Forum

Gawędy o jedzeniu

Baklava -trudno to zrobić?

  • Autor: bogusia-b Data: 2008-03-06 23:22:34

    Witam Was Kochani! Powiedziałam ostatnio mojemu chłopakowi że chciałabym zrobić ciasto Baklava - a on stwierdził że to jest bardzo trudne do wykonania i nawet nie mam po co sie za to zabierac bo mi sie nie uda -czy naprawdę tak trudno je zrobić ?? czy jest na to jakis specjalny przepis??

  • Autor: luckystar Data: 2008-03-07 00:18:22

    Bogusiu, to wcale nie jest takie trudne, bo korzysta sie z gotowego ciasta, tylko jest czasochlonne... Nie wiem czy jest przepis na WZ, ale jak bedziesz chciala to ja mam ale w wersji angielskiej i z checia Ci go przetlumacze :))) Wlasnie sprawdzilam, jest przepis nutelli, ale ona robi z ciasta francuskiego, a to powinno byc phyllo takie cieniutenkie listeczki jak papier ... napisz czy jestes zainteresowana przepisem oryginalnym :)))

  • Autor: bogusia-b Data: 2008-03-07 21:34:54

    jak najbardziej jestem zainteresowana tym oryginalnym przepisem  bo moze jak mi sie uda zrobic ta baklave to utre mu nosa i na przyszlosc bardziej będzie wierzył w moje mozliwości :) Dzięki

  • Autor: kokliko Data: 2008-03-07 06:42:38

    Bogusiu, robilam w pierwszej wersji, to znaczy tureckiej, tluste, ciezkie
    ale i tak mniej tluste jak slodkosci Magrebia. Rob serniki i inne babki,
    na tym polega integracja, a jak kiedys... masz jeszcze czas .
    Jesli bardzo chcesz, to podesle Ci przepis i na baklave i na kuskus
    algierski (ten ostatni rzeczywiscie jest smaczny).
    Pozdrowienia

  • Autor: bogusia-b Data: 2008-03-07 21:40:24

    nie znam się tak bardzo czy są różne wersje tej Baklavy ale słyszałam że Turecka i Algierska. Mi bardziej zależy na tej Algierskiej.... jeżeli będziesz tak miła to jak najbardziej wszystkiego co algierskie z chęcią sie nauczę i może utrę mu nosa i będzie bardziej we mnie wierzył (jak juz pisałam wyżej ) :)) 

  • Autor: kiiri Data: 2008-03-07 08:30:58

    Baklava nie jest trudna - ciasto kupuje sie gotowe (filo lub yufka) i wystarczy tylko zrobic mase z cukru, orzechow, cynamonu itp Troche pracochlonne jest zwijanie, zalezy od techniki jaka wybierzesz. Musisz jedynie uwazac zeby ciasto nie wyschlo - przekaldaj je lekko wilgotnymi sciereczkami.

  • Autor: bogusia-b Data: 2008-03-07 21:44:43

    dzięki -będę próbowała

  • Autor: kokliko Data: 2008-03-11 02:11:36

    Bogusiu, jak chcesz to daj sygnal na gg (jest w moich ustawieniach),
    nie bedziamy zanudzac innych przepisami, mam kilka algierskich,
    w swoim czasie moj francuski maz jezdzil na tzw "kooperacje" do
    Algierii  i ja tez bylam pare razy, szczegolnie zapisalo mi sie w pamieci
    wysmienite danie pt kura z daktylami i ostra papryka.
    Desery, jak na nasze europejskie  mozliwosci sa nie do zniesienia, bo i
    straszliwie tluste (wszystko smazone w glebokim oleju) i nieprzytomnie slodkie.
    Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu