Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wynajem domu????

• Autor: Ola1979 Data: 2008-03-19 01:07:37

Chciałabym wynająć dom przez agencję ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać?
    Może ktoś z wż-towiczów miał do czynienia z taką sprawa i mógłby mi poradzić jak się do tego zabrać? jakie zadawać pytania? jak sie zabezpieczyć przed zniszczeniami? jak szukać takiej agencji? i wogóle jakie mieliście problemy z tym związane?
    Bardzo proszę o pomoc...

• Autor: vikunia Data: 2008-03-19 10:08:18

najlepiej jest wynajmować osobiscie. wtedy widzisz osobe, mozesz sama porozmawiac, sprawdzić. No i jest taniej. Agencje zazwyczaj pobieraja za pomoc w wynajmie zaplate w wysokosci czynszu ( i tu zalezy od agencji: moze to byc czynsz miesieczny a moze byc i tzrymiesieczny) i to zarowno od wlasciciela i od najemcy. Ja zajmuje sie administrowaniem budynkow mieszkalnych i oczywiscie wynajmujemy mieszkania jesli takie wolne akurat są. Zawsze pytam czy wynajmujacy ma prace na czas nieokreślony, ile wynosi zarobek netto i na ile osob . To są 3 najwazniejsze pytania. Ludzie chca wynając dom czy mieszkanie a zupelnie nie maja na to srodków. Zawsze pobieram kaucję ( kaucja jest oczywiście zwrotna) . zgodnie z ustawą  gorna granica kaucji to 10 krotny czynsz. Wazne jest tez sporządzenie umowy najmu. Zawsze zaznaczam ,ze jesli wynajmujący chce cos w lokalu przerobic lub zrobic najpierw musi pisemnie prosic o zgode a ponad to wszystkie przce i naklady sa na jego koszt i bez prawa ubiegania sie o zwrot  kiedy bedzie sie wyprowadzał.
    Moja rada jest taka: daj ogloszenie o wynajmie do gazety. Nie bedziesz dlugo czekac, agencje same do Ciebie będa dzwonić. I wtedy umowisz sie, ży ty nie ponosisz zadnych kosztow za ich usługę. Ponad to ustalisz z nimi wszystkie warunki na jakich chcesz wynając dom. Powodzenia:)

• Autor: Ola1979 Data: 2008-03-19 11:21:57

Dziękuje Vikuniu za twoja podpowiedz bo strasznie sie martwię tą sprawą niestety nie mogę tego nadzorować osobiście więc pomyślałam że przez agencje jest najbezpieczniej bo wtedy wszystkie sprawy z tym związane złożę na ich ręce ale nie wiedziałam że chcą za to taka kasę?????
    Myslałam o kaucji jako zabezpieczenie przed zniszczeniami ale też nie wiedziałam do jakiej kwoty.
    A mogłabyś mi jeszcze napisać co należy do obowiązków wynajmującego a co jest obowiązkiem najemcy???
    Chciałabym wiedzieć jakie koszty muszę ponosić nadal .
    Dziękuję

• Autor: vikunia Data: 2008-03-19 12:21:49

wyślę Ci nas maila wzór umowy , ktorą ja stosuję. Nie w tej chwili , bo mam bilans ale na pewno w tym tygodniu. jesli chodzi o agencje  to jak Ty sie zwrocisz do nich do zaplacisz, ale jesli ono do Ciebie to zaplaci wynajmujacy tylko.Zreszta napisze wiecej w mailu Milego dnia

• Autor: Paola_r Data: 2008-03-19 13:11:39

Olu, 11.01.2008 papierowa "Rzeczpospolita" miała dodatek, w którym krok po kroku omówiono najem.
    Poniżej masz link do internetowego wydania :
    http://www.rp.pl/artykul/83001.html
    Mam nadzieję, że znajdziesz tam wyjaśnienie wszystkich pytań i wątpliwości.
    Pozdrawiam. Paola

PS. Oooops! Przepraszam za złe "podpięcie się" do wątku

Przejdź do pełnej wersji serwisu