Forum

Kuchenne porady

ananas z puszki!

• Autor: cerekm Data: 2008-03-12 20:31:03

prosze o pomoc...;) czy mozna zalac galaretka ananasa z puszki?? bo slyszalam ze pdoobno nie tezeja galaretki ze SWIEZYM  ananasem albo kiwi.pozdrawiam!

• Autor: Janek Data: 2008-03-12 20:34:31

Użytkownik cerekm napisał w wiadomości:
    > prosze o pomoc...;) czy mozna zalac galaretka ananasa z puszki?? bo slyszalam
    > ze pdoobno nie tezeja galaretki ze SWIEZYM ananasem albo
    > kiwi.pozdrawiam!
    Możesz, jak sama piszesz, nie można(rzekomo ?!) ze świeżym kiwi ...ale ile w tym prawdy?"
    Mała uwaga przy okazji:...ni episz na czerwono...czarny wystarczy...;-))))
    No i DUŻE LITERY OZNACZAJĄ KRZYK...a po co?
    Pychola i tak zasyłam...

• Autor: cerekm Data: 2008-03-13 07:05:48

dziekuje za tyle rad naraz;-)

• Autor: 3wcia Data: 2008-03-12 21:37:15

Owoce z puszki można jak najbardziej zalewać galaretką, natomiast te surowe należy przelać wrzątkiem. Nie wiem dlaczego tak jest, że galaretka ze świerzym kiwi i ananasem nie teżeje, ale wiem, że jadłam kiedyś tort w którym właśnie galaterka nie stężała i miała dosyć podejrzaną konsystencję :D
    Pozdrawiam

• Autor: kokliko Data: 2008-03-13 01:06:10

Robilam te galaretki z owocow z puszki i tych z poza puszkowych.
    Zawsze steznialy, nic nie kapuje, a moze trafialam na jakies egzemparze
    pelne chemii?
    Blagam o odpowiedz, bo zdarzaja mi sie te galaretki z raz na miesiac,
    a nie chce truc ani bliskich, ani dalszych.

• Autor: cerekm Data: 2008-03-13 07:06:40

bardzo dziekuje za odpowiedz!na niedziele bedzie ananas z galaretka;)

• Autor: nina Data: 2008-03-13 10:12:27

Ja się przekonałam, że na śwież
    ym kiwi galaretka nie tężeje

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-13 11:00:45

Po prostu swierze kiwi i ananas zawieraja enzymy rozszczepiajace bialko. Zelatyna zawiera prawie samo bialko wiec dzieki tym enzymom w kiwi lub ananasie zaburzone jest twozenie dlugich "lancuszkow bialkowych" powodujacych wlasnie zmiane konsystencji z plynnej na stala. :-)
    Wlasciwosc ta moga byc rozne u roznych gatunkow tych owocow zaleznie od tego ile dana odmiana tego enzymu posiada.
    Przy owocach sparzonych badz kompotowych to zjawisko nie wystepuje gdyz cieplo unieaktywnia ten enzym. Ot i wszystko!

• Autor: cerekm Data: 2008-03-13 16:09:27

jeju..jak fachowo;-))) ok...na niedziele robie galaretke z anananasem z puszki!;)
    bardzo dziekuje!

• Autor: Glumanda Data: 2008-03-13 21:08:56

A ja dodam tylko, ze kiwi surowe...dodane do bitej smietany lub mleka...gorzknieje.... i jest nie do zjedzenia... nie wierzylam..i musialam wyrzucic ciasto... (przed 23 laty..bylam taka madrala) :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu