Forum

Kuchenne porady

Mazurek

  • Autor: jamajka Data: 2008-03-12 21:27:37

    Mam pytanie (może jest głupie), wszędzie w przepisach jest że trzeba osobno piec dwie części kruchego ciasta i potem sklejać marmoladą ja jednak zastanawiam się czy nie można by poprostu jedną częścią ciasta wykleić blachę posmarować marmoladą i na to drugą część i tak upiec, chciałabym zaoszczędzić czas bo mam upiec znajomym i rodzinie sporo tych mazurkow. Za rady z góry dziękuje :-)

  • Autor: 3wcia Data: 2008-03-12 21:45:04

    Ciasto w ten sposób z pewnością można upiec, jednak rezultat nie będzie taki jak przy dwóch oddzielnych plackach.
    Mazurki zawszę robi się na b. kruchym spodzie, a placki pieczone z dżemem nasiąkną nim i staną się miękkie ( tak jak to sie dzieje w przypadku ciasta "pleśniak").
    Dlatego ja bym raczej piekła placki oddzielnie i przekładała już upieczone.
    Pozdrawiam

  • Autor: jamajka Data: 2008-03-12 21:48:01

    Dziekuje za odpowiedź, ale może to i dobrze że zmięknie mi przeważnie kruche ciasto wychodzi za twarde.

  • Autor: kokliko Data: 2008-03-13 00:40:36

    Ja zawsze myslalam, ze mazurek to kruchy spod plus
    "nawierzchnia". Kazda inna, i w tym byl urok, bo na ogol spody
    byly prawie identyczne, ale to co na gorze...Slodko, mniej slodko i
    prawie gorzko, te malutkie plateczki ciasta z masa nieprzewidywana,
    to bylo COS! U nas, mazurki wyrabialo sie na kazda okazje, nawet
    na jakies lipcowe urodziny.
    A tych mas ze dwadziescia!
    Natomiast pascha wylacznie raz w roku. Pamietam odciskiwanie sera
    w kubelku na tarasie.
    Zrobilam kilka razy, ale tak nieporecznie, ze tylko raz sie udala.
    Moze ktos ma przepis latwy, taki na sto procent?

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-03-13 15:56:06

    Ja mam juz wiele lat w swoim zeszycie przepis na czekoladowo -waniliowa pasche,nie wiem moze cie zainteresuje wstawie przepis zobaczysz moze cie przekona.Robilam wiele razy ale w tym roku chyba nie bede robic bo cos im sie ser przejadl i przestali przepadac za ciastami z serem.

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-03-13 16:12:59

    Wstawilam przepis moze cie zainteresuje http://wielkiezarcie.com/przepis30881.html

  • Autor: jamajka Data: 2008-03-13 19:45:13

    pascha paschą ale co z tym mazurkiem

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-03-13 21:15:21

    Jamajko ja nigdy nie przekladalam mazurka dzemem bo przewaznie pieklam taki http://wielkiezarcie.com/przepis21743.html ale w tym roku skusze sie chyba na mazurka z przepisu Till kajmakowy

Przejdź do pełnej wersji serwisu