2-3 filety rybne 6 łyżek tahini 2 cebule,3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny, pieprz sól Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.Pastę sezamową wymieszać z sokiem z cytryny, dodać przesmażoną cebulkę.Rybę posolić, popieprzyć, przykryć zrobioną pastą, Zapiekać pod folią przez 10 min w temp. 180 stopni. Potem zdjąć folię i dopiec przez około 15 min. Smaczna o niepowtarzalnym smaku rybka.
Indonezyjska paste (zasolone bardzo pikantne male papryczki z pestkami), ktora tubylcy nazywali sambal ulek, nazwali Holendrzy, w miedzyczasie dorzucajac do niej ocet,sambal oelek. Uzywa sie jej po prostu do upikantnienia tego co co chcemy upikantnic, miedzy innymi do indyjskich curry, ale tez jakakolwiek rybka z rusztu posmarowana sambal wymieszanym z oliwa jest wysmienita,byleby nie przesadnie. A co do pasty sezamowej, tzw tahine, to najwlasciwszy jest humus (zajrzyj na przepisy WZ), ale tez, mozesz w stanie pierwotnym nasmarowac nia najprzerozniejsze grillowane miesa, tudziez ryby.
co moge zrobic z sambalem? a moze macie jakas faje przepisy z uzyciem pasty sezamowej?
2-3 filety rybne
6 łyżek tahini
2 cebule,3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny, pieprz sól
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.Pastę sezamową wymieszać z sokiem z cytryny, dodać przesmażoną cebulkę.Rybę posolić, popieprzyć, przykryć zrobioną pastą, Zapiekać pod folią przez 10 min w temp. 180 stopni. Potem zdjąć folię i dopiec przez około 15 min. Smaczna o niepowtarzalnym smaku rybka.
ktora tubylcy nazywali sambal ulek, nazwali Holendrzy, w miedzyczasie
dorzucajac do niej ocet,sambal oelek.
Uzywa sie jej po prostu do upikantnienia tego co co chcemy upikantnic,
miedzy innymi do indyjskich curry, ale tez jakakolwiek rybka z rusztu
posmarowana sambal wymieszanym z oliwa jest wysmienita,byleby nie
przesadnie.
A co do pasty sezamowej, tzw tahine, to najwlasciwszy jest humus (zajrzyj
na przepisy WZ), ale tez, mozesz w stanie pierwotnym nasmarowac nia
najprzerozniejsze grillowane miesa, tudziez ryby.
Sambala uzywam do najrozniejszych marynat i np jak polewam salate oliwa to wtedy tez sambala tam miksuje :)
a ja myslalam o czyms w stylu udke w miodzie i tahini...?mslicie ze wyjdzie i sie nie rozplynie?