Cury- przyprawa hinduska 4 suszone papryczki chili 2 łyżeczki kminku 25g owoców kolendry 1/2 łyzeczki gorczycy łyżeczka pieprzu (kolorowa mieszanka) łyżeczka nasion kozieradki1/2 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka mielonej kurkumy Przyprawy (bez imbiru i kurkumy)prażymy na srednim ogniu aż sciemnieją.Ostudzić i zmielić dodać imbir i kurkumę. W skład cury może wchodzic nawet 50 przypraw, tak że można stworzyć swoją własną przprawę o niepowtarzlnym smaku.Zyczę smacznego Regina
Ja tez robię sama to jest ciekawsz i smak niespotykany Podlaska przyprawa orientalna Skład: kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, kurkuma, płatki róży. .Przyprawa - pięć smaków (Wu-fen) kombinacja anyżu, anyżu gwiazdkowatego, kopru włoskiego, goździków i cynamonu. Smak mieszanki różni się zależnie od producenta. Stosowana do pieczonej kaczki, dań wołowych oraz do marynowania mięsa. Sambal oelekTa znana z indonezyjskiej kuchni pasta korzenna jest również bardzo często stosowana w Chinach. Zawiera owoce papryki chili, cebulę, czosnek, imbir, sól i olej. Sambal oelek stosuje się do przyprawiania ostrych sosów. Można ją stosować wszędzie tam gdzie gdzie normalnie stosowane jest chili. Taklia – pasta z kolendry i czosnku, używana zarówno do marynowania (warzyw i mięs), ale również jako dip. Zoter – to mieszanka tymianku, majeranku, soli i sumacku, którą doprawia się prawie wszystkie potrawy. Halva, czyli paście z wytłoczyn sezamowych, orzechów, rodzynek i owoców Sos hoisin-Ten gęsty, brunatnoczerwony sos sporządzony jest ze śliwek i soi, zawiera również sól, cukier, czosnek, ocet, chili i olej sezamowy. Stosuje się do pieczenia wieprzowiny i drobiu, sos (dip) do maczania gotowych kawałków mięsa. Sos sojowy Jest on podstawowym składnikiem większości dań. Otrzymuje się go w procesie fermentacji nasion soi, ziaren pszenicy lub jęczmienia z dodatkiem drożdży, soli i cukru. Sos sojowy występuje w wielu odmianach, różniących się od siebie smakiem i konsystencją
Tajemnica indyjskiego przyprawiania polega na przygotowaniu odpowiednich mieszanek, zwanych masala. Przyrządza się ją tak: przyprawy smaży się na ghee, aż zbrązowieją. Ponieważ brązowieją w różnym czasie, trzeba wrzucać je na tłuszcz w specjalnej kolejności. Pierwszy kminek, który potrzebuje około 30 sekund na zbrązowienie, dziesięć sekund później imbir, a po 15 sekundach kolendra. Na końcu, sproszkowana asfetida. Dwoma charakterystycznymi rodzajami tej mieszanki jest pancz masala i garam masala. Pierwsza służy do gotowania warzyw i składa się z całych nasion kminku, czarnuszki, czarnej gorczycy, anyżu i kozieradki. Garam masala natomiast robiona jest ze zmielonych przypraw słodkich (kolendra, kminek, kardamon, pieprz, goździki i cynamon), a dosłownie znaczy „gorące przyprawy”. A ty kilka ciekawostek Pozdrawiam Regina
No, nie chcę krytykować ale muszę: podajesz leksykon(!) tylko gdzie tu przepsy? w tym poście ani jednego. Od podania składników to daleka droga do przepisu, przynajmniej takie jest moje zdanie.
To moja przyprawa do pierników, jest bardzo intensywna i aromatyczna: ziele angielskie gożdziki( z nimi ostrożnie bo dominują cały aromat gdy dodamy za dużo) kminek kolendra cynamon gałka muszkatołowa majeranek papryka słodka gorczyca liść laurowy kardamon( jeżeli uda mi się kupić, nie jest konieczny) Dość sporo jest tych przypraw ale można zrobić zapas na dłużej. Pozdrawiam.
Droga aniulu, zarzut ten sam i Ciebie dotyczy,(leksykon, a nie przepis!) a na dodatek nieudolny (!) PLAGIAT ...pominęłaś tylko cukier , nawet kolejności nie zmieniając: VIDE :"Przyprawa korzenna do piernika i grzanego wina"Dr.Oetkera, opakowanie Masa netto40g. Twoja uwaga co do gożdzików, akurat jeśli chodzi o piernik ...nietrafiona: gałka muszktołowa potrafi więcej szkody uczynić, gożdziki najmniej !
