Forum

Kuchenne porady

sambal olejek i pasta tahini

  • Autor: Eithel Data: 2008-03-05 19:47:05

    co moge zrobic z sambalem? a moze macie jakas faje przepisy z uzyciem pasty sezamowej?

  • Autor: Kry Data: 2008-03-05 20:57:29

    2-3 filety rybne
    6 łyżek tahini
    2 cebule,3 ząbki czosnku
    sok z 1 cytryny, pieprz sól
    Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.Pastę sezamową wymieszać z sokiem z cytryny, dodać przesmażoną cebulkę.Rybę posolić, popieprzyć, przykryć zrobioną pastą, Zapiekać pod folią przez 10 min w temp. 180 stopni. Potem zdjąć folię i dopiec przez około 15 min. Smaczna o niepowtarzalnym smaku rybka.

  • Autor: kokliko Data: 2008-03-06 03:38:19

    Indonezyjska paste (zasolone bardzo pikantne male papryczki z pestkami),
    ktora  tubylcy nazywali sambal ulek, nazwali Holendrzy, w miedzyczasie
    dorzucajac do niej ocet,sambal oelek.
    Uzywa sie  jej po prostu do upikantnienia tego co co chcemy upikantnic,
    miedzy innymi do indyjskich curry, ale tez jakakolwiek rybka  z rusztu
    posmarowana sambal wymieszanym z oliwa jest wysmienita,byleby nie
    przesadnie.
    A co do pasty sezamowej, tzw tahine, to najwlasciwszy jest humus (zajrzyj
    na przepisy WZ), ale tez, mozesz w stanie pierwotnym nasmarowac nia
    najprzerozniejsze grillowane miesa, tudziez ryby.

  • Autor: kiiri Data: 2008-03-06 09:27:06

    Sambala uzywam do najrozniejszych marynat i np jak polewam salate oliwa to wtedy tez sambala tam miksuje :)

  • Autor: Eithel Data: 2008-03-06 11:09:28

    a ja myslalam o czyms w stylu udke w miodzie i tahini...?mslicie ze wyjdzie i sie nie rozplynie?

Przejdź do pełnej wersji serwisu