Forum

Kuchenne porady

Baranek z foremki-czy ktoś kiedyś robił?

  • Autor: Kotlinka Data: 2008-03-16 17:34:15

    Pożyczyłam foremke w kształcie baranka -taka trójwymiarową,z dwóch części zamykanych z ciastem w środku.Czy ktos ma doświadczenie z pieczenem w takich foremkach?Jakie ciasto(drożdżowe?ucierane?) wychodzi najlepiej, ile go włożyć i czym najlepiej wysmarowac foremki?
    Z góry dzięki za rady! Pozdawiam!

  • Autor: jema4 Data: 2008-03-16 17:53:30

    Piekłam kilka razy takiego baranka z ciasta ucieranego (wkładałam trochę nie do końca, bo urośnie), foremkę smarowałam masłem lub margaryną, nie było żadnego problemu z wyjęciem ciasta. A póżniej cukier puder i polewa (oczy, nos, uszy).
    Pozdrawiam!

  • Autor: BeaMaj Data: 2008-03-16 19:16:47

    Robilam takiego baranka pare razy z formy zeliwnej wiele lat temu i nie pamietam receptury na to ciasto. Wiem, ze bylo to podstawowe ciasto drozdzowe bez jaj. Forme smarowalo sie olejem, wlewalo ciasto tylko do 3/4 objetosci jednej z czesci formy, zamykalo forme i pieklo w temperaturze 220 st.C.

  • Autor: asiaff Data: 2008-03-16 20:26:13

    Ja takiego baranka piekłam w zeszłym roku z ciasta biszkoptowego i bardzo ładnie wyszedł.

  • Autor: Kotlinka Data: 2008-03-17 09:41:06

    Dzieki za rady;-)

  • Autor: Tereska* Data: 2008-03-17 22:58:21

    Oto moje baranki, dzisiaj upieczone. Baranki piekłam z ciasta na babke, foremkę smaruję tłuszczem i wysypuje grubo bułką tartą.
    Oczywiście będą jeszcze ładnie ozdobione :)

  • Autor: kokliko Data: 2008-03-18 02:18:43

    Nie mam czym sie pochwalic, oprocz starych slaskich kamionek
    z XIX wieku, nabytych na warszawskim Kole. Jedne do pieczenia
    barankow (podobno drozdzowych), drugie do miniaturowych bab,
    a wszystko udaje sie raz na trzy. Ten rok, wedlug praw statystyki
    ma byc przestepny i udany. Zobaczymy!

  • Autor: Kotlinka Data: 2008-03-18 13:39:01

    Sliczne ;-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu