Kupiłam spieniacz do mleka i ciekawa jestem co można wyczarować z jego pomocą.Może ktoś ma jakieś pomysły?.Ja znalazłam jeden przepis-kawa z mleczną pianką-katex.Pozdrawiam.
U mnie w domu wszyscy lubią kawę z amaretto. Do wysokiej szklanki daję 2 łyż amaretto wlewam spienione mleko i delikatnie po brzegu szklanki dodaje mocną kawę z ekspresu. Robią się warstwy kolorów przez co ciekawie wygląda ,a zamieszana wyśmienicie smakuje.Jak ktoś lubi może odrobine osłodzić ja wolę nie.
A ja posiadam taki spieniacz w zestawie z ekspresem do kawy. (ciśnieniowy) Prawdę mówiąc używałam go tylko raz i nie bardzo mi wyszło. Tzn, mleko pobulgotało i pozostało bez zmian. Napiszcie mi proszę co źle robiłam. Uwielbiam kawę ze spienionym mlekiem! Jaką ilość mleka powinnam spieniać? W jakim naczyniu najlepiej? Czy może to być zwykły wysoki kubek? Czy zwykłe mleko się nadaje?? Dodam, że ten spieniacz spienia gorącą parą. Wstyd mi za moją niewiedzę...
Mleko musi być dobrze schłodzone, koniecznie 3,2%. Gorąca para leci dopiero po spłynięciu wody ze spieniacza (to trwa z 2 sekundy). Tę wodę trzeba spuścić do innego naczynia. Trzeba umiejętnie manewrować gumową końcówką w okolicach powierzchni mleka. Nam też za pierwszym razem nie wyszło. Trzeba próbować. Powodzenia. O rany przeczytałam to i zaczełam się zastanawiać czy te rady odnośśnie spuszczania, gumowej końcówki i tego, że nie wyszło za pierwszym razem napewno dotyczą spieniania mleka :)
Hahahahahaha ale się uśmiałam po przeczytaniu ostatniego zdania. Dzięki za rady. Myślałam, że może potrzeba takiego specjalnego mleka do kawy w kartoniku lub w puszce. A jaką ilośc mleka można spieniać? Tzn. czy można dobrze spienić od razu pół kubka czy należy to robić malutkimi porcjami? Jak długo powinno trwać takie spienianie i jaką powinno mieć konsystencję po spienieniu?
W tej chwili nie mam ekspresu ciśnieniowego - bo spaliła się w poprzednim grzałka, a do zakupu nowego jeszcze nie doszło. Ale nigdy nie miało znaczenia ile mleko ma procent tłuszczu - czasami lepiej się pieniło na 1,5 UHT niż na 3,2 pasteryzowanym. Aby sie pieniło ekspres musi być dobrze rozgrzany. Dyszę należy włożyć do mleka lub kawy (ja najlepiej lubiłam mleko pienione samo, dopiero potem nalewane do kawy, ale można też pienić kawę z mlekiem - tyle, że wtedy ma się mniej kawy - trzeba zostawić miejsce na podniesienie poziomu) nie do dna, tylko tak do połowy dyszy i czekać aż zacznie się podnosić - wyglada to mniej więcej tak jak się robią bąbelki w wannie, gdy wlejemy płyn do kąpieli. Jeżeli mleko sie nie spieniło od razu (bo i tak się zdarza) przerwać spienianie, chwilę odczekać i powtórzyć. i to chyba tyle.
Ilosć i szykość pienienia zależy od jakości ekspresu .Im lepszy ekspres tym lepsza piana. Te najtańsze marnie pienią - mój brat sobie kupił takiego w promocji to mleko ledwie pieni.
Mój "spieniacz" do mleka spisuje się na medal ale tylko wtedy, gdy... Tak jak wspomniała Ekkore jest odpowiednio rozgrzany a w tym celu gasi się lampka i ona mi daje znać, że to już jest ten moment. Mleka (2%- 3,5%)nalewam do szklanki ok. 1/4 lub 1/3 jej wysokości. Spieniam na dwa razy. Dyszę wkładam do samego dna i delikatnie poruszam szklanką (góra-dół, prawo-lewo). Pierwszy raz robią się duże bombelki i kiedy szklanka jest już zapełniona spienionym mlekiem, to przekładam łyżeczką połowę pianki. Ten drugi raz (spieniania) daje efekt bardziej gęstej piany i jest jak dla mnie najfajniejszy. Powodzenia w próbach.
