę w piekarniku, amiękkość sprawdzam metalowym szpikulcem:)
W sumie zamarynowalam szynke w gotowym kupnym sosie.Wiem wiem ze swoje robione sa duuuzo lepsze ale nie chialam popsuc na pierwszy raz.mam tylko jeszcze jedno pytanie jak piec taka`szynke czy sama czy dadac do naczyniua zaroodpornego tej marynaty?I piec z tym sosikiem?Sama nie wiem
Jesli chcesz miec intensywniejszy zapach to piecz w marynacie, co prawda nie wiem jaka to była marynata (skład), ale pieczenie w tym, w czym miesko leżakowało powoduje, że bardziej jeszcze przechodzi zapachem marynaty. Możesz tez piec w innej, która bedzie dobrze komponowała się z tą pierwszą. Pewnie niewiele Ci pomogłam :)