Witam, mam problem, robię na jutro tort, i chcę go udekorować bitą śmietana, niestety cała żelatyna mi wyszła do masy, a śmietan fixu nie posiadam, czy może ktoś z was wie czym można zastąpić śmietan fix, z góry dziękuje za wszystkie wskazówki!!!!!!!
Kasiu, usztywniam smietanę galaretką. Należy ją rozpuscićw 1/2 szklanki gorącej wody. Robie w ten sposób, że garnuszek stawiam na maluteńkim gazie i mieszam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny w galaretce, uważając, żeby się nie zagotowało.Potem ostudzić i wlewać do ubitej smietany ciągle miksując, czyli tak jak z żelatyną. Do śmietany trzeba dać mniej cukru, bo galaretka jest słodzona. Kolor śmietany się niewiele zmienia, bo to tylko jedna galaretka. Pozdrawiam :)
Dzięki za szybką odpowiedź, ale bardziej chodziło by mi o to, czy można bitą śmietanę zagęścić(usztywnić) mąką ziemiaczaną, przeczytałam,że ten śmietan fix: to cukier i skrobia, może ktoś już w ten sposób eksperymentował?
Witam, mam problem, robię na jutro tort, i chcę go udekorować bitą śmietana, niestety cała żelatyna mi wyszła
do masy, a śmietan fixu nie posiadam, czy może ktoś z was wie czym można zastąpić śmietan fix, z góry dziękuje za wszystkie wskazówki!!!!!!!
Kasiu, usztywniam smietanę galaretką. Należy ją rozpuscićw 1/2 szklanki gorącej wody. Robie w ten sposób, że garnuszek stawiam na maluteńkim gazie i mieszam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny w galaretce, uważając, żeby się nie zagotowało.Potem ostudzić i wlewać do ubitej smietany ciągle miksując, czyli tak jak z żelatyną. Do śmietany trzeba dać mniej cukru, bo galaretka jest słodzona. Kolor śmietany się niewiele zmienia, bo to tylko jedna galaretka. Pozdrawiam :)
Dzięki za szybką odpowiedź, ale bardziej chodziło by mi o to, czy można bitą śmietanę zagęścić(usztywnić) mąką ziemiaczaną, przeczytałam,że ten śmietan fix: to cukier i skrobia, może ktoś już w ten sposób eksperymentował?
Dobrym sposobem utrwalenia bitej smietany jest dodanie mleka w proszku. Na 1 szklanke ubitej smietany - 1 lyzeczka mleka w proszku. Pozdrawiam