Drogi Janku, nie napisałam że sama wymyśliłam taką kombinacje przypraw tylko że sama miele i robie taką mieszankę gdyz samorobna przyrawa do piernika nie ma nic wspólnego z tą kupną i jest o niebo lepsza. Może żle się wyraziłam pisząc ,,moja przyprawa,,ale miałam na myśli to że jest samorobna a nie że ją wymyśliłam. Żeczywiście już dawno temu spisałam sobie skład z torebki gotowych przypraw i nawet nie pamiętam co to było może żeczywiście Dr. Oetker., dodałam do tego natomiast kardamon więc nie jest identyczna. Pozatym chcę się podzielić z innymi tym co dobre czy to zbrodnia? Gdybym pamiętała skąd mam tą kombinacje przypraw na pewno bym to ujęła w przepisie. Wydaje mi się że takie oskarżenia sa tu dosyć zbędne i raczej nikomu nie posłużą, a używanie słowa plagiat stało się ostatnio zbyt popularne i pochopne. Natomiast jeżeli chodzi o gożdziki to z pewnością wiem o czym piszę, mieliłam ta przyprawę mnóstwo razy i jeżeli coś ją zepsóło to tylko nadmiar gozdzikówi i nie powiesz mi że gożdziki czynią najmniej szkody. Pozdrawiam i życzę więcej życzliwości dla innych.
Jeśli jakiekolwiek zwrócenie uwagi jest poczytywane przez Ciebie (również!) jako objaw braku życzliwości dla Ciebie i innych to niedługo faktycznie b edę musiał calkowicie zamkąc gebę, bo kiedykolwiek się "odezwę" to zawsze jakieś niezadowolenie u kogoś wzbudzam. Czy faktycznie jestem takim zgniłkiem, że już nie wolno mi nic powiedzieć na forum, żeby Boze broń nie urazić kogtokolwiek!? Gdybyś napisała, od razu, ze to (składniki) gdzieś wyczytałaś lub w inny sposób zaznaczyła, nie byłoby problemu, i ja "nie czepiałbym się", jak również nie byłbym "nieżyczliwy"(tu zdaje sie sama naużyłaś tego słowa) , a ...ja jeśli chodzi o plagiat mogłem napisać: "...zerżnięcie składników z torebki Dr.Oertkera"Przyprawa....."... i nie nadużywać, jak twierdzisz, słowa "plagiat"...na przyszłość będę pisał w ten sposób jesli to Ciebie i inne osoby zadowoli... Jakoś dziwne się to zdaje, że zwrócenie uwagi przez "faceta" tak Was boli ..., nam wolno tyko "kadzić" Wam kobietom ale broń panie Boże cokolwiek wytknąć...czyżby to nasze Wielkie Żarcie było tylko i wyłącznie do smarowania Was miodem ...(!???) Zwracanie uwagi "facetom", że są nieżyczliwi, jest OK ale odwrotnie, to niemal "obraza majestatu", że ... , czy tylko pochlebstwa sa dozwolone?! Jeśli któraś z Was robi wielkie larum, bo ktoś skradł przepis, to potraficie co miesiąc niemel "ględzić do znudzenia" o nieuczciwości WAS kobiet (mężczyźni jednak nie popełniają takiego ...chamstwa(!!!), wykradania przepisów), włosy niemal rwiecie z głów, chcecie wycofać swoje przepisy z WZ, wzorem niektórych (pominę milczeniem nicki) , i ... jest wszystko w porządku, szukacie "winnego przestępstwa". Faktycznie niemal, ku zadowoleniu większości (!?) wycofałem się z czynnego życia na WŻ, bo jeśli mam (pozwala mi się!!!) tylko używać "słodyczy"...to staje niestrawne takie "danie".
Co do życzliwości dla innych to dziekuję Ci za uwagę, faktycznie jestem nieżyczliwy ... najlepiej całkiem wyłączyć się z życia na WŻ.
Zgadzam sie z Jankiem w 100 procentach, to jakby wypisy z Wikipedii. Choc sama robie przyprawe curry i ubostwiam przyprawy mocne, to piec papryczek chili w tym zestawie, byloby nawet trudne do przelkniecia w Madrasie, no ale przynajmniej tutaj byly jakies proporcje,w innych tylko skladniki .Pozdrawiam.