Kupiłam spieniacz do mleka i ciekawa jestem co można wyczarować z jego pomocą.Może ktoś ma jakieś pomysły?.Ja znalazłam jeden przepis-kawa z mleczną pianką-katex.Pozdrawiam.
Do wysokiej szklanki daję 2 łyż amaretto wlewam spienione mleko i delikatnie po brzegu szklanki dodaje mocną kawę z ekspresu.
Robią się warstwy kolorów przez co ciekawie wygląda ,a zamieszana wyśmienicie smakuje.Jak ktoś lubi może odrobine osłodzić ja wolę nie.
A ja posiadam taki spieniacz w zestawie z ekspresem do kawy. (ciśnieniowy) Prawdę mówiąc używałam go tylko raz i nie bardzo mi wyszło. Tzn, mleko pobulgotało i pozostało bez zmian. Napiszcie mi proszę co źle robiłam. Uwielbiam kawę ze spienionym mlekiem! Jaką ilość mleka powinnam spieniać? W jakim naczyniu najlepiej? Czy może to być zwykły wysoki kubek? Czy zwykłe mleko się nadaje?? Dodam, że ten spieniacz spienia gorącą parą. Wstyd mi za moją niewiedzę...
Mleko musi być dobrze schłodzone, koniecznie 3,2%. Gorąca para leci dopiero po spłynięciu wody ze spieniacza (to trwa z 2 sekundy). Tę wodę trzeba spuścić do innego naczynia. Trzeba umiejętnie manewrować gumową końcówką w okolicach powierzchni mleka.
Nam też za pierwszym razem nie wyszło. Trzeba próbować. Powodzenia.
O rany przeczytałam to i zaczełam się zastanawiać czy te rady odnośśnie spuszczania, gumowej końcówki i tego, że nie wyszło za pierwszym razem napewno dotyczą spieniania mleka :)
Hahahahahaha ale się uśmiałam po przeczytaniu ostatniego zdania. Dzięki za rady. Myślałam, że może potrzeba takiego specjalnego mleka do kawy w kartoniku lub w puszce. A jaką ilośc mleka można spieniać? Tzn. czy można dobrze spienić od razu pół kubka czy należy to robić malutkimi porcjami? Jak długo powinno trwać takie spienianie i jaką powinno mieć konsystencję po spienieniu?
W tej chwili nie mam ekspresu ciśnieniowego - bo spaliła się w poprzednim grzałka, a do zakupu nowego jeszcze nie doszło.
Ale nigdy nie miało znaczenia ile mleko ma procent tłuszczu - czasami lepiej się pieniło na 1,5 UHT niż na 3,2 pasteryzowanym.
Aby sie pieniło ekspres musi być dobrze rozgrzany. Dyszę należy włożyć do mleka lub kawy (ja najlepiej lubiłam mleko pienione samo, dopiero potem nalewane do kawy, ale można też pienić kawę z mlekiem - tyle, że wtedy ma się mniej kawy - trzeba zostawić miejsce na podniesienie poziomu) nie do dna, tylko tak do połowy dyszy i czekać aż zacznie się podnosić - wyglada to mniej więcej tak jak się robią bąbelki w wannie, gdy wlejemy płyn do kąpieli. Jeżeli mleko sie nie spieniło od razu (bo i tak się zdarza) przerwać spienianie, chwilę odczekać i powtórzyć. i to chyba tyle.
Ilosć i szykość pienienia zależy od jakości ekspresu .Im lepszy ekspres tym lepsza piana. Te najtańsze marnie pienią - mój brat sobie kupił takiego w promocji to mleko ledwie pieni.
No właśnie... Mój ekspres nie jest z tych najlepszych.. Jutro spróbuję zrobić mężowi i sobie kawę ze spienionym mlekiem. :D Dzięki za rady!
Mój "spieniacz" do mleka spisuje się na medal ale tylko wtedy, gdy... Tak jak wspomniała Ekkore jest odpowiednio rozgrzany a w tym celu gasi się lampka i ona mi daje znać, że to już jest ten moment. Mleka (2%- 3,5%)nalewam do szklanki ok. 1/4 lub 1/3 jej wysokości. Spieniam na dwa razy. Dyszę wkładam do samego dna i delikatnie poruszam szklanką (góra-dół, prawo-lewo). Pierwszy raz robią się duże bombelki i kiedy szklanka jest już zapełniona spienionym mlekiem, to przekładam łyżeczką połowę pianki. Ten drugi raz (spieniania) daje efekt bardziej gęstej piany i jest jak dla mnie najfajniejszy. Powodzenia w próbach.