Forum

Kuchenne porady

jaja gęsie

• Autor: Baśka Data: 2008-03-11 23:42:39

W związku z Wielkanoca produkuję większe ilości wydmuszek z gęsich jaj . Mam pytanko.czy jaja gęsie można wykorzystać np. do pieczenia? Czy mając ich więcej moge zamrozic i potem je zużyć? Do tej pory jaja te po prostu wylewałam.(do kibelka poszło juz 25 gęsich jaj)Białka są pomieszane z żółtkami,ale do niektórych ciast to nie jest przeszkodą.Jestem ciekawa.czy ktoś  takie jaja już uzywal do jedzenia

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-03-12 00:48:24

Basiu nie mam pojecia jak jaja gesie ,ale kiedys moja mama uzywala do ciast jaja kacze i byly ok.

• Autor: łakomczuszek Data: 2008-03-12 09:51:58

Ja z gęsich jaj robię jedynie jajecznicę i omlety, ciast nie próbowałam robić. Myślę, że w przypadku ciast do których daje się cale jaja powinny być dobre. Myślę też, że należało by spróbować ubić pianę z białek, jeśli się ubije to powinny być te jaja dobre do robienia innych, bardziej wymagających ciast. PS. wczoraj moja córcia jadła jajecznicę na kolecję, smakowała.

• Autor: Bodek Data: 2008-03-12 10:00:50

jajecznice robila mama a reszte mrozilismy :) ciast nie robila wiec nie wiem czy sie uda, skoro masz ich pelno to sproboj :)
    pozdr...

• Autor: majus Data: 2008-03-12 10:03:02

U nas w domu z jaj gęsich oprócz jajecznicy robiło się zawsze makaron

• Autor: Baśka Data: 2008-03-12 13:55:34

Bardzo Wam dziękuję,spróbujemy dziś jajecznicę.Troszkę zamrożę.Do odważnych świat należy ,zrobię chyba też  ciasto.

• Autor: Baśka Data: 2008-03-12 14:02:16

Dopiero teraz weszłam w google...można jaja gęsie jadać w każdej postaci ...któraś z użytkowników innej stronki kulinarnej upiekła nawet biszkopt...Wczoraj gdy zakładałam wątek byłam ciekawa Waszych doświadczeń z jajami gęsimi.

Przejdź do pełnej wersji serwisu