Forum

Gawędy o jedzeniu

Przepisy na kaszę gryczaną

  • Autor: viva Data: 2008-03-06 16:20:17

    Kochani , podajcie mi swoje ulubione przepisy na potrawy z kaszą gryczaną...Z góry dziękuję :-))

  • Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-06 16:28:07

    Witam
     Zeberka w ciemnym pieczeniowym sosie  kaszka gryczana i ogórek kiszony -własnej roboty.Zeberka przyprawiam dzień wczesniej ,na drugi obtaczam w mące (pszenna i ziemniaczana lub kukurydziana)Obsmażam dodaję cebulkę .Jak zeszkli sie  podlewam wodą i duszę .Przyprawy :sól pieprz, musztarda.)Życzę smacznego Regina

  • Autor: vikunia Data: 2008-03-06 16:42:31

    Kasza gryczana ze skwarkami i do tego zsiadle mleko.

  • Autor: Waszka Data: 2008-03-06 17:06:31

    kasza gryczana z jajkiem sadzonym.... zsiadle mleko obowiazkowe

    i pierogi mojej Babci, nazywała je poleszuki (nadzienie z sera białego, zeszklonej cebulki i kaszy gryczanej)

  • Autor: Kasia cz Data: 2008-03-06 17:51:01

    Kasza gryczana ,obowiazkowo gotowana na kostce rosolowej,+ gulasz z warzywami+ogoreczek kiszony :-)

  • Autor: Mońcia Data: 2008-03-06 18:03:48

    http://wielkiezarcie.com/przepis2232.html
    Kotleciki pierwsza klasa-polecam!!!!
    I jeszcze to:http://wielkiezarcie.com/przepis30616.html

  • Autor: Ulam Data: 2008-03-06 19:32:56

    Bliny oraz chleb gryczany

  • Autor: luckystar Data: 2008-03-06 20:39:51

    A ja mam pytanie jak przygotowujecie kasze, zeby nie byla taka ciapa, z ktorej po wystygnieciu robi sie bryla jak cement ??? Moze i dalabym sie namowic na kasze, ale jak sobie przypomne te ciapowate bryly, to mi sie cus robi i gardelko zaciska ;)) Kiedys dawno temu, moj brat mowil mi, ze aby kasza byla sypka to nalezy ja wymieszac z rozbeltanym bialkiem i potem wysuszyc w piekarniku, wtedy rzekomo bialko tworzy taka warstwe ochronna i kasza sie nie zlepia .... hmmm... ale ja nie zapisalam jak to dokladnie robic i teraz (???) no wlasnie nawet zadzwonilam do brata, ale on mowi ze kilka lat temu zostal sila usuniety z kuchni przez bratowa i on nie pamieta....
    Czy ktos z Was zna taka metode ????

  • Autor: viva Data: 2008-03-06 20:54:39

    cześć!!   widzisz ja kupuję kasze gryczana firmy KUPIEC i ona jest w woreczkach ...Gotuję ją poczym odlewam wode i nakrywam czyms aby ona sobie chwilę zaparowała sama w sobie i....jest sypka! REWELACYJNIE SYPKA!!!!  pozdrawiam

  • Autor: luckystar Data: 2008-03-06 20:58:21

    Viva, dzieki :) jest tylko maly problem z ta firma KUPIEC, bo ja tu nie mam, ale moze kupie w polskim sklepie jak bede przy okazji :))

  • Autor: milkam99 Data: 2008-04-12 20:01:58

    Ja przyrządzam kasze bardzo często wd przepisu 2 do 1 czyli 2 porcje wody na porcje kaszy . Zalewam wodę wrzącą kaszą czekam az zacznie się gotowac odstawiam na małay ogień i po około 20 min  jest gotowa nie mieszam i  nie zaglądam ma tylko się  lekko (bulbonić) oczywiście pod przykryciem.

  • Autor: m one Data: 2008-03-06 21:42:35

    Witam, zeby kasza byla sypka ,przygotowuje ja jak ryz; na 2-3 lyzki rozgrzanego oleju wsypuje szklanke kaszy, praze i mieszam kilka razy i zalewam 2 szklankami wrzatku+ lyzka soli; nakrywam pokrywka i zostawiam na malenkim ogniu, az kasza wchlonie plyn ( ok 15-20min);generalnie na jadna objatosc kaszy- 2 objetosci wody;pozdrawiam

  • Autor: marinik Data: 2008-03-11 07:43:50

    Marylko- mam zwykle z kasza grysczana podobny problem i sklaniam sie ku pogladowi, ze to po prostu od kaszy zalezy. Jedna sie rozciapcia a ina przyrzadzana w taki sam spoosob jest sypka.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-11 08:59:16

    To zalezy od tego czy uzyta kasza jest kasza zwykla czy palona. Kasza niepalona(nieprazona) bedzie sie zawsze rozklejac. Na opakowaniach kiedys pisalo jakiej obrobce poddana byla kasza, Jak jest teraz? Nie wiem.
    Kaszke mozna samemu oprazyc. Wymieszac i jajem (inne zrodla zalecaja tylko bialko) rozetrzec by kazde ziarenko bylo otoczone i wysuszyc w piekarniku. Temperatura najnizsza okolo 50-60 stopni. Od czasu do czasu przemieszac.