Nie pięć papryczek tylko cztery, dodaj resztę przypraw i nie będzie to takie straszne.Ten przepis to tylko podstawa a jak dodałam to w skład curry wchodzi dużo ,dużo więcj przypraw . Życzę Tobie i Jankowi trochę uśmiechu Regina
Uśmiechu ci u mnie moc, po próbach sporządzenia przypraw wg postu (5) Twojego w tym wątku. Ja tylko nie wiem czego/ ile dać (PROPORCJE!) do tych przypraw...sama mówisz ww załozeniach watku "same robimy..."...tak więc nie dla mnie widać te"przepisy"...bo niepełne, z pełnych skorzystam napewno np wg (posta "1") "chociażem jest facet"
Nie wiem jakie powinny być proporcje aby przyprawa była idealna, ja daje wszystkiego w równych ilościach z dwoma wyjątkami: cynamonu daje podwójnie bo go uwielbiam natomiast gożdzików o połowe mniej bo są bardzo intensywne i gdy wsypywałam ich za dużo dominowały aromat pozostałych przypraw. Pozdrawiam.
Przyprawa do szaszłyka z dziczyzny na ok kilogram mięsa: sól, pieprz czarny ,kolendra, estragon , majeranek,cząber,papryka ostra , liść laurowy( jeden duży), ziele angielskie (2 ziarna), ziarno jałowca( 4 szt).
Soli ok 2 łyżeczki, kolendry pół łyżeczki, reszta po łyżeczce do moździerza tłuczemy i rozcieramy, ale nie na proszek. Nie wiem jakie są składy mieszanek, bo nie kupuje gotowców , no dobra prawie nie kupuję:) tylko do kurczaka i fixy do sosów.
Do maceratu na oko dodaję jeszcze oprócz przypraw : sos sojowy , oliwę , czosnek zmiażdżony, kieliszek żubrówki albo wina czerwonego wytrawnego. Świnkę też tak przyprawiam czasem:)
Odgrzebuję watek, bo może forumowicze mają ochotę podzielić się swoimi ciekawymi mieszankami przyprawowymi? Takie przyprawy przygotowane samemu są znacznie bardziej aromatyczne, poza tym z reguły tańsze i zdrowsze (bez glutaminianu i konserwantów). Mnie interesują mieszanki przypraw do kebaba, chilli con carne, których znaleźć nie umiem. Sama w swoich zbiorach mam mieszanki indyjskie garam masala, tandoori masala i curry, którymi się dzielę.
A gdzieś doczytałam, że kozieradka składnik przypraw indyjskich oprócz tego, że działa oczyszczająco na wątrobę, skutecznie powiększa biust! :)
Cury- przyprawa hinduska
4 suszone papryczki chili
2 łyżeczki kminku
25g owoców kolendry
1/2 łyzeczki gorczycy
łyżeczka pieprzu (kolorowa mieszanka)
łyżeczka nasion kozieradki1/2 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka mielonej kurkumy
Przyprawy (bez imbiru i kurkumy)prażymy na srednim ogniu aż sciemnieją.Ostudzić i zmielić dodać imbir i kurkumę.
W skład cury może wchodzic nawet 50 przypraw, tak że można stworzyć swoją własną przprawę o niepowtarzlnym smaku.Zyczę smacznego Regina
dzieki za fajny pomysł, uwielbiam eksperymenty w kuchni, zapewne skorzystam z twojego przepisu, pozdrawiam
Fajny pomysł, muszę zastosowac w mojej kuchni :) dzieki
Ja sama robię przyprawę korzenną do pierników, jest o niebo lepsza od kupnej.
Ja tez robię sama to jest ciekawsz i smak niespotykany
Podlaska przyprawa orientalna Skład: kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, kurkuma, płatki róży.
.Przyprawa - pięć smaków (Wu-fen) kombinacja anyżu, anyżu gwiazdkowatego, kopru włoskiego, goździków i cynamonu. Smak mieszanki różni się zależnie od producenta. Stosowana do pieczonej kaczki, dań wołowych oraz do marynowania mięsa.
Sambal oelekTa znana z indonezyjskiej kuchni pasta korzenna jest również bardzo często stosowana w Chinach. Zawiera owoce papryki chili, cebulę, czosnek, imbir, sól i olej. Sambal oelek stosuje się do przyprawiania ostrych sosów. Można ją stosować wszędzie tam gdzie gdzie normalnie stosowane jest chili.
Taklia – pasta z kolendry i czosnku, używana zarówno do marynowania (warzyw i mięs), ale również jako dip.
