Forum

Kuchenne porady

Tiramisu

  • Autor: karolcia234 Data: 2008-03-14 16:07:24

    mam pytanie podobno sa specjalne biszkopty do tiramisu czy moze ktos mi to potwierdzic gdzie moge je kupic jaka to jest firma moze kktos ma zdjecie takich biszkoptow :D:D z gory dzieki

  • Autor: angela Data: 2008-03-14 17:35:33

    Ja używam podłużnych biszoptów firmy San. W Biedronce jest ich tańszy odpowiednik.

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-03-14 17:44:29

    Swietne, podłużne biszkopty doskonałe do tiramisu są w sieci sklepów Lidl, nie pamiętam ich nazwy ale z tego co się orientuje jest tam tylko jeden gatunek podłużnych biszkoptów.

  • Autor: Boreasz Data: 2008-03-29 21:36:06

    Sprowadzam takie specjalne biszkopty do swojego sklepu. Są do nabycia w sieci SELGROS
    Różnią się od zwykłych tym, że mają jedną stronę pokrytą nieprzesiąkalną warstwą.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-03-14 20:17:06

    Nie wierz w takie bajki. Ktoś kto coś takiego rozpowszechnia stara się "zrobić markę" jakiejś firmie. Zwykły chwyt reklamowy i tyle.
    Na świąteczną okazję Włoszki stosują do tiramisu klasyczny spód biszkoptowy, taki jak się bierze do tortów. Osobiście też polecam.

    Nie ulegaj nowej modzie nawilżania ciasteczek zapachem migdałowym, bo to odrzuca.
    Klasyczne tiramisu powinno zawierać tylko kawę, likier kawowy i najwyżej koniak. Dominować ma aromat kawy!

  • Autor: nutella Data: 2008-03-15 00:59:02

    Ja sporo czasu spedziłam we Włoszech i widziałam, że Włosi uzywają raczej Amaretto niz likieru kawowego...

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-03-15 16:59:50

    Porównaj proszę obie wersje i wybierz tą, która Ci bardziej trafi w podniebienie. Na szczęście w kulinariach nie ma żadnych przymusów :-)

  • Autor: nutella Data: 2008-03-19 07:39:19

    Oczywiście masz rację, chodziło mi tylko o to, że jednak we Włoszech spotyka się głównie wersję z Amaretto. Wiadomo, że u nas dodajemy różne alkohole.

  • Autor: viona Data: 2008-03-15 18:55:19

    Jak nie mam Amaretto to dodaje olejku migdalowego do whisky i to dodaje do kawy, ktora pozniej nasaczam biszkopty.

  • Autor: carrielotte Data: 2008-03-15 09:34:05

    Niestety nie mam fotki ale widzialam takie biszkopty w hipermarkecie Auchan, jedna opakowanie kosztuje ok 10 zl zdaje sie ze byly jakiejs niemieciej firmy

    pozdrawiam
    carrielotte

  • Autor: karolcia234 Data: 2008-03-15 19:31:50

    DZiekuje bardzo za odp odezwe sie co wybralam:)

  • Autor: cerekm Data: 2008-03-15 19:38:39

    biszkopty takie "języczki";-)

  • Autor: cerekm Data: 2008-03-15 19:39:52

    firma San! teraz mi sie przypomnialo;) to takie podluzne,baardzo leciutkie biszkopciki

  • Autor: karolcia234 Data: 2008-03-16 11:54:47

    ja slyszalam zeby uzywac wszystkie biszkopty oprocz firmy san bo sie rozwalaja czy to prawda??

  • Autor: Ave Data: 2008-03-16 12:22:53

    Biszkopty San bardzo szybko się nasaczają :) Jak bedziesz miała mozliwość kup biszkopty, które sa grubsze, bo po nasaczeniu kawą da sie je bez problemu przenieść do deseru i nie rozpadna sie w nim . Trzeba pamiętac, że czynność namaczania biszkoptów powinna sie odbywać szybko - nie mogą długo chłonąć kawy.

  • Autor: cerekm Data: 2008-03-16 19:24:21

    prawda dlatego trzeba szybciutko zanurzyc w naparze i juz ukladac;))) mimo ze takie delikatne to przepyszne!

  • Autor: karolcia234 Data: 2008-03-27 15:14:52

    ja tez tak slyszalam ale nie moge tego ptwierdzic bo ich nie uzywalam

  • Autor: 3wcia Data: 2008-03-16 14:38:34

    Ja zawsze używam biszkoptów obsypanych cukrem z jednej strony. Nie wiem jakiej są one firmy. Żółto-pomarańczowe opakowanie.
    Są dosyć odporne na nasączanie, a przede wszystkim smaczne.
    Pozdrawiam :]

  • Autor: kasia__00@op.pl Data: 2008-03-16 21:22:46

    ja też polecam zwykły biszkopt robiony w domu :)

  • Autor: karolcia234 Data: 2008-03-24 19:37:22

    HEj zrobilam tiramisu i sie troszke zawiodlam chyba mialam zle biszkopty bo zamaczalam je na 1s i natychmiast zrobila sie z nich papka za nastepnym razem chyba rzeczywiscie zrobie sama biszkopt albo biszkopciki:))

  • Autor: kasia__00@op.pl Data: 2008-03-24 22:51:16

    a jeż robiłam tiramisu :

  • Autor: karolcia234 Data: 2008-03-28 14:54:32

    a jakie biszkopty uzywalas??

  • Autor: kasia__00@op.pl Data: 2008-03-29 19:49:54

    własny upiekłam i pokroiłam na  części

  • Autor: Kacia Data: 2008-04-01 14:19:23

    ja robie bardzo czesto tiramisu i kupuje normalne podluzne biszkopty i uzywam zawsze amaretto

  • Autor: kasia__00@op.pl Data: 2008-04-05 16:46:06

    ostatnio znowu zrobiłam tiramisu. a do czego dodajesz amaretto do masy?

  • Autor: karolcia234 Data: 2008-04-14 20:51:06

    super ciacho moglabys mi podac przepis??

Przejdź do pełnej wersji serwisu