  • Autor: luckystar Data: 2008-03-11 13:23:52

    Dorotko, Dzieki serdeczne !!! Wlasnie o to mi chodzilo, taka metode stosowal kiedys moj brat i mowil, ze kasza jest za kazdym razem sypka i super !!!!! On stosowal tylko bialko i teraz dzieki Tobie tez bede mogla to zrobic ........ciesze sie ogromnie :)))))

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-11 16:14:21

    nie ma sprawy smacznego!

  • Autor: nonka4 Data: 2008-03-06 20:45:23

    Oprócz różnych połączeń,typu kotlety,warzywa,gulasz ...uwielbiam,
    zwykłą ugotowaną kaszę z odbrobiną masła,majonezu i ketchupu...mniam..
    gotuję na sypko,podobnie jak ryż,pojąc ją..wodą po trochu

  • Autor: smakosia Data: 2008-03-06 20:49:47

    W zasadzie za kaszą nie przepadam, ale te kotlety z niej z dodatkiem twarogu są faktycznie świetne.

  • Autor: Iloria_S Data: 2008-03-06 21:17:12

    A ja uwielbiam kaszę gryczaną! Bardzo smakuje mi w postaci pieroga gryczanego tzw krupczaka. Najlepszy jest świerzy albo podsmarzany na masełku. Ja robię go w następujący sposób. Porcja na dużą blachę: ok 2 lub 3 szkl suchej kaszy gryczanej, ugotowane ziemniaki utłuczone z masełkiem, smietaną, ok pół kg białego sera. Prawdę mówiąc ja dodaję wszystko na oko. Mieszam utłuczone gorące ziemniaczki z suchą (surową) kaszą i rozdrobnionym białym serem. Przyprawiam do smaku vegetą. Ma być lekko słonawe ale znowu nie tak bardzo. Kwestia gustu. Cała ta masa ma być bardzo wilgotna. Gdyby była za sucha można do niej dodać masła, śmietany, smalcu ze skwarkami. Proporcje kaszy i ziemniaczków to ok 1/3 kaszy i 2/3 ziemniaczków. Czy jakoś tak. Gdy już wszystko wymieszam przekładam do prostokątnej blachy i piekę w 180 stopniach ok 1,5 godz. Kasza wypiję tłuszczyki i napęcznieje. Wszystkie składniki połączą się i wyjdzie przepyszny krupczak. Ja osobiście uwielbiam podsmarzany na masełku na śniadanie.

  • Autor: viva Data: 2008-03-06 21:24:28

    DZIĘKUJĘ WAM BAAAAARDZO!!! JA BARDZO LUBIĘ KASZE GRYCZANĄ ALE JAK DOTĄD ZAWSZE TYLKO Z GULASZEM PODAWAŁAM.....CHCIAŁAM WASZE ULUBIONE PRZEPISY I ..MAM!! NAPEWNO SKORZYSTAM!!! A JEŚLI JESZCZE KTOŚ BY MIAŁ RÓWNIE COŚ CIEKAWEGO TO..POPROSZE O PRZEPIS !!!! DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM

  • Autor: aga1828 Data: 2008-03-06 22:21:17

    Kasza gryczana, a zamiast skwarków podsmażona na oleju cebulka w kostkę, to wszystko posypać odrobinkę wegetą i popijać kefirem! Pychotka!!!

  • Autor: ośka Data: 2008-03-07 20:30:24

    A u mnie w domu bardzo lubią kaszę gryczaną na sypko z duszoną karkówką z cebulką i pysznym sosem a do tego mogą być ogóreczki kiszone, marchewka na ciepło, buraczki. Ja osobiście najbardziej lubię kaszę bez niczego tylko ze szklanką zimnego mleka...

  • Autor: Eithel Data: 2008-03-09 18:29:13

    a ja jem mkasze gryczana jak mam na nia ochote do wszystkiego zamiast ziemniakow.

  • Autor: kokliko Data: 2008-03-11 02:01:11

    A ja wlewam na goraca (ciezka) patelnie niecala lyzke oleju (oliwy),
    na to szklanke kaszy, jak sie prazy mieszam, potem lyzke vegety,
    a jak nie ma to sol, albo rozdrobniona kostka maggi, na koncu jedna
    1/3  szklanki zimnej wody. Czekam do zagotowania. Przykrywam
    bardzo szczelna pokrywa na kwadrans. Wszystko na minimalnym ogniu.
    Odkrywam do malego odparowania. Jesli jakis nadmiar wilgoci, to znowu
    troche ognia i jeszcze z pare minut. Potem odpoczynek.
    Kasza zawsze jest jak  z pod  pierzyny!