Zoter – to mieszanka tymianku, majeranku, soli i sumacku, którą doprawia się prawie wszystkie potrawy.
Halva, czyli paście z wytłoczyn sezamowych, orzechów, rodzynek i owoców
Sos hoisin-Ten gęsty, brunatnoczerwony sos sporządzony jest ze śliwek i soi, zawiera również sól, cukier, czosnek, ocet, chili i olej sezamowy. Stosuje się do pieczenia wieprzowiny i drobiu, sos (dip) do maczania gotowych kawałków mięsa.
Sos sojowy Jest on podstawowym składnikiem większości dań. Otrzymuje się go w procesie fermentacji nasion soi, ziaren pszenicy lub jęczmienia z dodatkiem drożdży, soli i cukru. Sos sojowy występuje w wielu odmianach, różniących się od siebie smakiem i konsystencją
No, nie chcę krytykować ale muszę: podajesz leksykon(!) tylko gdzie tu przepsy? w tym poście ani jednego. Od podania składników to daleka droga do przepisu, przynajmniej takie jest moje zdanie.
Witaj
Podaj przepis na przyprawę do piernikow, moze jest lepszy od mojego
Pozdrawiam Regina
To moja przyprawa do pierników, jest bardzo intensywna i aromatyczna:
ziele angielskie
gożdziki( z nimi ostrożnie bo dominują cały aromat gdy dodamy za dużo)
kminek
kolendra
cynamon
gałka muszkatołowa
majeranek
papryka słodka
gorczyca
liść laurowy
kardamon( jeżeli uda mi się kupić, nie jest konieczny)
Dość sporo jest tych przypraw ale można zrobić zapas na dłużej. Pozdrawiam.
Dzięki ciekawy zestaw muszę wypróbować
Pozdrawiam
Droga aniulu, zarzut ten sam i Ciebie dotyczy,(leksykon, a nie przepis!) a na dodatek nieudolny (!) PLAGIAT ...pominęłaś tylko cukier , nawet kolejności nie zmieniając: VIDE :"Przyprawa korzenna do piernika i grzanego wina"Dr.Oetkera, opakowanie Masa netto40g.
Twoja uwaga co do gożdzików, akurat jeśli chodzi o piernik ...nietrafiona: gałka muszktołowa potrafi więcej szkody uczynić, gożdziki najmniej !
Drogi Janku, nie napisałam że sama wymyśliłam taką kombinacje przypraw tylko że sama miele i robie taką mieszankę gdyz samorobna przyrawa do piernika nie ma nic wspólnego z tą kupną i jest o niebo lepsza. Może żle się wyraziłam pisząc ,,moja przyprawa,,ale miałam na myśli to że jest samorobna a nie że ją wymyśliłam. Żeczywiście już dawno temu spisałam sobie skład z torebki gotowych przypraw i nawet nie pamiętam co to było może żeczywiście Dr. Oetker., dodałam do tego natomiast kardamon więc nie jest identyczna. Pozatym chcę się podzielić z innymi tym co dobre czy to zbrodnia? Gdybym pamiętała skąd mam tą kombinacje przypraw na pewno bym to ujęła w przepisie. Wydaje mi się że takie oskarżenia sa tu dosyć zbędne i raczej nikomu nie posłużą, a używanie słowa plagiat stało się ostatnio zbyt popularne i pochopne. Natomiast jeżeli chodzi o gożdziki to z pewnością wiem o czym piszę, mieliłam ta przyprawę mnóstwo razy i jeżeli coś ją zepsóło to tylko nadmiar gozdzikówi i nie powiesz mi że gożdziki czynią najmniej szkody. Pozdrawiam i życzę więcej życzliwości dla innych.
Jeśli jakiekolwiek zwrócenie uwagi jest poczytywane przez Ciebie (również!) jako objaw braku życzliwości dla Ciebie i innych to niedługo faktycznie b edę musiał calkowicie zamkąc gebę, bo kiedykolwiek się "odezwę" to zawsze jakieś niezadowolenie u kogoś wzbudzam.
Czy faktycznie jestem takim zgniłkiem, że już nie wolno mi nic powiedzieć na forum, żeby Boze broń nie urazić kogtokolwiek!?
Gdybyś napisała, od razu, ze to (składniki) gdzieś wyczytałaś lub w inny sposób zaznaczyła, nie byłoby problemu, i ja "nie czepiałbym się", jak również nie byłbym "nieżyczliwy"(tu zdaje sie sama naużyłaś tego słowa) , a ...ja jeśli chodzi o plagiat mogłem napisać: "...zerżnięcie składników z torebki Dr.Oertkera"Przyprawa....."... i nie nadużywać, jak twierdzisz, słowa "plagiat"...na przyszłość będę pisał w ten sposób jesli to Ciebie i inne osoby zadowoli...
