Witam! Będąc kilkakrotnie na wakacjach w słowackich górach miałąm okazję zakosztowa niemal do każdego posiłku (frytki, mięsa, ser wyprażany) doskonałego sosu - z tego co pamiętam nazywano go "tatrzańska omasta". Jest to sos na bazie majonezu, ale z czymś jeszcze. Czy ktoś ma sposób na taki domowy sosik? Bardzo prosze o pomoc. Z góry dziękuję.
"Tatarska omacka" to nic innego jak sos tararski. Można kupić gotowy w słoiku, albo przyrządzić samemu. Przepis masz np. tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis138.html Sosik rzeczywiście bardzo smaczny :) Pozdrawiam
Witam! Będąc kilkakrotnie na wakacjach w słowackich górach miałąm okazję zakosztowa niemal do każdego posiłku (frytki, mięsa, ser wyprażany) doskonałego sosu - z tego co pamiętam nazywano go "tatrzańska omasta". Jest to sos na bazie majonezu, ale z czymś jeszcze. Czy ktoś ma sposób na taki domowy sosik? Bardzo prosze o pomoc. Z góry dziękuję.
"Tatarska omacka" to nic innego jak sos tararski. Można kupić gotowy w słoiku, albo przyrządzić samemu.
Przepis masz np. tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis138.html
Sosik rzeczywiście bardzo smaczny :)
Pozdrawiam
W Czechach kupuję "Tatarską omackę" firmy Hellmanns. Sosik jest pyszny. Niestety niedostępny w Polsce.