prosze o pomoc...;) czy mozna zalac galaretka ananasa z puszki?? bo slyszalam ze pdoobno nie tezeja galaretki ze SWIEZYM ananasem albo kiwi.pozdrawiam!
Użytkownik cerekm napisał w wiadomości: > prosze o pomoc...;) czy mozna zalac galaretka ananasa z puszki?? bo slyszalam > ze pdoobno nie tezeja galaretki ze SWIEZYM ananasem albo > kiwi.pozdrawiam! Możesz, jak sama piszesz, nie można(rzekomo ?!) ze świeżym kiwi ...ale ile w tym prawdy?" Mała uwaga przy okazji:...ni episz na czerwono...czarny wystarczy...;-)))) No i DUŻE LITERY OZNACZAJĄ KRZYK...a po co? Pychola i tak zasyłam...
Owoce z puszki można jak najbardziej zalewać galaretką, natomiast te surowe należy przelać wrzątkiem. Nie wiem dlaczego tak jest, że galaretka ze świerzym kiwi i ananasem nie teżeje, ale wiem, że jadłam kiedyś tort w którym właśnie galaterka nie stężała i miała dosyć podejrzaną konsystencję :D Pozdrawiam
Robilam te galaretki z owocow z puszki i tych z poza puszkowych. Zawsze steznialy, nic nie kapuje, a moze trafialam na jakies egzemparze pelne chemii? Blagam o odpowiedz, bo zdarzaja mi sie te galaretki z raz na miesiac, a nie chce truc ani bliskich, ani dalszych.
Po prostu swierze kiwi i ananas zawieraja enzymy rozszczepiajace bialko. Zelatyna zawiera prawie samo bialko wiec dzieki tym enzymom w kiwi lub ananasie zaburzone jest twozenie dlugich "lancuszkow bialkowych" powodujacych wlasnie zmiane konsystencji z plynnej na stala. :-) Wlasciwosc ta moga byc rozne u roznych gatunkow tych owocow zaleznie od tego ile dana odmiana tego enzymu posiada. Przy owocach sparzonych badz kompotowych to zjawisko nie wystepuje gdyz cieplo unieaktywnia ten enzym. Ot i wszystko!
A ja dodam tylko, ze kiwi surowe...dodane do bitej smietany lub mleka...gorzknieje.... i jest nie do zjedzenia... nie wierzylam..i musialam wyrzucic ciasto... (przed 23 laty..bylam taka madrala) :)
prosze o pomoc...;) czy mozna zalac galaretka ananasa z puszki?? bo slyszalam ze pdoobno nie tezeja galaretki ze SWIEZYM ananasem albo kiwi.pozdrawiam!
Użytkownik cerekm napisał w wiadomości:
> prosze o pomoc...;) czy mozna zalac galaretka ananasa z puszki?? bo slyszalam
> ze pdoobno nie tezeja galaretki ze SWIEZYM ananasem albo
> kiwi.pozdrawiam!
Możesz, jak sama piszesz, nie można(rzekomo ?!) ze świeżym kiwi ...ale ile w tym prawdy?"
Mała uwaga przy okazji:...ni episz na czerwono...czarny wystarczy...;-))))
No i DUŻE LITERY OZNACZAJĄ KRZYK...a po co?
Pychola i tak zasyłam...
dziekuje za tyle rad naraz;-)
Pozdrawiam
Zawsze steznialy, nic nie kapuje, a moze trafialam na jakies egzemparze
pelne chemii?
Blagam o odpowiedz, bo zdarzaja mi sie te galaretki z raz na miesiac,
a nie chce truc ani bliskich, ani dalszych.
bardzo dziekuje za odpowiedz!na niedziele bedzie ananas z galaretka;)
Ja się przekonałam, że na śwież
ym kiwi galaretka nie tężeje
Po prostu swierze kiwi i ananas zawieraja enzymy rozszczepiajace bialko. Zelatyna zawiera prawie samo bialko wiec dzieki tym enzymom w kiwi lub ananasie zaburzone jest twozenie dlugich "lancuszkow bialkowych" powodujacych wlasnie zmiane konsystencji z plynnej na stala. :-)
Wlasciwosc ta moga byc rozne u roznych gatunkow tych owocow zaleznie od tego ile dana odmiana tego enzymu posiada.
Przy owocach sparzonych badz kompotowych to zjawisko nie wystepuje gdyz cieplo unieaktywnia ten enzym. Ot i wszystko!
jeju..jak fachowo;-))) ok...na niedziele robie galaretke z anananasem z puszki!;)
bardzo dziekuje!
A ja dodam tylko, ze kiwi surowe...dodane do bitej smietany lub mleka...gorzknieje.... i jest nie do zjedzenia... nie wierzylam..i musialam wyrzucic ciasto... (przed 23 laty..bylam taka madrala) :)