Jakoś dziwne się to zdaje, że zwrócenie uwagi przez "faceta" tak Was boli ..., nam wolno tyko "kadzić" Wam kobietom ale broń panie Boże cokolwiek wytknąć...czyżby to nasze Wielkie Żarcie było tylko i wyłącznie do smarowania Was miodem ...(!???)
Zwracanie uwagi "facetom", że są nieżyczliwi, jest OK ale odwrotnie, to niemal "obraza majestatu", że ... , czy tylko pochlebstwa sa dozwolone?!
Jeśli któraś z Was robi wielkie larum, bo ktoś skradł przepis, to potraficie co miesiąc niemel "ględzić do znudzenia" o nieuczciwości
WAS kobiet (mężczyźni jednak nie popełniają takiego ...chamstwa(!!!), wykradania przepisów), włosy niemal rwiecie z głów, chcecie wycofać swoje przepisy z WZ, wzorem niektórych (pominę milczeniem nicki) , i ... jest wszystko w porządku, szukacie "winnego przestępstwa".
Faktycznie niemal, ku zadowoleniu większości (!?) wycofałem się z czynnego życia na WŻ, bo jeśli mam (pozwala mi się!!!) tylko używać "słodyczy"...to staje niestrawne takie "danie".
Co do życzliwości dla innych to dziekuję Ci za uwagę, faktycznie jestem nieżyczliwy ... najlepiej całkiem wyłączyć się z życia na WŻ.
Aniula27 podajesz skład a jakie proporcje ( ilości ) danych przypraw?
sama robie przyprawe curry i ubostwiam przyprawy mocne, to
piec papryczek chili w tym zestawie, byloby nawet trudne do przelkniecia
w Madrasie, no ale przynajmniej tutaj byly jakies proporcje,w innych tylko
skladniki .Pozdrawiam.
Nie pięć papryczek tylko cztery, dodaj resztę przypraw i nie będzie to takie straszne.Ten przepis to tylko podstawa a jak dodałam to w skład curry wchodzi dużo ,dużo więcj przypraw .
Życzę Tobie i Jankowi trochę uśmiechu
Regina
Uśmiechu ci u mnie moc, po próbach sporządzenia przypraw wg postu (5) Twojego w tym wątku.
Ja tylko nie wiem czego/ ile dać (PROPORCJE!) do tych przypraw...sama mówisz ww załozeniach watku "same robimy..."...tak więc nie dla mnie widać te"przepisy"...bo niepełne, z pełnych skorzystam napewno np wg (posta "1") "chociażem jest facet"
Nie wiem jakie powinny być proporcje aby przyprawa była idealna, ja daje wszystkiego w równych ilościach z dwoma wyjątkami: cynamonu daje podwójnie bo go uwielbiam natomiast gożdzików o połowe mniej bo są bardzo intensywne i gdy wsypywałam ich za dużo dominowały aromat pozostałych przypraw. Pozdrawiam.
Przyprawa do szaszłyka z dziczyzny na ok kilogram mięsa: sól, pieprz czarny ,kolendra, estragon , majeranek,cząber,papryka ostra , liść laurowy( jeden duży), ziele angielskie (2 ziarna), ziarno jałowca( 4 szt). Soli ok 2 łyżeczki, kolendry pół łyżeczki, reszta po łyżeczce do moździerza tłuczemy i rozcieramy, ale nie na proszek. Nie wiem jakie są składy mieszanek, bo nie kupuje gotowców , no dobra prawie nie kupuję:) tylko do kurczaka i fixy do sosów. Do maceratu na oko dodaję jeszcze oprócz przypraw : sos sojowy , oliwę , czosnek zmiażdżony, kieliszek żubrówki albo wina czerwonego wytrawnego. Świnkę też tak przyprawiam czasem:)
Odgrzebuję watek, bo może forumowicze mają ochotę podzielić się swoimi ciekawymi mieszankami przyprawowymi? Takie przyprawy przygotowane samemu są znacznie bardziej aromatyczne, poza tym z reguły tańsze i zdrowsze (bez glutaminianu i konserwantów). Mnie interesują mieszanki przypraw do kebaba, chilli con carne, których znaleźć nie umiem. Sama w swoich zbiorach mam mieszanki indyjskie garam masala, tandoori masala i curry, którymi się dzielę.