W związku z Wielkanoca produkuję większe ilości wydmuszek z gęsich jaj . Mam pytanko.czy jaja gęsie można wykorzystać np. do pieczenia? Czy mając ich więcej moge zamrozic i potem je zużyć? Do tej pory jaja te po prostu wylewałam.(do kibelka poszło juz 25 gęsich jaj)Białka są pomieszane z żółtkami,ale do niektórych ciast to nie jest przeszkodą.Jestem ciekawa.czy ktoś takie jaja już uzywal do jedzenia
Ja z gęsich jaj robię jedynie jajecznicę i omlety, ciast nie próbowałam robić. Myślę, że w przypadku ciast do których daje się cale jaja powinny być dobre. Myślę też, że należało by spróbować ubić pianę z białek, jeśli się ubije to powinny być te jaja dobre do robienia innych, bardziej wymagających ciast. PS. wczoraj moja córcia jadła jajecznicę na kolecję, smakowała.
Dopiero teraz weszłam w google...można jaja gęsie jadać w każdej postaci ...któraś z użytkowników innej stronki kulinarnej upiekła nawet biszkopt...Wczoraj gdy zakładałam wątek byłam ciekawa Waszych doświadczeń z jajami gęsimi.
W związku z Wielkanoca produkuję większe ilości wydmuszek z gęsich jaj . Mam pytanko.czy jaja gęsie można wykorzystać np. do pieczenia? Czy mając ich więcej moge zamrozic i potem je zużyć? Do tej pory jaja te po prostu wylewałam.(do kibelka poszło juz 25 gęsich jaj)Białka są pomieszane z żółtkami,ale do niektórych ciast to nie jest przeszkodą.Jestem ciekawa.czy ktoś takie jaja już uzywal do jedzenia
Basiu nie mam pojecia jak jaja gesie ,ale kiedys moja mama uzywala do ciast jaja kacze i byly ok.
jajecznice robila mama a reszte mrozilismy :) ciast nie robila wiec nie wiem czy sie uda, skoro masz ich pelno to sproboj :)
pozdr...
U nas w domu z jaj gęsich oprócz jajecznicy robiło się zawsze makaron
Bardzo Wam dziękuję,spróbujemy dziś jajecznicę.Troszkę zamrożę.Do odważnych świat należy ,zrobię chyba też ciasto.
Dopiero teraz weszłam w google...można jaja gęsie jadać w każdej postaci ...któraś z użytkowników innej stronki kulinarnej upiekła nawet biszkopt...Wczoraj gdy zakładałam wątek byłam ciekawa Waszych doświadczeń z jajami gęsimi.