  • Autor: luckystar Data: 2008-03-11 13:25:25

    Kokliko, wyprobuje tez Twoja metode :))) moze nareszcie zaczne jesc kasze ;)

  • Autor: aga9999 Data: 2008-03-11 13:39:32

    Kokliko trochę się pogubiłam z tą wodą.. czy na 1 szklankę kaszy bierzemy 1 i 1/3 szklanki zimnej wody? czy 1/3 szklanki wody?
    pozdrawiam
    aga

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-11 16:16:08

    na pewno 1 i 1/3 lub ciut wiecej. Kasza musi miec co wchlonac

  • Autor: kokliko Data: 2008-03-12 00:23:35

    Ja dodaje jedna i 1/3 zimnej wody.

  • Autor: superka Data: 2008-03-16 18:32:23

    Tak przy okazji- kasza gryczana jest super zdrowa, ma dużo magnezu i  rutyny czyli wzmacnia naczynia krwionośne, a gryka jest niezwykłą rośliną bo nie stosuje sie do niej pestycydów, ponieważ nie atakują jej szkodniki.  Ja uwielbiam kasze  z twarożkiem i pierogi z kaszą gryczaną i serem!

  • Autor: Tangerinka Data: 2008-04-09 23:58:40

    Bardzo smaczne są gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i odrobiną cebulki <mniam>.

  • Autor: degal12 Data: 2008-04-11 16:05:57

    KAsza gryczana z majonezem - mniam mniam

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-04 07:09:49

    Temat nie taki nowy,ale dopiero go znalazlam.Z maki gryczanej robi sie swietne bliny,jak rowniez(pol na pol z pszenna)ciasto na pierogi z serem.Kasze kupuje przewaznie luzem,tzn,w nieporcjowanych torebkach(choc musze przyznac,ze te z Kupca sa dobre,a kazda prazona bedzie bardziej sypka niz zwykla).Kasze wsypuje do osolonej wody-ok 1,25 objetosci kaszy,gotuje pod przykryciem na malenkim ogniu do momentu,gdy kasza wchlonie wode.Nastepnie dodaje tluszcz,najsmaczniejsze sa przesmazone skwareczki lub sam smalec(uzywam go rzadko,ale tu jest najlepszy).Po wymieszaniu przekladam do zaroodpornego naczynia i zapiekam w piekarniku,az kasza na wierzchu lekko sie zrumieni,a z boku zacznie odstawac od naczynia.Rewelacja,nie potrzebuje do tego zadnych dodatkow,ale oczywiscie podaje do drugiego dania zamiast ziemniakow

  • Autor: anneau Data: 2010-01-04 15:47:00

    kasza gryczana najlepsza jest ze skwarkami i tłuszczykiem. Pychota! Do tego kubeł mleka :)

  • Autor: izeczka Data: 2010-01-04 19:42:17

    Trzy moje propozycje z wykorzystaniem kaszy gryczanej
    http://wielkiezarcie.com/recipe54652.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe54653.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe54651.html

  • Autor: Pradita Data: 2010-01-05 00:00:42

    sposob na gotownie kaszy gryczanej mojej babci !!!!!!!!!!!!!
    Na 1 porcje kaszy 2 porcje wody, wode zagotowac (ja wsypuje nieco "ziarenka smaku" i wrzucam zabek czosmku do wody), gdy woda sie gotuje wrzucam kasze, gotuje na bardzo malym ogniu jeszcze jakies 10 minut, a potem owijam garnek w gazete, gazete w recznik i wrzucam pod kolderke....kasza jast SUPER sypka i goraca nawet po 4 godzinach!!! w tym czasie gdy kasza "dochodzi" mam czas na przegladanie waszych przepisow bez obawy ze sie przypali!!!!!!!!!

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-12 06:01:42

    Tak,sposob''pod kolderke''(u mnie to bylo jeszcze''pod pierzynke'')tez wypraktykowalam.Daje tylko nieco mniej wody.

  • Autor: majolika Data: 2010-01-12 07:34:55

    O rety, ale narobiłyście mi smaku.Ja uwielbiam kaszę gryczaną.mogłabym ją wcinać od rana do wieczora.Chyba nie będę oryginalna, ale najbardziej lubię ją ze zrazami wołowymi isałatką z kiszonego ogórka z cebulką i pieprzem ziołowym.Ze skwarkami z wędzonej słoninki też))
    Kupuję ją paloną, luzem w sklepach ze zdrową żywnością. Kupuję też tam mąke gryczaną np na bliny.
    Wydaje mi sie, że stamtąd jest najsmaczniejsza.Taka,jak dawniej.
    Acha i jeszcze uwielbiam kaszankę gryczaną))Tylko miód gryczany coś mi nie idzie.W ogóle nie cierpię słodyczy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu